Pozdrav ekipa,
katerga vi uporabljate in kaj se je pokazalo preživetim na vodi dlje kot najboljša solucija.
Meni je Osculatijev cel MF* za gor postavit ker moram ali viseti kot krava čez ograjo ali pa dol pade ko deplojaš če ne šponaš kot norc.
thx pa fajn se mejte.
lpp
Chain Gripper
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Chain Gripper
pojdi se z bikom bost!
Re: Chain Gripper
Jaz imam tole. Poceni in deluje presenetljivo dobro na verigi 10mm.

- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Narediš ga sam v 1h iz debelejšega inoxa.
Zareza širine 1,5mm več od širine verige ter 2 luknji.
Zareza širine 1,5mm več od širine verige ter 2 luknji.

To uporabljam jaz že 25+ let po Jadranu gor in dol. Zadeva je vsaj zame zelo učinkovita. Zelo učinkovito razbremeni sidrno vinč s tem, da ohrani napetost na sprednjem valjčku (kot je omenil #Polanc, da želi vedeti kaj se dogaja z verigo in sidrom). S tem imaš to informacijo. Postaviti in odstaviti zadevo je učinkovito, da bolj ne bi moglo biti. Je pa res, da je pri tem sistemu sidrno jašek delno odprt (se ga ne da v celoti zapreti). Že pred mnogimi leti je pokojni novinar Val navtike položil morjeplovcem na srce, da privoščimo verigi in jašku nekaj sonca. Večino leta je notri sama vlaga! Tako zagotovimo tudi to.
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Aleluja, prvi si ,ki zapne ketno na palubi, vsi ostali kar sem videl do sedaj, imajo zapeto ketno spodaj in pol sploh ne slišjo ,če se ketna pele..tud jaz imam enako in vrvi in kovinski del..LP
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Mam enako kot snwl, sam da je na Elan 36 pokrov tko narjen, da se da zapret.
Navigare vivere est.
Jaz sem mel na prejšnji barki po odtočni cevi fi 75 speljano ketno tko ,da je tekla od vinča po cevi v sredino jaška in se ni kopičla po steni jaška.Nikoli v 8 letih se ni niti enkrat zataknila zaradi te cevi in 45 stopinjskega kolena.
polanc napisal/-a:Aleluja, prvi si ,ki zapne ketno na palubi, vsi ostali kar sem videl do sedaj, imajo zapeto ketno spodaj in pol sploh ne slišjo ,če se ketna pele..tud jaz imam enako in vrvi in kovinski del..LP
Kaj pa v primeru daljšega vodila za sidro ali račjega kljuna?
viewtopic.php?f=5&t=22067&p=302537&hilit=#p302537
https://www.yachtingmonthly.com/gear/bo ... ough-49455
Za varno sidranje je bolje, da imaš sidrni amortizer nameščen tako, da je kavelj čim bližje vodni gladini, ker je vpadni kot verige proti sidru manjši in zato sidro v močnem vetru bolj drži. Hkrati je vrv daljša in se zaradi večje dolžine bolj razteguje in s tem bolje amortizira sunke, ki nastanejo zaradi zračnega upora barke med obračanjem zaradi sunkov vetra na sidrišču.
Na prejšnji barki barki sem imel tak kavelj, kot je sliko objavil tomaz_slo, a se mi je v močnem vetru na sidrišču odkrivil in ga je zato snelo oz. izpulilo iz verige. Zdaj brez težav uporabljam kavelj, kot ga uporabljajo za verige v gradbeništvu ali delavnicah in je narejen iz inoxa.
Na prejšnji barki barki sem imel tak kavelj, kot je sliko objavil tomaz_slo, a se mi je v močnem vetru na sidrišču odkrivil in ga je zato snelo oz. izpulilo iz verige. Zdaj brez težav uporabljam kavelj, kot ga uporabljajo za verige v gradbeništvu ali delavnicah in je narejen iz inoxa.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov