LED luči na plovilih
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
LED luči na plovilih
Pozdravljeni morjeplovci!
Zadnji dve, tri leta sem bil nekoliko bolj odsoten od navtike, ker sem imel druge projekte, letos spomladi pa se nama je z drago pridružil tudi morjeplovček in sedaj se zopet malo od daleč oziram po navtiki... Ampak o tem še v kakšni drugi temi.
Tule bi rad malo podebatiral glede LED luči
Zadnjič sem z obale malo opazoval jadrnice in ostala plovila ter pogledoval proti lučem in nekako se mi zazdelo, da je imela le ena jadrnica v sidrni luči LED luč. Tukaj, da ne bo prišlo že takoj do pregovarjanja, vem, da obstajajo različne temperature LED luči in da lahko svetijo topleje in hladneje in da se tega, katera žarnica je vgrajena v luči na daleč ne da vedeti itd, ampak ta dotična jadrnica je imela izrazito hladno svetlobo in na sebe opozarjala dosti bolj kot luči na ostalih jadrnicah.
In zazdelo se mi je, da bi bila lahko to zanimiva debata.
Ste na svojih plovilih že zamenjali obstoječe halogenske žarnice za energijsko manj potratne LED luči?
Kako je s proizvajalci plovil? Verjetno sedaj že sami vgrajujejo LED svetilke v armaturne plošče, notranjost plovila ali se pri plovilih Amijev še vedno nahajajo klasične 12V 10W+ halogenske žarnice?
Se je kdo v plovilu igral z LED trakom? Je trak vzdržal napetost 14.4V ali ste pred njega vgradili napetostni regulator?
Lep pozdrav!
Zadnji dve, tri leta sem bil nekoliko bolj odsoten od navtike, ker sem imel druge projekte, letos spomladi pa se nama je z drago pridružil tudi morjeplovček in sedaj se zopet malo od daleč oziram po navtiki... Ampak o tem še v kakšni drugi temi.
Tule bi rad malo podebatiral glede LED luči
Zadnjič sem z obale malo opazoval jadrnice in ostala plovila ter pogledoval proti lučem in nekako se mi zazdelo, da je imela le ena jadrnica v sidrni luči LED luč. Tukaj, da ne bo prišlo že takoj do pregovarjanja, vem, da obstajajo različne temperature LED luči in da lahko svetijo topleje in hladneje in da se tega, katera žarnica je vgrajena v luči na daleč ne da vedeti itd, ampak ta dotična jadrnica je imela izrazito hladno svetlobo in na sebe opozarjala dosti bolj kot luči na ostalih jadrnicah.
In zazdelo se mi je, da bi bila lahko to zanimiva debata.
Ste na svojih plovilih že zamenjali obstoječe halogenske žarnice za energijsko manj potratne LED luči?
Kako je s proizvajalci plovil? Verjetno sedaj že sami vgrajujejo LED svetilke v armaturne plošče, notranjost plovila ali se pri plovilih Amijev še vedno nahajajo klasične 12V 10W+ halogenske žarnice?
Se je kdo v plovilu igral z LED trakom? Je trak vzdržal napetost 14.4V ali ste pred njega vgradili napetostni regulator?
Lep pozdrav!
Re: LED luči na plovilih
Moja barka je imela serijsko LED za vse notranje luči in pozicijske navigacijske. Samo motorna, delovna in sidrna luč so bile klasične žarnice.
Sidrno sem letos zamenjal za LED z zaznavanjem svetlobe in se super obnese, saj se sama zjutraj ugasne ko se zdani.
Sidrno sem letos zamenjal za LED z zaznavanjem svetlobe in se super obnese, saj se sama zjutraj ugasne ko se zdani.
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Moje plovilo je staro 20 let, takoj po nakupu pred nekaj leti pa sem vse salonske žarnice, pa večino navigacijskih zamenjal z LED. Le-te sem kupil kar na Aliexpressu. Ena ali dve sta krepnili, pa sem ju zamenjal, saj so bile res zelo poceni. Imam pa en nenavaden problem: tudi na vrhu jamborja sem zamenjal staro žarnico z novo LED, zgodilo se je pa to, da LED sveti kako minuto, pol se pa za 10 sekund ugasne, potem pa spet sveti minuto, itd. Res hecno. Prednost tega obnašanja je, da ko se ponoči vračamo iz mesta z byboatom, že od daleč prepoznamo našo na sidrišču z mnogimi plovili. Po drugi strani mi pa ni všeč, ker bi morda kdo mislil, da je svetilnik... Samo ugibam, da se žarnica segreje, in neka interna elektronika v sami žarnici izklopi svetilo, dokler se malo ne shladi.
Mogoče bi NT vedel za vzrok?
Mogoče bi NT vedel za vzrok?
Navigare vivere est.
- 1stofficer
- Admiral
Js sem vse pomenjal za LED, za enako svetilnost kot so bile klasicne. Glavni razlog je varcevanje z energijo. Problemov nobenih, sem pa zarnice kupoval v navticnih stacunah. Na ali v barko neke kitajske robe ne bi dajal, saj vsi vemo kako je s tem. 30% ali nikoli ne pride ali pa je skart. Posebej ne bi kaj takega dajal na jambor. Pol pa placal 30 eur da me nekdo gor potegne samo zato da menjam zarnico...
Jaz sem ob obnovi notranjosti (pred petimi leti) v salonu namestil LED trakove v Alu profilu, vse ostale stropne luči (kabine, WC) so stare z novimi LED žarnicami, bralne lučke nove tudi z LED. Sidrna luč ima novo LED žarnico, palubna pa staro halogensko, pozicijske pa so ostale stare s klasični žarnico zaradi redke uporabe. Vse z namenom privarčevati elektriko. Do danes vse deluje brez problemov razen nesreče ob toči (razbita sidrna luč), sem zadovoljen navkljub investiciji.
Kje lahko dobi led siderna luč neko malo napetost da brli ob IZKLOPLJENIH stikalih akujev,Ni šala..Moje mnenje je da so prisotni neki plazeči tokovi,ni mi pa jasno od kod.Baje so vsi porabniki brez elektrike..ne vem pa za kalužno pumpo..
polanc napisal/-a:Kje lahko dobi led siderna luč neko malo napetost da brli ob IZKLOPLJENIH stikalih akujev,Ni šala..Moje mnenje je da so prisotni neki plazeči tokovi,ni mi pa jasno od kod.Baje so vsi porabniki brez elektrike..ne vem pa za kalužno pumpo..
Jaz imam take lučke v wc-ju (doma, ne na barki) že kakšnih dvanajst let. Malo svetijo, pa četudi je glavno stikalo izklopljeno. Je pa v redu ponoči, ni potrebno prižigati velike luči, ko greš praznit kalužo.
Lp MKN
Sicer imam fluorescentko 220V, dolgo cca 30 cm, isto cist rahlo sveti tudi ko je ugasnjena. Pa vcasih malo bliska.
Mejal fazo pa 0, pa isto.
Mejal fazo pa 0, pa isto.
LED luči so sicer imenitne, ker imajo imajo bistveno manjšo porabo, kot enako svetle žarnice, a moraš viti pri njih malo previden. V osnovi lahko kupimo dve vrsti LED luči, ena je taka s predupori, druga ima pa vgrajen stikalni napajalnik. Na tej drugi navadno piše "Napajanje 9..36V" ali kaj podobnega. Tista prva je pa za 12V, sem spadajo tudi skoraj vsi LED trakovi. Ko smo kupili barko konec 2016, je prejšnji lastnik povedal, da je zamenjal žarnico v sidrni luči z LED. Potem sem čisto slučajno ugotovil, da radio postaja neha delati na sprejemu, ko prižgeš sidrno luč. Kolega ima na novi barki LED notranjo razsvetljavo, FM radio pa začne na nekaterih postajah hreščati, ko prižgeš kakšno luč. Drugi kolega je v avtu zamenjal parkirne luči z LED. Potem je kupik DAB radio. Ta je delal blizu oddajnika, potem pa ne več. Potem sva LED zamenjala z navadnimi žarnicami, sicer ni več tako fancy, ampak DAB dela povsod.
Na osnovi teh dognanj sem se lotil prenove razsvetljave na naši barki. Kupil sem LED sijalko za 12V, torej s predupori, splezal na jambor in jo zamenjal. Seveda je bila notri taka za 9 do 36V. Sedaj postaja dela tudi ko gori sidrna luč. Po dveh letih je lučka ugasnila, pa se čez nekaj časa spet prižgala itd. torej slab kontakt. Še enkrat na jambor s spajkalnikom za pasom, pa sem lučko pricinil na žice. Sedaj je mir.
Notranje razsvetljave sem se lotil takole:

Luč sem odprl, odstranil vsebino in nalepil noter LED trak. Toplo bela 120 ledic SMD 5630 na meter. Stikalo sem zamenjal s takim 1-0-2 in dodal en upor 1 kOhm zaporedno s pozicijo 1. Na 1 sedaj sveti toliko da se orientiraš, na 2 pa lahko ješ ribe, ko je treba paziti na kosti.

Pa ne moti komunikacij.
Na osnovi teh dognanj sem se lotil prenove razsvetljave na naši barki. Kupil sem LED sijalko za 12V, torej s predupori, splezal na jambor in jo zamenjal. Seveda je bila notri taka za 9 do 36V. Sedaj postaja dela tudi ko gori sidrna luč. Po dveh letih je lučka ugasnila, pa se čez nekaj časa spet prižgala itd. torej slab kontakt. Še enkrat na jambor s spajkalnikom za pasom, pa sem lučko pricinil na žice. Sedaj je mir.
Notranje razsvetljave sem se lotil takole:

Luč sem odprl, odstranil vsebino in nalepil noter LED trak. Toplo bela 120 ledic SMD 5630 na meter. Stikalo sem zamenjal s takim 1-0-2 in dodal en upor 1 kOhm zaporedno s pozicijo 1. Na 1 sedaj sveti toliko da se orientiraš, na 2 pa lahko ješ ribe, ko je treba paziti na kosti.

Pa ne moti komunikacij.
motorni
polanc napisal/-a:Kje lahko dobi led siderna luč neko malo napetost da brli ob IZKLOPLJENIH stikalih akujev,Ni šala..Moje mnenje je da so prisotni neki plazeči tokovi,ni mi pa jasno od kod.Baje so vsi porabniki brez elektrike..ne vem pa za kalužno pumpo..
Enosmerni plazeči tokovi bi kaj hitro požrli kakšno žico. A ti to sveti tudi, ko odpluješ na jug? Sem pomislil na SV oddajnik v Fiesi.
motorni
@polanc
Vprašanje ki je lahko tudi odgovor... Zakaj imam na čolnu delno oksidirane kontakte in spojke na minus vodnikih. + je z glavnim stikalom 90% časa odklopljen. + vodniki so po 11 sezonah brez vidne oksidacije.
Vprašanje ki je lahko tudi odgovor... Zakaj imam na čolnu delno oksidirane kontakte in spojke na minus vodnikih. + je z glavnim stikalom 90% časa odklopljen. + vodniki so po 11 sezonah brez vidne oksidacije.
Xilinx Vivado HLx trainee
ne vem detaljev,bo alesio več povedal,njemu se je to dogajalo..
Mogoče je tale razlaga, pri elektrolizi vode se na negativni elektrodi izloča vodik, ki reducira vse okside, na pozitivni pa kisik, ki oksidira baker. CuO je pa črn.
Ampak pri tebi je ravno obratno, hmm.
Bo treba boljšo razlago.
Ampak pri tebi je ravno obratno, hmm.
Bo treba boljšo razlago.
motorni
Jaz si fenomen oksidiranega minusa razlagam takole: okolica (zrak) ima predpostavljeni potencial 0. - pol ima npr - 3V potenciala, + pa +9V. + je s stikalom odklopljen, - pa gre po celem čolnu. In potem se že kak mikroamper najde in počasi gricka kovino v kontaktu. Nekaj mikroamperov pa je tudi dovolj da visokosvetilne ledice brlijo.
Xilinx Vivado HLx trainee
-
Mornar pohorc
- Kapitan
Ko sem barko obnovil, sem dal gor vse luci led od navigacijskih, sidrna, do notranjih in zunanjih in dekoracijskih, pa ze 5 let vse normalno dela, brez kakersnjih motenj. Vse luci pa sem kupil v Tranmontani v Lj. Skratka vec kot zadovoljen!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti