Korodiranje elise

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

Korodiranje elise

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Sr Avg 12, 2009 09:21

Glede korozije sem imel letos čudno izkušnjo. Na čolnu imam glavni in pomožni motor. Tudi pomožni Suzuki DF5 ima vgrajen alternator za polnjenje akumulatorja.
V glavnem sem vozil z velikim, včasih pa tudi panoramsko s pomožnim, da bi ga utekel in spravil do prvega servisa. Tudi pomožni je bil stalno priklopljen na isti akumulatorski par.
Po enem tednu sem plaval mimo motorja, ko je bila peta dvignjena, in opazil, da je elisa na robovih kar opazno razžrta od korozije (pobralo je kake 2-3 mm lopatic). Ko sem se elise dotaknil, me je kar dobro tresla elektrika, prav tako ob dotiku anod.
Tudi anode so preko polovico požrte, pod prsti so se kar drobile.
Ko sem ga odklopil od akumulatorja, je tresenje prenehalo, pa tudi korozija je, kolikor lahko ocenim, prenehala.
Mislim da je nekaj narobe s priklopom elektrike na pomožnem motorju (to so dodatno vgradili na servisu na novem motorju), ker je tudi glavni motor vedno priklopljen na akumulator, pa tam nič ne trese in ni nobene korozije.
Ve kdo kaj več o tem?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Avg 12, 2009 21:36

Treslo te je najbrž 12V enosmerna iz akumulatorja in ne tistih nekaj sto milivoltov zaradi cinka na aluminiju. Preveri, če ni plus iz akumulatorja povezan na ohišje motorja. Če je korozija žrla propeler, potem je bil ta dosti bolj pozitiven od okoliške vode. Kovinski ioni, ki so pozitivni, namreč tečejo od plusa proti minusu. In odnašajo material.
1 amper toka odnese v enem mesecu četrt kile aluminija, kar lahko izračunaš tukaj:
http://eoet1.evsebine.com/material/eOet ... _01-2.html
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Avg 13, 2009 16:11

Hvala, Motorni, res sem premeril napetosti na ohišjih obeh motorjev in glavni motor je lepo vezan na minus, se pravi da kaže napetost med + in ohišjem 12 V. Ohišje pomožnega pa niso vezali na - in med + in ohišjem kaže 3 V, prav tako med obema ohišjema. Se pravi da nekje malo prebija in imam na ohišju pomožnega kar močan + potencial, torej ni čudno, da je vse požrlo. Na nogi in propelerju glavnega motorja pa so vidni sledovi cinka in aluminija, torej je bil katoda.
Me prav zanima, ali bodo to priznali kot reklamacijo.
Zaenkrat se še posvetujejo.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Avg 13, 2009 19:43

Vsi prodajalci motorjev, kar jih poznam, pogojujejo garancijo motorja s tem, da te oskubijo še za montažo, kar privij jih!!

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov