Označitev verige

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Rogi
Naddesetnik

Označitev verige

OdgovorNapisal/-a Rogi » Po Mar 03, 2008 18:43

Zdravo!

Sem novopečeni lastnik plovila (jadrnice) in imam eno vprašanje. Glede na to, da se pri sidranju spusti nekajkrat več verige kot je globina morja, me zanima kako veste koliko verige ste že spustili v morje? Sem razmišljal, da bi verigo označil po metrih, vendar nevem s čim. Barva bi se verjetno hitro oluščila dol... Kakšne izkušnje imate vi s tem?
gregstr
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregstr » Po Mar 03, 2008 19:45

Jaz to delam po občutku in ponavadi raje malo več kot premalo. Itak pa vsakič preverim sidro s potopom, takrat pa vidim kako stvari stojijo.

Drugače sem pa videl, da na pomolu to enostavno označijo verigo s sprejem in ustreznim številom črtic ali pa ustrezno barvo. To nameravam narediti v prihodnosti. 8)
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral
Kraj: Lucija-Izola B33

OdgovorNapisal/-a clipper » Po Mar 03, 2008 20:12

Pozrdavljeni,
Gregstr ima prav kar se tiče potopa in ogleda sidra,glede občutka paje samo občutek.
Sam imam označeno s plastičnimi vložki,ki jih vstaviš med člene.Ti vložki so različnih barv za različne globine (dolžine).Vstavimo jih na 10m dolžine.
V trgovini skiper v Portorožu pa imajo tudi števec metrov spuščene verige.Montaža je enostavna.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 03, 2008 21:47

Ja je več načinov, najboljši vsekakor števec direktno v vitlu, precej slabši označevanje z vložki, najcenejši vendar enako učinkovit pa z barvo. Barva se nikoli ne odlušči vsa, nekaj je zagotovo ostane na notranji strani členov verige, tako da ni skrbi. Tak način označevanja je zelo pogost pri jadralcih, na motornih čolnih pa to vidiš bolj redko. Ne vem sicer razloga, mogoče so jadralci le malo bolj poučeni in raje vedo koliko verige so spustili.

LP
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a clipper » To Mar 04, 2008 09:52

Točno tako je s temi vložki,slabo vidni.Letos bom pobarval na večji dolžini sidrne verige za boljšo vidnost.

LP
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » To Mar 04, 2008 10:20

Imam barvaste vložke, pa se ne vidijo, tudi pobarvano imam ,pa se tudi ne vidi, mislim da je edina prava stvar števec, ki niti ni tako komplicirana zadeva je pa precej bolj točna kot pa pogled na kup verige ki je še v boksu in ocenitev na palec -- . Največkrat se sidram ponoči, takrat pa je običajno tema :P

lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a clipper » To Mar 04, 2008 10:43

Bojan si me prepričal,pol pa si bom montiral števec.

LP Dean :D
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » To Mar 04, 2008 10:56

Na prvih deset metrov zavežeš na člen eno vrvico na dvajset je vrvica na dveh členih in tako naprej do konca.

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Rogi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Rogi » So Mar 08, 2008 09:56

Hvala vsem za odgovore, vidim da je kar nekaj načinov za označbo. Najverjetneje bom montiral števec, se mi zdi da je najbolj praktično in enostavno. Hvala!
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » So Mar 08, 2008 12:02

Ja madona si pa res najdu tanrbol pocen pa enostavno varjanto. :D :lol:

lp papa
^^^^^^^^^^^||

|______________||'""|""\__,_

|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)

I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Rogi
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Rogi » So Mar 08, 2008 18:45

Jah no, cena števca proti ceni barke ni nič, tako da ne bom zdaj stiskaški za tistih 100eur. :lol: Nevem pa zakaj ne bi bilo enostavno? Potem ko je enkrat zmontiran je verjetno povsem enostaven za uporabo. Tisto z barvo se mi zdi malo šlampasto, nevem no, bomo že rešili, važno da ste mi dali zadosti informacij.

Je pa kar zanimiv tale forum, sem našel kar dosti raznoraznih idej. Pohvale!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta