GPS z vgrajeno ali zunanjo anteno?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
GPS z vgrajeno ali zunanjo anteno?
Pozdravljeni
Namen imam kupiti GPS za na svoj čoln. Ko sem se malo sprehodil po trgovinah, so me prodajalci zasuli z različnimi modeli z vgrajeno in zunanjo anteno. Vsi pravijo da je zunanja dosti boljša, meni pa se pojavlja problem kam jo montirati.
Je res boljša?
Hvala, Peter
Namen imam kupiti GPS za na svoj čoln. Ko sem se malo sprehodil po trgovinah, so me prodajalci zasuli z različnimi modeli z vgrajeno in zunanjo anteno. Vsi pravijo da je zunanja dosti boljša, meni pa se pojavlja problem kam jo montirati.
Je res boljša?
Hvala, Peter
Hja. GPS je dober praktično vsak, seveda pa več denarja več veselja.
Zunanja antena je vsekakor močnejša oziroma bolje lovi signal, vendar sklepam, da imate manjši čoln. Če je tako, je verjetno odprt, kjer dobro dela tudi vgrajena antena. S tem pa se izogneš problemom z vgradnjo...
Sam imam na barki Garmin GPSMAP 172. Super dela, antena je vgrajena, slabost pa je le, da ima črno-bel sivinski monitor.
LP
Zunanja antena je vsekakor močnejša oziroma bolje lovi signal, vendar sklepam, da imate manjši čoln. Če je tako, je verjetno odprt, kjer dobro dela tudi vgrajena antena. S tem pa se izogneš problemom z vgradnjo...
Sam imam na barki Garmin GPSMAP 172. Super dela, antena je vgrajena, slabost pa je le, da ima črno-bel sivinski monitor.
LP
Pozdravljeni!
Kot je že povedal "simon" pred mano, je dober praktično vsak GPS. Verjetno nima smisla govoriti o tem, da za uporabo na morju mora podpirati nalaganje podrobnih navtičnih kart...
Kar pa se tiče antene je tako, da pri odprtih čolnih uporabljamo izključno GPS-e z vgrajeno anteno. O zunanji razmišljajte le, če imate namen čoln prodati, GPS pa prenesti na večjo barko, vendar po mojem prepričanju todi to nima smisla. Pri zaprtih plovilih kot so npr. jadrnice, različni travlerji, hard top ali fly bridge, pa je vsekakor smiselno imeti GPS z zunanjo anteno, ki jo montiramo na radarski lok ali drog. Tako imamo lahko GPS kjerkoli v notranjosti barke, sprejem signala pa je vedno zelo dober.
Lep pozdrav,
Administrator
Kot je že povedal "simon" pred mano, je dober praktično vsak GPS. Verjetno nima smisla govoriti o tem, da za uporabo na morju mora podpirati nalaganje podrobnih navtičnih kart...
Kar pa se tiče antene je tako, da pri odprtih čolnih uporabljamo izključno GPS-e z vgrajeno anteno. O zunanji razmišljajte le, če imate namen čoln prodati, GPS pa prenesti na večjo barko, vendar po mojem prepričanju todi to nima smisla. Pri zaprtih plovilih kot so npr. jadrnice, različni travlerji, hard top ali fly bridge, pa je vsekakor smiselno imeti GPS z zunanjo anteno, ki jo montiramo na radarski lok ali drog. Tako imamo lahko GPS kjerkoli v notranjosti barke, sprejem signala pa je vedno zelo dober.
Lep pozdrav,
Administrator
Kot ste že ugotovili, je za vaše plovilo vsekakor pravi tisti z vgrajeno anteno, senčna tenda oz. bimini pa ne bo motil signala. Lahko, da ga na določenem satelitu za malenkost zmanjša, vendar to ni problem, saj imate na jadranu vedno na razpolago vsaj 4 do 5 satelitov.
Zadeva normalno dela tudi v barki, ki je popolnoma pokrita s tendami kot je npr. "camper top".
Lep dan
Zadeva normalno dela tudi v barki, ki je popolnoma pokrita s tendami kot je npr. "camper top".
Lep dan
Pozdravljen na forumu Flyer!
Po moje je GPS že kar nujna stvar na vsakem čolnu. Omogoča tolk, da je škoda če ga nimaš... Kombinacija s fishfinderjem je sigurn zelo posrečena za manjše čolne, saj zasede manj placa. Kako pa se obnaša v praksi pa ne vem, ker nisem nikoli imel v lasti nobene kombinirane naprave.
lp
Po moje je GPS že kar nujna stvar na vsakem čolnu. Omogoča tolk, da je škoda če ga nimaš... Kombinacija s fishfinderjem je sigurn zelo posrečena za manjše čolne, saj zasede manj placa. Kako pa se obnaša v praksi pa ne vem, ker nisem nikoli imel v lasti nobene kombinirane naprave.
lp
Kot ste že ugotovili je razlika med ločenim in kombiniranim sistemom predvsem v porabljenem prostoru. Nekateri zelo kritizirajo take kombinirane naprave, vendar so OK. Res je, da je procesor precej bolj obremenjen in ponavadi karta dela počasneje (zoom in, zoom out, pan), vendar to običajno ne moti nezahtevnega uporabnika. Kar se tiče točnosti so OK in ne zaostajajo za ločenimi.
Moj predlog pa je sledeč. Če imate prostor na plovilu, kupite raje samo GPS (chart ploter) in pa posebej v drugi napravi fish finder. Taka rešitev ponavadi ni dražja, nudi pa dosti več. Problem kombiniranih je v tem, da imaš na enkrat na ekranu samo eno (karto ali silhueto globin), pri ločenem pa vsako na svojem ekranu... Ponavadi kombinirani omogočajo deljenje ekrana (zgoraj karta, spodaj fishfinder), vendar je to precej slaba rešitev pri manjših napravah, kjer je ekran že tako majhen... Za manjši čoln, kjer pri upravljalski konzoli ni pretiranega prostora pa vsekakor priporočam nakup kombiniranega inštrumenta...
LP, Admin
Moj predlog pa je sledeč. Če imate prostor na plovilu, kupite raje samo GPS (chart ploter) in pa posebej v drugi napravi fish finder. Taka rešitev ponavadi ni dražja, nudi pa dosti več. Problem kombiniranih je v tem, da imaš na enkrat na ekranu samo eno (karto ali silhueto globin), pri ločenem pa vsako na svojem ekranu... Ponavadi kombinirani omogočajo deljenje ekrana (zgoraj karta, spodaj fishfinder), vendar je to precej slaba rešitev pri manjših napravah, kjer je ekran že tako majhen... Za manjši čoln, kjer pri upravljalski konzoli ni pretiranega prostora pa vsekakor priporočam nakup kombiniranega inštrumenta...
LP, Admin
Od 2002 uporabljam GARMIN 76 Map z vgrajeno anteno. Je vodoodporen, odporen na udarce in ima relativno velik ekran. Imam ga montiranega na nosilcu in imam enak nosilec tudi v avtu. Prednost je v tem, ker ga po uporabi preprosto odnesem s seboj. Karte se nalagajo preko PC z data kablom. Deluje na baterije ali prikljucen na 12V. Sedaj obstoja ze tak z barvnim ekranom. Zelo sem zadovoljen z njim in tudi z programsko opremo.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Posezonski pozdrav vsem skupaj!
Moram vam povedat da sem na koncu kupil Garmin GPSMAP 420S.
Sam sem ga montiral na čoln - ni preveč zahtevno!
Ampak, ko sem bil enkrat par dni na vodi in seveda napravo uporabljal, moram reč da brez take ali podobne naprave ne bo šlo nikol več. Zelo je fajn, da sploh veš kje si, sploh, če si na nekem koncu obale prvič. Nudi tudi ogromno potrebnih in seveda tudi nepotrebnih podatkov. Moj model ima tudi fishfinder in omogoča pogled na dno, kar je z varnostnega vidika zelo vredu.
V glavnem priporočam vsem navtikom na vodi!
LP

Moram vam povedat da sem na koncu kupil Garmin GPSMAP 420S.
Sam sem ga montiral na čoln - ni preveč zahtevno!
Ampak, ko sem bil enkrat par dni na vodi in seveda napravo uporabljal, moram reč da brez take ali podobne naprave ne bo šlo nikol več. Zelo je fajn, da sploh veš kje si, sploh, če si na nekem koncu obale prvič. Nudi tudi ogromno potrebnih in seveda tudi nepotrebnih podatkov. Moj model ima tudi fishfinder in omogoča pogled na dno, kar je z varnostnega vidika zelo vredu.
V glavnem priporočam vsem navtikom na vodi!
LP
Flyer napisal/-a:Posezonski pozdrav vsem skupaj!
Ampak, ko sem bil enkrat par dni na vodi in seveda napravo uporabljal, moram reč da brez take ali podobne naprave ne bo šlo nikol več. Zelo je fajn, da sploh veš kje si, sploh, če si na nekem koncu obale prvič.
NAPAKA
GPS ti lahko služi kot pomagalo, drugače pa so zakon karte in klasična navigacija. Spomnite se "Yugo vojne", takrat je bil za navadne smrtnike GPS signal blazno moten in nenatančen. Spomnim se, da sem plul po cesti na Dugegem otoku, tako je kazal ploter.
GPS je odlično pomagalo, ampak jaz še vedno paralelno sledim kartam, zlasti, če so na poti pličaki in podobno.
Garmina 420s sem kupil spomladi in z njim prevozil letošnjo sezono. Igračka je zelo uporabna in enostavna za uporabo kot tudi montažo. Ima notranjo anteno, a s sprejemom signala ni bilo nikoli težav. Ker gre za precej nov produkt je na Garminovi spletni strani vsake toliko upgrade. Vsekakor priporočam, če je interesentov več se ga splača naročiti v ZDA.
Kako se pa priključiš na PC in na internet.
Razmišljal sem že o tem kako bi spravil stvar na PC za arhiv. Obstaja kakšen program?
Poti imam kar nekaj shranjenih, verjetno jih bom pa naslednjo sezono moral brisati ven iz spomina.
Vsekakor se strinjam da karte morajo bit, vendar sem se jaz ponavadi dan prej pripravil in začrtal pot - vsaj na grobo.
Razmišljal sem že o tem kako bi spravil stvar na PC za arhiv. Obstaja kakšen program?
Poti imam kar nekaj shranjenih, verjetno jih bom pa naslednjo sezono moral brisati ven iz spomina.
Vsekakor se strinjam da karte morajo bit, vendar sem se jaz ponavadi dan prej pripravil in začrtal pot - vsaj na grobo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost