Sidrni "amortizer"

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » To Okt 13, 2015 10:09

Hvala.
Ampak saj mi vemo o čem govorimo...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Okt 13, 2015 11:02

al napisal/-a:Hvala.
Ampak saj mi vemo o čem govorimo...

Jap - in navtična terminologija ni pomembna, tako kot lahko nekdo reče floku genova in tako naprej. Oboje je prvo jadro.

V čem je razlika je pa po tvojem teorija - ali kako.

In v tej temi bo po tvojem vsak uganil, da s 'snubberjem' misliš 'štoper'. Ali pa si mislil kaj tretjega?

Še nekaj. Foruma ne berejo samo ljudje zdaj, kot mi pišemo, berejo ga tudi kasneje. Si prepričan, da bodo tisti še vedeli, da ti z amortizerjem nimaš v mislih mehanizma za blaženje sunkov?

Ali ti samo tistih, ki bodo brali kasneje, ni nič mar? Pišeš samo za 'stare fante s foruma'? Ti itak že znajo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Okt 13, 2015 11:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » To Okt 13, 2015 11:29

:lol:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Okt 13, 2015 11:59

Jst mam pa 4 amortizerje :shock:
https://medisken.si
al

OdgovorNapisal/-a al » To Okt 13, 2015 12:03

gregor.n napisal/-a:Jst mam pa 4 amortizerje :shock:

ja sej... k maš Ferrettija.
:shock:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Okt 13, 2015 12:15

...ko bom velik.... in debel...
p.s.: sam višina me še mal je.e :lol:
https://medisken.si
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

najlonska vrv

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » To Mar 29, 2016 14:37

Končno našel proizvajalc najlonske -poliamidne vrvi, ki je zaradi raztegljivosti materiala daleč najbolj primerna za sidrni amortizer.

Podjetje Snovtex iz Senožeč, lastna proizvodnja, ob avtocesti na morje, zelo prijazni in cenovno ustrezni.

da ne bo treba iz tujine naročat...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Mar 31, 2016 13:41

Cena recimo 18mm?
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Če Mar 31, 2016 16:09

Si pogledal pretržne sile? Eno je pretržna sila pri statični obremenitvi (te ima proizvahjalec objavljene), drugo pa je dinamična. Te vrvi pri sebi ne bi uporabljal v ekstremnih razmerah (za manjše čolne ni problem), saj so karakteristike za polovico in več slabše od boljših, kaj šele vrhunskih vrvi. Zato so tudi cene na videz enakih vrvi različnih proizvajalcev tako zelo različne.
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Pe Apr 01, 2016 07:50

Marchi glede cen najbolje da pokličeš. Sam sem zaradi boljšega blaženja vzel nekoliko tanjšo vrv 12mm ( za 4 t barko).

Vrvi gotovo niso vrhunske, so pa po mojio oceni namenu primerne.Material je BASF PA-6, kot sem lahko videl na špulah, iz katerih pletejo vrvi. Pri najlonskih vrveh se morebitne nepravilnosti pri pletenju poznanjo manj, ker se zaradi velike raztegljivosti materiala sile znotraj vrvi enakomernejše porazdelijo kot pri manj raztegljivih kot npr. poliester da dyneeme ne omenjamo. Kar se pa obremenitev tiče lahko v navtiki tudi sunke obravnavamo kvazistatično.

Kot zanivost naj navedem, da je lahko problem pri najlonski vrvi pod stalnimi močnimi dinamičnimi obremenitvami segrevanje zaradi notranjega trenja v vrvi. Najlon pa relativno hitro izgublja trdnost pri višji temperaturi.. Za nekaj bark , ki jih je odtrgalo v tropskih orkanih, so ugotovili toplotno preoblikovane pretrgane vrvi...
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » To Jul 19, 2016 14:08

Slika

Tole zgoraj je moj sidrni amortizer in zadnji vikend se ni najbolje izkazal - spet se je sam snel iz verige, kar je posledično prineslo več škripanja in zategovanja na štoperju verige.

Res je bilo nekaj vala (30 cm) čez celo noč in iz druge strani kot je pihalo, tako da je bil val skoraj bočno, vseeno pa bi pričakoval da amortizer drži in se kar ne stakne.
A ima kdo kakšno drugo vrsto objemke za 8mm verigo, ki se bolje obnese?
Nazadnje spremenil Lure, dne To Jul 19, 2016 21:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » To Jul 19, 2016 16:04

To pa bo amortizer.
Slika

lp.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Jul 20, 2016 09:20

Jaz imam takega, za cca. 11 evrov ga dobiš v Kammu

Slika

Ali pa tule:

https://www.svb.de/de/niro-kettenfanghaken.html

Meni se še ni snel.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jul 20, 2016 09:41

Tudi jaz imam tak kavelj kot andrejv. A imate vrv vezano samo na eno bitev ali na obe? Če bi želel imeti na obe, bi najbrž moral dati posebej izdelati v vrvarni vrv, ki se v enem delu razdeli na dva konca (kot Y)?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Jul 20, 2016 11:41

Jaz imam dve vrvi in gre vsaka na svojo bitev. Če bi se slučajno ena strgala bi nekaj časa druga držala.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost