Obvezno zavarovanje plovila na hrvaškem

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

ALESSIO
Višji vodnik

Obvezno zavarovanje plovila na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a ALESSIO » Po Apr 18, 2016 12:03

Pozdravljeni,

Zanima me kaj je prav oz. kaj se sme ali ne sme?

Čoln sem lansko leto na novo registriral v Sloveniji.
Za to sem moram skleniti obvezno zavarovanje v Sloveniji. Na hrvaškem sem potem že lani kasko zavaroval plovilo.
Ali je možno da to obvezno zavarovanje zdaj prenesem na hrvaško zavarovalnico in vseeno ostane plovilo registrirano v Sloveniji.

Obvezno zavarovanje je 3 x ceneje na hrvaškem, zato bi tudi to storil.

In če morda kdo ve kako je to potrebno storiti. Verjetno moram prinesti novo zavarovalno polico iz Hrvaške na SLO zavarovalnico in na podlagi tega mi potem oni tisto polico prekinejo in mi velja nova polica od HR zavarovalnice.

Hvala za pomoč
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Po Apr 18, 2016 12:42

Plovila z SLO zastavo morajo imeti obvezno zavarovanje pri zavarovalnici iz SLO (lahko tudi podružnica tuje zavarovalnice).
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Apr 18, 2016 12:54

Pozdravljen ALESSIO,
iz priloženega linka: http://www.up.gov.si/si/storitve/vpis_c ... nje_colna/ je razvidno, da čolna, ki ima SLO registracijo ni možno zavarovati drugje, kot pri zavarovalnicah, ki imajo za to dovoljenje agencije za zavarovalni nadzor. Do seznama zavarovalnic je povezava na linku.

V ceni med HR in SLO zavarovanem, pa je razlika v ceni radi zavarovalnega kritja, tako da je pri tem potrebna temeljitejša primerjava :!:

Lepo je namreč plačati čim nižjo zavarovalno premijo, če pride pa do škode, pa ugotoviš, čega vse tvoje zavarovanje ne pokriva :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Apr 18, 2016 13:00

jozko napisal/-a:Pozdravljen ALESSIO,
iz priloženega linka: http://www.up.gov.si/si/storitve/vpis_c ... nje_colna/ je razvidno, da čolna, ki ima SLO registracijo ni možno zavarovati drugje, kot pri zavarovalnicah, ki imajo za to dovoljenje agencije za zavarovalni nadzor. Do seznama zavarovalnic je povezava na linku.

V ceni med HR in SLO zavarovanem, pa je razlika v ceni radi zavarovalnega kritja, tako da je pri tem potrebna temeljitejša primerjava :!:

Lepo je namreč plačati čim nižjo zavarovalno premijo, če pride pa do škode, pa ugotoviš, čega vse tvoje zavarovanje ne pokriva :roll:

na hrvaškem je skoraj nujno imeti poleg obveznega zavarovanja tudi polni kasko, ker obvezno krije samo nekaj stvari(beri sigurno si kriv, če pride do nesreče)
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Apr 18, 2016 13:01

Hrvaško obvezno zavarovanje ne krije škode ki jo povzročiš na drugih plovilih, ampak le če poškoduješ ljudi (plavalca, osebpo na drugem plovilu,....) zato je toliko ceneje.
Jaz sem pri hr. zavarovalnici hotel zavarovat šae odgovornost na drugih plovilih, pa ni tako poceni.....potem smo se dogovorili še za kasko, da sem dobil nek paketni popust....
mirno morje
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Apr 18, 2016 13:24

Koliko konjev pa imaš motor Alessio? Hrvati ne tečnarijo za obvezno zavarovanje do 15kW. Nevem pa če je moćžno sklenit kasko, če nimaš obveznega. Sem pa že imel obvezno pri Triglavu, kasko pa pri Adriatic, ker je Triglav kompliciral, da je čoln prestar.
lampy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a lampy » Po Apr 18, 2016 19:43

Pa se splača zaradi par € razlike nakopat morebitne stroške in probleme pri (bog ne daj) trku ali čem drugem? Dejstvo je, da v današnjih časih je pač tako, da če želiš dobro zavarovanje, ga tudi dobro plačaš. Pa če nimaš za zavarovanje, nebi raje razmislil o cenejšem čolnu?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Apr 18, 2016 19:51

Veliko je odvisno kaksen čoln ima, če je to 3m gumica potem ravno tankerja ne bo potopil ob upostevanju vseh pravil. Če je pa čoln večji in hitrejsi potem zavaruj kot je potrebno. Sem te pa zamenjal za nasega člana, ki ima enako ime.
lampy
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lampy » Po Apr 18, 2016 20:39

Pa tud če ne bo tankerja potopil.... če ima za 3 m gumico, so že na 8 m čolnu lahko dosti drage poškodbe, če jih moraš iz svojega žepa pokrit.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Apr 18, 2016 23:01

ja kaj bo pa naredil s 3 metrsko gumo na 8m gumenjaku? Spodaj se mu bo pod tubo zakajlal, pa ko bo un gas dal ga bo zadi vn vrglo.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Apr 19, 2016 08:55

Evo iz prve roke. Popravilo 10cm praske na 12m motornem čolnu je stalo 1100€! V razmislek.
Praska ni bila do laminata.

OK, malo sem vzel iz konteksta, ker so se menjavali tudi cinki, ampak nisem siguren, če ne bi šel vseeno ven tudi samo zaradi praske...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
lampy
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a lampy » To Apr 19, 2016 14:33

Opa....opraskaš pa tud z 230 cm gumico, ane

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti