Hladilnik in zamrzovalnik 12V

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Hladilnik in zamrzovalnik 12V

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 07, 2024 15:31

1stofficer napisal/-a:Glede hrupa ventilatorjev moje mnenje oz izkušnja. Letos sem menjal vent na 50w 12V zračno hlajenem hladilniku ker je bil stari preglasen. Vgradil sem enako dimenzijo ampak 'silent' različico. Ta je dobesedno neslišen, oz ne preglasi kompresorja ko ta deluje in je itaq zelo tih in nemoteč. Če je čista tišina in si zelo pozoren sicer slišiš ko se takoj za kompresorjem vklopi še vent ampak ti mora bit res dolgčas da sploh zaznaš razliko. Tako da z vidika hrupa popolnoma nemoteče, je pa res, da se toplota odvaja v kabino. Pa še to ne vsa, saj jo veliko ostane pod sedežen in se delno odvaja prek trupa v vodo

Jaz imam en ventialtor na ohišju kompresorja in še en dodaten dvojni na rešetki vrat omarice. Čez dan se res ne sliši nič, zvečer pa se, še posebej ta moja kombinacija.

Slika

Če se toplota ne odvaja učinkovito, bo kompresor dalj časa delal in slabše hladil. Letos sem montiral klimo in recimo magnetna pumpa za kroženje vode je skoraj neslišna, hkrati pa naj bi bilo hlajenje z vodo 25x bolj učinkovito ko z zrakom. Malo se ti pol v glavi začne seštevati ... seveda bi obstoječ hladilnik pustil kot je, če pa bo še kak dodatni, pa sigurno vodno hlajeni.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 07, 2024 20:01

AEgir napisal/-a:Okol kompresorja naviješ bakreno cev in vodo pelješ skozi njo in je kompresor vodno hlajen.. tanjša kot je cev, boljše je. Če je vodno hlajen lahko daš okoli zvočno izolacijo in se ga praktično ne sliši nič če je dobro narejeno.

Si imel v mislih en ovoj cevi okoli kompresorja al več ovojev (da je hlajenje res konkretno)?
Spodaj tolploto prevajata samo dva stranska nosilca, si mislim, da tu je prostor za izboljšave?

Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 07, 2024 22:01

Jaz bi vzel 1/4 bakreno cev ene 3x ca meter, vse tri kose ovil okoli in na obeh koncih zvaril v polcolsko bakreno cev. Tako bi konkretno povečal pretok, uravnovesil hlajenje in pumpa nebi trpela. Bi pa bolje hladil kot to na sliki ja.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Avg 08, 2024 07:26

A nebi bilo potrebno najprej najti kondenzator, ki je hlajen z vodo namesto zrakom.
Potrem pa šele razmišljati o hlajenju kompresorja...
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 08, 2024 07:51

Grega295 napisal/-a:... Letos sem montiral klimo in recimo magnetna pumpa za kroženje vode je skoraj neslišna, hkrati pa naj bi bilo hlajenje z vodo 25x bolj učinkovito ko z zrakom...
Grega katero pumpo si nabavil? Prosim pripni kakšen link. Hvala

Mato imaš popolnoma prav, kajti če že napelješ vodo potem je edino logično, da je cel vroči del hlajen z vodo.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Avg 08, 2024 08:03

Nikola T. napisal/-a:Grega katero pumpo si nabavil? Prosim pripni kakšen link. Hvala

PAN WORLD NH 30PX, dobil jo novo na eBay-u:
https://www.ebay.de/itm/174259716669
Moja klima je kopija Webasto klime in sem za konkreten model klime pogledal, kaka pumpa (s kakim pretokom) je v Webasto kompletih. Večinoma so v kompletih Pan World ali Iwaki pumpe.

Nikola T. napisal/-a:Mato imaš popolnoma prav, kajti če že napelješ vodo potem je edino logično, da je cel vroči del hlajen z vodo.

Ok, poiščem še vodno hlajen kondenzator.
NT - sem videl, da si ga ti delal v lastni režiji - se jih načeloma dobi za kupit (po nekaj iskanja na netu nič ne najdem)?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 08, 2024 08:50

OK to je 230V pumpa.
Uporabljam 12V DC brushless pumpico katere dejansko sploh ne slišim in sploh ne vem, če voda cirkulira ali ne. V ta namen sem vgradil kolešček, ki spa se dostikrat zatakne. Iščem dober senzor pretoka s katerim bi detektiral, če je vse OK.
Pumpica katero imam ni prav dobre kvalitete in se rada kvari, zato imam na zalogi vedno rezervno zato iščem kaj bolj kakovostnega.

Kondenzator je definitivno ta ki sem ga izdelal veliko boljši kot karkoli kar sem našel na netu, kajti tako debele bakrene cevi ne bi za prodajo uporabil nihče, ker bi bilo za serijsko proizvodnjo verjetno predrago.
Več o tem...

Slika: Izmenjevalec - kondenzator, debelostenska bakrena cev dimenzije 54mm (zunanji premer) ter CuNi cevko kakršno se uporablja za zavorne cevi
Slika

Slika

Dva kondenzatorja za dva kompresorja, za hladilnik in zmrzovalnik
Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Avg 08, 2024 20:42

Lepo narejeno. Tele debele bakrene cevi imam jaz mislim da ene par metrov tako da če kdo rabi lahko naredim takle kondenzator bp.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Avg 09, 2024 17:23

AEgir napisal/-a:Lepo narejeno. Tele debele bakrene cevi imam jaz mislim da ene par metrov tako da če kdo rabi lahko naredim takle kondenzator bp.

Odlična novica. Se javim, ko bom kaj dlje s projektom, Aegir.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov