@bigZ,
Termoelektrarne in avtomobili imajo izkoristke daleč pod 40%, le večje ladje in reaktivna letala pridejo tam okrog.
Celoten izkoristek termoelektrarn (Ne le turbine in generatorja.) se redko dvigne na 35%, take na lignit kot je naša redko vidijo 30%.
Izkoristek električnega pogona avtov skupaj z reglerji je pod 88%, navadno verjetno celo pod 85%.
Izkoristek polnjenja? Pozabil

ampak se mi zdi da je 98%.
Ne vem natančnega podatka za Alstromov blok, ampak pri prejšnjem bloku Šoštanja bi dobil ven pod 23% kolikor je izkoristek Trabanta na območju najboljšega navora. Verjetno z novim blokom ni kaj več izkoristka, ker kuri enak lignit.
Novi dizli imajo najboljši izkoristek blizu 30%, srednji izkoristek je pa odvisen od uporabnika, je pa precej manjši in je odvisen ali voziš nad, pod, v območju najboljšega navora, imaš velikon startov...
Edina resna prihodnost je jedrska energija, do takrat pa motorji na notranje izgorevanje.
@H2O, jaz bi bolj stavil na Francoze in Špance kot na Nemce. Nikakor se ne bi zanašal na avtoindustrijo. Ko pogledaš lastniško strukturo se na koncu v skrivnostni megli pojavijo finančni skladi, ki aufbildajo ekoteroriste.
Če sem prav informiran ekogoriva ne obstajajo, so pa bio goriva, za proizvodnjo katerih se pokuri več energije kot je dobiš ven.
Vse skupaj je eno samo norčevanje! V prejšnjih prispevkih sem prilepil link do sejma v Miamiju, ki pomeni renesanso hitrih monotrupnih gliserrjev z megavati na krmi. Drugi link je do nadzvočnega potniškega letala, ki jih je že nekaj naročenih in vplačanih! Oni se grejo take projekte, mi bi pa iz riti vlekli štrom, da bomo lahko kuhali in jedli koprive, ker goveji šnicl škodi naravi. "Ma dej nehi no..."