Pb+LiFePO4

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Pb+LiFePO4

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 20, 2023 08:21

gregor.n napisal/-a:No jaz sem pravkar intervencijsko menjal avto, saj staremu ni nič falilo, da sem lahko še dobil klasiko, brez dodanega električnega sranja.

Tudi jaz sem pravkar zamenjal jajca od hibrida za klasiko :wink:

Ampak do leta 2035 ga bom moral še večkrat. Če bodo leta 2035 res prepovedali prodajo novih klasičnih avtomobilov, bom pa vozil klasičnega, dokler se ne razpade. Potem bom pa pač kupil rabljenega (klasičnega).

Električnega (na baterijo) pa ne maram, tudi če mi ga šenkajo :roll:

Mogoče bi razmislil o gorivnih celicah, če res ne bo druge možnosti, pa če ne bodo predrage in premalo uporabne (v primerjavi s klasiko).
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 20, 2023 08:58

H2O napisal/-a: Če bodo leta 2035 res prepovedali prodajo novih klasičnih avtomobilov, bom pa vozil klasičnega, dokler se ne razpade.

Saj ne morejo prepovedat, se ne izide.
Pustili bodo kot je in prepovedali termičnim vstop v večja mesta, kar je morda prav. Za nas papeže bo verjetno to že Kungota, za Evropo pa Milano. :D

p.s.
Včeraj je en samosvoj profesor iz Lj elektro fakultete nedvoumno povedal, da se glavni politiki na vladi zelo dobro zavedajo kaka traparija je ves ta elektrificiran ekoterorizem.
Kaj zdaj, zakaj potem pihajo v isti rog?
Jim ideološko odgovarja sesuvanje sistema?
So tihe ritke, ki si ne upajo povedat kar bi morali?
So kapitalistični oportunisti in čakajo na trenutek, ko bodo lahko pokasirali češnjo na torti sprememb v svoj žep?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 20, 2023 11:37

SR 290 napisal/-a:Včeraj je en samosvoj profesor iz Lj elektro fakultete nedvoumno povedal, da se glavni politiki na vladi zelo dobro zavedajo kaka traparija je ves ta elektrificiran ekoterorizem.

Sem gledal in se zelo strinjam z njim. Priporočam ogled.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 20, 2023 12:09

Mi, ekološko ovčja čreda pa zapiramo Šoštanj in se odpovedujemo nafti. :shock:
https://boomsupersonic.com/
O kao eko gorivu verjetno ni treba izgubljati besed. :lol:
bigZ-
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bigZ- » Po Feb 20, 2023 13:55

Kdor bo hotel bo še vedno lahko vozil (in dodatno plačal) na bencin ali nafto. Je pa direktno zažiganje energenta po navadi najmanj učinkovito...

Aja, jaz bom z barko kar ostal na svincu zaenkrat. Računica se enostavno ne izide za nekaj jurjev naložbe, mešanje svinca in litija pa tudi ni za vsakdanjo rabo ... se pa seveda z prilagoditvami da izvesti da lepo špila.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 20, 2023 14:12

bigZ- napisal/-a:Je pa direktno zažiganje energenta po navadi najmanj učinkovito...

Večino voznikov najbolj zanima uporabnost in cena (prevoženega kilometra), ne pa učinkovitost.

Za nekoga, ki nima možnosti polnjenja električnega avtomobila čez noč v neposredni bližini svojega doma, je (polnilni) EV neuporaben, pa če je še tako učinkovit in oh in sploh.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 20, 2023 15:27

bigZ- napisal/-a:Je pa direktno zažiganje energenta po navadi najmanj učinkovito...

Termoelektrarna na plin, dizl ali celo na premog + električni avto = slabši skupni izkoristek od novega dizlaša, torej odda tudi več CO2. Ko k temu prišteješ še CO2, ali potrošeno energijo za izdelavo spodobnega Lixx akumulatorja, se prva kombinacija ekološko in energetsko sesede v prah, pa tu ni vštetega zelo umazanega pridobivanja surovin za elektromotorje-redke zemlje in akumulatorje.
bigZ-
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bigZ- » Po Feb 20, 2023 16:07

Saj nikjer ne pišem o dobrobiti termoelektrarn :-) Je pa izkoristek dizla in termoelektrarne tam-tam okrog 40%, ostalo pa odvečna toplota, Verjetno je učinkovitost ko vse sešteješ tam-tam med dizlom in TE+baterije. Za liter dizla tudi gre ohoho energije, pa transport tudi rabi, pa včasih gre kakšen tanker na pol itd...

Prihodnost je nuklearna in deloma, verjetno tja do polovice, hidro + samooskrba.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 20, 2023 16:35

Potrošniki, oziroma kupci bodo odločili, kaj je prihodnost, ne pa birokrati iz Bruslja :roll:

Btw, Italija ostro nasprotuje prepovedi prodaje avtov z notranjim zgorevanjem po letu 2035. Če Italijani ne bodo zminirali te nore odločitve bruseljskih birokratov, jo bodo pa Nemci.

Če kdo ne more prebrat članka iz linka, ga lahko tu:

"To je nora in skrb zbujajoča odločitev," je včerajšnje izglasovanje prepovedi prodaje novih avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji v EU po letu 2035 v evropskem parlamentu komentiral podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, poroča Ansa.

Ta je z Instagrama napadel Bruselj in ga obtožil odločitve, ki jo vodi "ideologija, nevednost ali slaba vera", ki je "proti italijanski in evropski industriji in delavcem, v korist kitajskih interesov".

Kot dodaja italijanska tiskovna agencija, predlog prinaša tudi vmesni cilj: do leta 2030 bodo morali proizvajalci izpuste novih avtomobilov, danih na trg, zmanjšati za 55 odstotkov, izpuste novih gospodarskih vozil pa za polovico. "Edina opora za morebitno revizijo ostaja bruseljski načrt spremljanja, ki bo do leta 2025 predstavil metodologijo za vrednotenje in sporočanje podatkov o izpustih ogljikovega dioksida v celotnem življenjskem ciklu avtomobilov in kombijev, prodanih na celinskem trgu, leta 2026 pa bo ocenil tudi možnost vzdrževanja hibridnih motorjev ali motorjev, ki uporabljajo ekogoriva (e-goriva)," piše Ansa.

Italijanska avtomobilska industrija na prehod v zeleno mobilnost ni pripravljena, zamuja, je povedal italijanski minister za industrijo Adolfo Urso: "Naložbe moramo pospešiti, a roki in načini, ki nam jih vsiljuje Evropa, ne sovpadajo z evropsko in predvsem italijansko realnostjo," je dodal. "Zakaj Evropa ne sprejme tehnološke nevtralnosti (to je svoboda posameznikov in organizacij, da izberejo najustreznejšo in najprimernejšo tehnologijo glede na svoje potrebe, op. a.), bolj realnih rokov, in ne dopušča tudi drugih pogonskih virov, kot so biogoriva, biometan in vodik?" se sprašuje Urso. "Ideološka vizija se mi zdi enaka kot pred nekaj leti, ko so na Rusijo gledali kot na edini vir energije za Evropo, zdaj pa tvegamo premik od energetske odvisnosti od Rusije k tehnološki odvisnosti od Kitajske v oskrbovalnih verigah."
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 20, 2023 17:09

@bigZ,

Termoelektrarne in avtomobili imajo izkoristke daleč pod 40%, le večje ladje in reaktivna letala pridejo tam okrog.

Celoten izkoristek termoelektrarn (Ne le turbine in generatorja.) se redko dvigne na 35%, take na lignit kot je naša redko vidijo 30%.
Izkoristek električnega pogona avtov skupaj z reglerji je pod 88%, navadno verjetno celo pod 85%.
Izkoristek polnjenja? Pozabil :oops: ampak se mi zdi da je 98%.
Ne vem natančnega podatka za Alstromov blok, ampak pri prejšnjem bloku Šoštanja bi dobil ven pod 23% kolikor je izkoristek Trabanta na območju najboljšega navora. Verjetno z novim blokom ni kaj več izkoristka, ker kuri enak lignit.

Novi dizli imajo najboljši izkoristek blizu 30%, srednji izkoristek je pa odvisen od uporabnika, je pa precej manjši in je odvisen ali voziš nad, pod, v območju najboljšega navora, imaš velikon startov...

Edina resna prihodnost je jedrska energija, do takrat pa motorji na notranje izgorevanje.

@H2O, jaz bi bolj stavil na Francoze in Špance kot na Nemce. Nikakor se ne bi zanašal na avtoindustrijo. Ko pogledaš lastniško strukturo se na koncu v skrivnostni megli pojavijo finančni skladi, ki aufbildajo ekoteroriste.
Če sem prav informiran ekogoriva ne obstajajo, so pa bio goriva, za proizvodnjo katerih se pokuri več energije kot je dobiš ven.

Vse skupaj je eno samo norčevanje! V prejšnjih prispevkih sem prilepil link do sejma v Miamiju, ki pomeni renesanso hitrih monotrupnih gliserrjev z megavati na krmi. Drugi link je do nadzvočnega potniškega letala, ki jih je že nekaj naročenih in vplačanih! Oni se grejo take projekte, mi bi pa iz riti vlekli štrom, da bomo lahko kuhali in jedli koprive, ker goveji šnicl škodi naravi. "Ma dej nehi no..."
bigZ-
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a bigZ- » Po Feb 20, 2023 18:29

@SR290

TEŠ 6: Neto izkoristek 6. bloka TEŠ pri polni moči znaša več kot 42 %, povprečni neto izkoristek obratovanja pa 40 %. Če bi lahko pregreval paro naj bi šlo celo do 48%... Se pa toplota vsaj pozimi uporablja še za daljinsko ogrevanje in so lahko izkoristki tudi do 80%. Tako pravijo uradni podatki od TEŠ-a.

Prihodnost je jedrska in v veliki večini bo prevoz električni. Vsaj v urbanih območjih.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 20, 2023 18:33

Živi bili pa videli.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 20, 2023 20:48

bigZ- napisal/-a:@SR290

TEŠ 6: Neto izkoristek 6. bloka TEŠ pri polni moči znaša več kot 42 %, povprečni neto izkoristek obratovanja pa 40 %. Če bi lahko pregreval paro naj bi šlo celo do 48%... Se pa toplota vsaj pozimi uporablja še za daljinsko ogrevanje in so lahko izkoristki tudi do 80%. Tako pravijo uradni podatki od TEŠ-a.

Prihodnost je jedrska in v veliki večini bo prevoz električni. Vsaj v urbanih območjih.

Ja neto, ampak ko dodaš kotel z pripravo premoga... nikakor ne prideš čez 32% in povprečno 30%, kar je še vedno bolje od bloka 4 od katerega podatke sem imel, ko smo za foro modrovali o toku pare čez zadnjo stopnjo statorske lopatice prvega dela turbine z suho paro, ki tam ni več ravno suha in počasi je lopatice. In glavni problem je lignit z vsem svojim pepelom. Rjavi premog je že čisto nekaj drugega, a ga nimamo. Pri tem Indonezijskem morajo pa pazit, da jim ne popokajo kotli, ker je boljši od domačega lignita.
Ne vem, se mi ne da računat a čez palec rahlo dvomim, da sta Velenje in Šoštanj dovolj velika, da bi za njuno ogrevanje porabili vso hladilno toploto in tako dosegli 80% (neto), oziroma okrog 65-70% izkoristek naprave. Če se ne motim je 500 MW dovolj energije za kakih 80.000 samostojnih hiš, oziroma krepko čez 100.000 blokovskih stanovanj.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Feb 21, 2023 08:27

Kaj menite o naslednji kombinaciji:

Startni aku - klasični svinčeni
Servisni aku - WINSTON TSWB-LYP200AHA LiFeYPO4, 3.3V, 200Ah Wide 4x vezani zaporedno
https://shop.gwl.eu/Winston-40Ah-200Ah/WB-LYP200AHA-LiFeYPO4-3-3V-200Ah-WIDE.html
Balancer: WAKESPEED WS500 and VICTRON GX-SUPPORTED ACTIVE BATTERY MANAGEMENT SYSTEM REC ACTIVE BMS
https://www.rec-bms.com/rec-active-bms/
kontrola polnjenja in praznjenja pa preko: Smart BMS 12/200
https://www.victronenergy.com/battery-management-systems/smart-bms-12-200
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Feb 21, 2023 17:25

mato napisal/-a:Kaj menite o naslednji kombinaciji:

Startni aku - klasični svinčeni
Servisni aku - WINSTON TSWB-LYP200AHA LiFeYPO4, 3.3V, 200Ah Wide 4x vezani zaporedno
https://shop.gwl.eu/Winston-40Ah-200Ah/WB-LYP200AHA-LiFeYPO4-3-3V-200Ah-WIDE.html
Balancer: WAKESPEED WS500 and VICTRON GX-SUPPORTED ACTIVE BATTERY MANAGEMENT SYSTEM REC ACTIVE BMS
https://www.rec-bms.com/rec-active-bms/
kontrola polnjenja in praznjenja pa preko: Smart BMS 12/200
https://www.victronenergy.com/battery-management-systems/smart-bms-12-200

Z nekaj (nujnimi) popravki bo OK. Več o detaljih, če si resen interesent na ZS.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta