LED žarnice
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
Daki
Naj še jaz povem, z ledicami nimam slabih izkušenj, tudi z kakšnim pregrevanjem ne. Do sedaj sem jih vedno nabavil preko interneta na strani www.superstrela.com. Vse so vedno delale ok. 
- AtKo
- Kapitan korvete
- Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja
Sam se ukvarjam z razvojem LED v avtomobilski industriji in LEDice veliko preživijo. Zgornja meja spoja je povprečno 125°C in ne 90°C (bele barve), kakšne (super)rdeče pa tam do 110°C.
Vendar treba gledati na to, da je lahko to temperatura v najslabšem okolju, recimo ko vanj sonce sije ob in ob najvišji temeperaturi ozračja (recimo 80°C). Da dosežeš tako temperaturo v najsblašem primeru okolja mora biti pri sobni temperaturi tam do ~70°C - 80°C in ustrezno hlajenje!
3W ni problem, če ima zadeva ustrezno velikost vezja za hladiti. Nobena LED z enim čipom nedela direktno na 12V, je vedno potreben kak predupor (pri 3W (na LED!) ni šans) ali ustrezen tokovni napajalnik ali DC/DC napajalnik.
Če imaš kako sliko bi bilo zanimivo, me zanima kakšna je
Vendar treba gledati na to, da je lahko to temperatura v najslabšem okolju, recimo ko vanj sonce sije ob in ob najvišji temeperaturi ozračja (recimo 80°C). Da dosežeš tako temperaturo v najsblašem primeru okolja mora biti pri sobni temperaturi tam do ~70°C - 80°C in ustrezno hlajenje!
3W ni problem, če ima zadeva ustrezno velikost vezja za hladiti. Nobena LED z enim čipom nedela direktno na 12V, je vedno potreben kak predupor (pri 3W (na LED!) ni šans) ali ustrezen tokovni napajalnik ali DC/DC napajalnik.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@zlatizlatko
- Če bi mogoče našel in prilepil še kako fotko svetilke, v kateri je to...
Če sijalka 'pričakuje' zrak, v katerega bo lahko oddajala toploto, zaprta je pa v majhen prostor, od koder toplota nima kam, potem ima lahko zrak okrog sijalke v svetilki previsoko temperaturo, tako da se sijalka nima več kam hladiti...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
AtKo napisal/-a:Sam se ukvarjam z razvojem LED v avtomobilski industriji in LEDice veliko preživijo. Zgornja meja spoja je povprečno 125°C in ne 90°C (bele barve), kakšne (super)rdeče pa tam do 110°C.
Tole ima:
http://www.lightinthebox.com/jiawen-g4- ... 54788.html
na hitro zgleda da ima gretz in 4 pred upore.
če nadaljujeva na hitro je videti da so predupori 360 --> 36hm
kar pomeni da imamo pri delovni napetosti LED 3V na uporu 9V pri toku 0,25A = 2,25W. To se pa greje ja.
Za DC/DC pretvornik je videti premalo komponent na vezju.
Mato 
Moja domneva je, da bi energijski vir znal imeti previsoko napetost, posledično pa se zadeva, ob slabem odvajanju toplote glede na način vgradnje, močno pregreva. Seveda je to brez tega, da se stanje izmeri v naravi, zgolj hipoteza.
Mimogrede, takšno pregrevanje je po mojem mnenju hudo nevarno, saj lahko privede do požara, zato bi problemu kazalo priti do dna.
Mimogrede, takšno pregrevanje je po mojem mnenju hudo nevarno, saj lahko privede do požara, zato bi problemu kazalo priti do dna.
Lep pozdrav.
- AtKo
- Kapitan korvete
- Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja
Uh, moje izkušnje za 0.1W moči cca 1cm2 hladilne površine na navadnem FR4 vezju. 3W je 30cm2 kar tu ziher ni
Če se zadeva preveč nevarno pregreva, bi prej rekel da je napaka na napajalnem delu vezja in je preveč toka. Mislim razen če so Kitajci res nepremišljeno naredil tako prevročo/nedelujočo stvar.
DR76 napisal/-a:Posamezni gradniki
5630 SMD
Operating Temperature (℃)
-20 - 80
Forward voltage (V)
3.0-3.4
Forward current (mA)
150
Potemtakem so po 3 vezane zaporedno, ker jih je 12 in so 4-je pred upori.
Torej 4 verige po tri LED.
Tok je potem takem skozi eno verigo 12V-(3V*3)=3V/36 Ohm ~0,085A.
Kar je že bolje. Skupni tok svetilke pa cca 0,33A skupno.
Mato 
-
zlatizlatko
- Kapitan korvete
Na LED tehnologijo (rezen tega, da so manjši porabniki), se ne spoznam kaj dosti. Pa sedaj spoznavam malce več
Vprašanje pa je, če takšna ledica v slabih pogojih ne porabi enako ali več energije, kot halogenka?
Načeloma sem tudi gledal, da imajo žarnice čim manjše elemente na vezju, ker imam neke miniaturne lučke in vprašanje, če bi spravil kakšno drugačno žarnico v lučko.
O vplivu napetosti nisem niti pomišljal. Bom pa naslednjič pomeril tok, pri priklopljenem polnilcu in samo na akumulatorjih in sporočim, kaj bom izmeril.
Načeloma sem tudi gledal, da imajo žarnice čim manjše elemente na vezju, ker imam neke miniaturne lučke in vprašanje, če bi spravil kakšno drugačno žarnico v lučko.
O vplivu napetosti nisem niti pomišljal. Bom pa naslednjič pomeril tok, pri priklopljenem polnilcu in samo na akumulatorjih in sporočim, kaj bom izmeril.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov