Izpiranje morske vode iz prikolice (dromelnov)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Če Mar 25, 2010 23:22

Jaz svojo prikolo pridno namakam v slano vodo (tudi kolesa) in ne razumem zakaj bi to predstavljalo večji problem, oziroma tak problem, da tega sploh ne bi počel.

Lani sem svoje plovilo spustil vsaj 10-krat se pravi tudi tolikokrat dvignil.
Prikola je bila torej vsaj 20 krat namočena v slano vodo (skupaj s kolesi, v katerih so tudi mehanizmi za zavore). Danes še vedno vse deluje! Sicer vedno sperem prikolico in kolesa še s sladko vodo, a vseeno dvomim, da mi uspe sprati prav vso slano vodo.
Zavedam se, da se bo s časoma pojavil problem, a kompleten servis obeh koles ne bo presegel 150€ (z vsem novim materialom)! Res da prikole ne vlačim ravno vsak dan po cesti (čoln je v marini), kar pa bo zaradi neuporabe verjetno predstavljalo še dodaten problem. Vseeno sem lani naredil s prikolo cca 750km brez vseh težav.

Opozorila in nasveti nekaterih, da naj bi prikolico spustil v vodo le do koles in na ta način spustil v ali dvignil čoln iz vode, so v mojem primeru precej mimo. Moj čoln tehta tono! Rad bi videl tistega, ki ga bo brez poškodb uspel spraviti iz prikolice ali pa na prikolico. Na prikolici imam tudi kiper sistem, ki pa ga nisem še nikoli uporabil (verjetno bi potreboval precej močnejši vitel)!

Operacija za dvig ali spust čolna v marini je v mojem primeru 54€! Torej, 20 operacij stane 1080€, kar pomeni, da se mi bo prikolica amortizirala še pred koncem druge sezone, oziroma že pri treh svojih lastnih spustih ali dvigih si lahko privoščim kompletno menjavo vseh delov v kolesih!

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Mar 26, 2010 08:05

Tisto s kolesi je bilo mišljeno predvsem za manjša in lažja plovila do 500kg za težje ti ne preostane drugega kot v vodo zapeljat ali pa dvigalo. Je pa tudi veliko odvisno kako je nerejen izpust oz prikolica jaz moj čoln z obale porinem v 0,5m globoko vodo.
Nazadnje spremenil kocka, dne Pe Mar 26, 2010 11:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Guma
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Guma » Pe Mar 26, 2010 10:10

bladzo napisal/-a: Rad bi videl tistega, ki ga bo brez poškodb uspel spraviti iz prikolice ali pa na prikolico.

Pred leti smo imeli doma elana 545 z notranjim motorjem in sva ga z očetom vedno spuščala v vodo na rampi s prikolice. Šlo se je za dvoosno prikolico brez kakšnega kip sistema ali podobnegi in nikoli nisva imela problemov - v vodo je šla prikolica vedno samo do platišč in nikoli nismo imeli problemov z ležaji ali zavorami. 8)
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Pe Mar 26, 2010 11:42

Bladzo ali si letos že preveril če ti vse deluje na prikolici? Največ škode pri prikolicah se naredi čez zimo. Meni je nova prikolica zdržala tri leta brez servisa.
V tvoji primeru (količini dviga in spusta) se strinjam s tvojo kalkulacijo da je to smotrno in edino pametno.

Jaz čoln na leto samo enkrat dvigam in spuščam zato mislim da tistih 400 kn nekako izniči strošek, ki ga naredi slana voda prikolici.

Ko spuščaš čoln v morje mora biti zadnji kolešček obvezno v vodi, od naklona klačine pa je odvisno ali boš imel kolo v morju ali pa ne. Sem že videl primer, ko je udaril čoln v beton pri spuščanju, ker ga je premalo zapeljal v morje.

LP Klemen
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Pe Mar 26, 2010 14:09

Klemzi: Zaenkrat deluje še vse (preveril pred dvemi dnevi) in pričakujem,da bo tako tudi do konca te sezone, potem pa bom prikolici namenil servis.

Tudi jaz sem že videl, kako je čoln udaril ob dno pri spuščanju. Nekateri ne upoštevajo, da pri spuščanju čolna pride v vodo praviloma najprej najtežji del čolna (zaradi motorja) in da čoln sprva zaradi majhne površine spuščene v vodo nima še zadostenga vzgona in zato potrebuje kar nekaj globine za varno spuščanje. Pri spuščanju je potrebno upoštevati tudi valovanje morja (v primeru, da klančina ni v zaprti marini), ki lahko zadevo še dodatno poslabša.

Letos sem bil tudi pred odločitvijo ali naj dam čoln za 6 mesecev v vodo ali naj ostane tako, kot je sedaj (torej na suhem v marini) in sem se zaradi preprostosti spuščanja v in dvigovanja čolna iz vode odločil, da bom imel tudi letost čoln na suhem, ko nisem v marini (sicer je v vodi) in se s tem izognem tudi obveznemu barvanju trupa čolna (predračun za to je bil 550€!).
Slaba stran tega, da je čoln na suhem je, da imam vedno okoli 20 minut dodatnega dela s spuščanjem v ali dvigovanjem iz vode!

Razmišljam sicer o menjavi vitla za močnejšega in sicer od proizvajalca AL-KO z avtomatsko sklopko, ki je enostavnejši za uporabo in je tudi bolj "varen". --> http://www.alko.com.au/vehicle/winches/safety.html
Nazadnje spremenil bladzo, dne Pe Mar 26, 2010 14:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Mar 26, 2010 14:15

Eni pa včasih mal pretiravajo z namakanjem prikolice in namočijo še avto. Od viška glava ne boli

Slika
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Mar 26, 2010 16:06

Bladzo,kaj pa si morda razmišljal, da bi si gor montiral el vitel :?: Oziroma ali ima kdo izkušnje z tem :?: Kar se pa tiče namakanja koles v vodo sem moral to opravilo zmeraj izvesti tudi sam,vendar sem potem ko smo prišli domov,obvezno odstarnil kolo ter zavorni boben vse lepo opral,tudi ležaje in potem nismo imeli nikoli nobenih težav :!:
Ure dnevi leta tečejo....
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Mar 26, 2010 18:33

Mike napisal/-a:Eni pa včasih mal pretiravajo z namakanjem prikolice in namočijo še avto. Od viška glava ne boli

Slika

ma ne, to je spuščanje in dviganje barke, kadar jo voziš v prtljažniku, saj se vidi da ga ravno odpira :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Mar 26, 2010 21:35

Namontiraj dodatne koleščke, vpete pregibno, nekaj takega:
Slika

ali pa tako:

Slika

Z dovolj koleščki ostanejo zavorni bobni na suhem.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov