LED žarnice

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Mathias Barbarosa
Poročnik fregate
Kraj: Od Trsta do Devina

OdgovorNapisal/-a Mathias Barbarosa » Če Jul 16, 2015 00:29

Jaz bi jih predelal tako, da bi upore premostil ali montiral upore zelo nizke vrednosti (load balance) in uporabil "DC-DC constant current driver", nekaj v smislu:
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 15238.html
S tem boš potem nastavil maksimalni tok skozi led in rešil problem s pregrevanjem. Tak driver lahko uporabiš tudi za nastavjanje svetlosti (dimmer), če enega od trimerjev zamenjaš s potenciometrom, da lažje obračaš.
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Pe Jul 31, 2015 13:08

Pomeril sem tok na ledicah. Pri polnih akujih, ali na polnilcu, je bil tok na ledici 0,2A, a je po cca 5 min prižgane ledice narastel na 0,25A.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Avg 03, 2015 19:29

Pravkar sem dobil od prijaznega Francoza iz sosednje barke v dar led sidrno luč s senzorjem za vklop/izklop glede na svetlost.
Njegovo podjetje začenja s prodajo led sidne žarnice (bayd15d) ki bo hkrati tudi tricolor brez dodatnih kablov.
Zanimivo (za tiste, ki bi to imeli).
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Po Avg 03, 2015 22:04

al, imaš kakšen kontakt - cene?

LP, Matej
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Avg 03, 2015 22:21

al napisal/-a:Pravkar sem dobil od prijaznega Francoza iz sosednje barke v dar led sidrno luč s senzorjem za vklop/izklop glede na svetlost.
Njegovo podjetje začenja s prodajo led sidne žarnice (bayd15d) ki bo hkrati tudi tricolor brez dodatnih kablov.
Zanimivo (za tiste, ki bi to imeli).

Kaj to pomeni 'brez dodatnih kablov' ?
Ali zadeva dela na dve zili ali na tri?
Če dela na dve žili je super za tiste, ki imajo na jambor potegnjeni le dve žili.
Jaz imam Hello, ki dela na tri žile.
Skupen minus, en plus je sidrna, en plus pa trikolor. Klasika.
Na dve žili si tako na pamet predstavljam le dve možnosti:
1. z eno polariteto sveti sodrna, ko obrnes pole (plus in minus zamenjaš) pa sveti druga.
2. Po žici poleg enosmerne napetosti pošiljaš še neke kontrolne impulze, ki jih logika na vrhu dekodira in prekljaplja med sidrno lučjo in trikolorjem.
Jaz bi na barki dal prednost možnosti 1, ker je manj občutljiva na nihanja napetosti in motnje.
Kdo ve, kaj pa so si še izmislili.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Sep 21, 2015 16:31

lp
Nazadnje spremenil Bonaparte, dne Če Mar 03, 2016 01:32, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Sep 21, 2015 16:33

stari. sm iz foha in ti povem, da ti ne bo noben kupil tega AF, če boš danes na vse teme odgovoril...
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Če Sep 24, 2015 10:54

So težave z LEDicami rešene? Meni se valjajo nekje še prvi prototipni DC/DC driverji in jih lahko podarim, nevem pa iskreno koliko točno jih je. Napajajo lahko 2-3 LED pri nominalni napetosti. Vsebujejo zaščito proti obrnjeni polariteti, proti pulzom ob vžiganju motorja in če se ne motim sem vključil še temperaturno ter prenapetostno zaščito. Nastavim še tok po želji (do ~1A) in je stvar rešena.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti