Močnejši alternator - Yanmar 2GM
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Ufff, za 900Ah kapacitete pa rabiš nujno vsaj 180A alternator ali še bolje 2 alternatorja. Osnovni naj ti polni samo štartni akumulator, dodatni 180A avtomobilski pa ostale 4. Še to je lahko premalo za tako kapaciteto, saj akumulatorje polniš s premalim tokom oziroma se sesede napetost na alternatorju na 12,5 ali še manj voltov. To pa za polnjenje ni OK!!!
Tudi preobremenjenost alternatorja ni mačji kašelj, saj se taka močnejša varianta tudi krepko greje! Recimo originalni Merc ali Volvo alternator na bencincih je ponavadi 65A in to je že sranje pri dveh akumulatorjih po 80 ali 90 Ah. Če so malo bolj izpraznjeni se alternator krepko muči, pri vrtljajih motorja pod 1500 pa mu napetost pade pod 12V. Pri 3000 vrt/min deluje na polno, vendar vseeno doseže največ 12,5 do 12,8V. No čez čas se akumulatorji napolnijo, polnilni tok se zmanjša in alternator končno zmore spet 14V. Je pa to zanj precej velik napor, saj se od začetka noro greje in ponavadi od njega tudi smrdi!
LP
Tudi preobremenjenost alternatorja ni mačji kašelj, saj se taka močnejša varianta tudi krepko greje! Recimo originalni Merc ali Volvo alternator na bencincih je ponavadi 65A in to je že sranje pri dveh akumulatorjih po 80 ali 90 Ah. Če so malo bolj izpraznjeni se alternator krepko muči, pri vrtljajih motorja pod 1500 pa mu napetost pade pod 12V. Pri 3000 vrt/min deluje na polno, vendar vseeno doseže največ 12,5 do 12,8V. No čez čas se akumulatorji napolnijo, polnilni tok se zmanjša in alternator končno zmore spet 14V. Je pa to zanj precej velik napor, saj se od začetka noro greje in ponavadi od njega tudi smrdi!
LP
Iz tega pa jaz vidim resitvo mojega problema.
Ne vem kateri alternator imam, ali mi se zdi da je serijski bil 45 A.
Kako imam dve grupi baterij, ena za start 100 Ah in druga so dve (100 Ah + 130 Ah) mi se tiste dve spraznijo ker frigo in radio delajo celi dan. Kot merim napon pri pogonu motora ni nikoli vec kot 12.8 V (na alternatoru izmerim 13.6 V).
Med grupam baterij je diodni splitter kateri je domace proizvodnje in verjamem da se on vzme nekaj napona.
Predmnevam da so vrednosti za polnitvo katare imam nezadostne za kratko polnjenje baterij, ker mi potovanje do sidra traje tako kratko?
Mocnejsi alternator?
(ali da vrzem eno baterijo stran?)
Ne vem kateri alternator imam, ali mi se zdi da je serijski bil 45 A.
Kako imam dve grupi baterij, ena za start 100 Ah in druga so dve (100 Ah + 130 Ah) mi se tiste dve spraznijo ker frigo in radio delajo celi dan. Kot merim napon pri pogonu motora ni nikoli vec kot 12.8 V (na alternatoru izmerim 13.6 V).
Med grupam baterij je diodni splitter kateri je domace proizvodnje in verjamem da se on vzme nekaj napona.
Predmnevam da so vrednosti za polnitvo katare imam nezadostne za kratko polnjenje baterij, ker mi potovanje do sidra traje tako kratko?
Mocnejsi alternator?
(ali da vrzem eno baterijo stran?)
Ja, v glavnem čim močnejši alternator. 180A je pač primer, ki ga je navedel nekdo pred mano, tudi moj Audi ima gor 180A, tako da ga je zagotovo možno dobiti marsikje, saj ga koristijo vsi močnejši dizli iz VW grupe...
Opus, vsaka dioda, skozi katero teče tok ti vzame 0,7V napetosti. Zato mora biti na alternator vezan povratni vod, ki dvigne napetost na regulatorju in dejansko vzdržuje konstantnih 14V za diodnim razsmernikom in ne pred.
0,7 V padec napetosti velja za silicijevo diodo, ki je najpogostejša, poznamo pa jih še več različnih vrst, npr. germanijeva, ki ima padec napetosti 0.3V in pa Schottky, ki ima lahko izjemno majhen padec napetosti.
LP
Opus, vsaka dioda, skozi katero teče tok ti vzame 0,7V napetosti. Zato mora biti na alternator vezan povratni vod, ki dvigne napetost na regulatorju in dejansko vzdržuje konstantnih 14V za diodnim razsmernikom in ne pred.
0,7 V padec napetosti velja za silicijevo diodo, ki je najpogostejša, poznamo pa jih še več različnih vrst, npr. germanijeva, ki ima padec napetosti 0.3V in pa Schottky, ki ima lahko izjemno majhen padec napetosti.
LP
- seleven
- Kontraadmiral
- Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
- Kontakt:
admin napisal/-a:Zato mora biti na alternator vezan povratni vod, ki dvigne napetost na regulatorju in dejansko vzdržuje konstantnih 14V za diodnim razsmernikom in ne pred.
Admin, tega nisem najbolje razumel, zdi pa se mi zanimivo. Ali lahko malo bolj opišeš, kako narediti ta povratni vod in omogočiti akumulatorjem, da dobijo v sebe teh zaželjenih 14V.
Aha, se oproščam, za razlago "na brzino". Boljši diodni razsmerniki imajo npr. en vhod, kjer pride napetost iz alternatorja, potem pa imajo dva izhoda, na katere vežeš akumulatorja. Vsak izhod ima vmes samo diodo, kar električno medsebojno loči akumulatorja. Na diodi pade napetost za 0.7V, kar pomeni, da je na vsakem od izhodov nižja za 0.7V. Na vhodu imamo npr. 14V, na izhodnih sponkah pa 13.3V. No potem pa imajo boljši razsmerniki še eno diodo in njen izhod, iz katerega pa kabel pelješ nazaj na alternator. Tukaj je lahko problem, saj nimajo vsi alternatorji zunanjega vhoda za regulacijsko napetost. Nekateri imajo to izvedeno kar direktno znotraj alternatorja... No če imaš tak alternator, da ima to sponko, je ponavadi v originalu narejena samo direktna prevezava iz izhodnega priključka alternatorja na ta vhod. Ta mostiček odstraniš, na vhodno sponko regulatorja pa pripelješ kabel iz dodatne diode razsmernika...
Celotna zadeva deluje tako, da dejansko alternator "nategnemo", da misli, da polni s 14V, v resnici pa daje 14.7V. Tako dobimo za razsmernikom pravo polnilno napetost...
Upam, da je jasno, če pa ni, pa še vprašaj, pa bom še skico vezave poskusil spraviti skupaj, čeprav mislim, da je to popolnoma enostavno...
LP
Celotna zadeva deluje tako, da dejansko alternator "nategnemo", da misli, da polni s 14V, v resnici pa daje 14.7V. Tako dobimo za razsmernikom pravo polnilno napetost...
Upam, da je jasno, če pa ni, pa še vprašaj, pa bom še skico vezave poskusil spraviti skupaj, čeprav mislim, da je to popolnoma enostavno...
LP
Nazadnje spremenil admin, dne Po Sep 01, 2008 18:31, skupaj popravljeno 1 krat.
- seleven
- Kontraadmiral
- Kontakt:
Zahvaljujem se vam za vse ideje in nasvete. Uspelo mi je dobiti alternator, ki premore 60 Ah. Ponovno vas naprošam za pomoč, saj me malo bega priklop tega novega alternatorja, ker ima priklop malce drugačen kot stari alternator.
Jasno mi je da priklopim na:
B+ = Plus kabel na akumulator ali diodni razsmernik
L = Kontrolna lučka na panelu
E = masa
Bega pa me oznaka "S" Ali je to mogoče tisti priključek o katerem je govoril "Admin" in na katerega pripeljemo napetost iz malo boljšega razsmernika in lahko dvignemo napetost na 14,7V?
Prilagam slike za lažjo predstavo.

Jasno mi je da priklopim na:
B+ = Plus kabel na akumulator ali diodni razsmernik
L = Kontrolna lučka na panelu
E = masa
Bega pa me oznaka "S" Ali je to mogoče tisti priključek o katerem je govoril "Admin" in na katerega pripeljemo napetost iz malo boljšega razsmernika in lahko dvignemo napetost na 14,7V?
Prilagam slike za lažjo predstavo.

- seleven
- Kontraadmiral
- Kontakt:
Na internetu sem našel nekaj fotografij in obrazložitev priklopov. Smo pa tudi preizkusili kaj se zgodi če priklopiš na "S" konektor napetost, ki jo proizvaja alternator (brik povezava). Sama voltaža alternatorja ostane nespremenjena (13,8V), pade pa amperaža (iz 30Ah na 25Ah), ki jo proizvaja alternator in to kar za nekaj amperov.
Vprašanje:
Ali kdo ve, da bi bil ta "S" priklop lahko tisti zunanji vhod za regulacijo napetosti, na katerega pripelješ napetost iz razsmernika in s tem "nategneš" alternator, da daje ven okol 14,7 V?
* E (Black Wire and Condenser) This connection is Earth or Ground
* BAT (White wire with Red Stripe and other end of condenser wire) This connection is +12V output
* F&N (T connector)
N (Yellow) (on the early alt becomes the Sense signal on the newer alternator (the alternator "senses" the voltage on this wire and attempts to maintain it at 14.45V.
F (white with black stripe) is the Field signal on the early alt that becomes the L lamp signal on the newer alternator.

Vprašanje:
Ali kdo ve, da bi bil ta "S" priklop lahko tisti zunanji vhod za regulacijo napetosti, na katerega pripelješ napetost iz razsmernika in s tem "nategneš" alternator, da daje ven okol 14,7 V?
* E (Black Wire and Condenser) This connection is Earth or Ground
* BAT (White wire with Red Stripe and other end of condenser wire) This connection is +12V output
* F&N (T connector)
N (Yellow) (on the early alt becomes the Sense signal on the newer alternator (the alternator "senses" the voltage on this wire and attempts to maintain it at 14.45V.
F (white with black stripe) is the Field signal on the early alt that becomes the L lamp signal on the newer alternator.

- seleven
- Kontraadmiral
- Kontakt:
admin napisal/-a:Zato mora biti na alternator vezan povratni vod, ki dvigne napetost na regulatorju...
Admin!
Od kje naj jemlje napetost povratni vod za dvig napetosti. Iz B+ na alternatorju (brik) ali iz akumulatorja, ki je za diodnim razsmernikom?
Diodni rasmernik z katerim razpolagam namreč nima še enega izhoda za alternator
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov