Kakšno sidro
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Danforth absolutno ne, saj na Jadranu precej slabo drži. No zakoplje se dobro, samo je pa problem, da če se malo povleče pod kotom, ga hitro izruje, potem pa spet traja, da se vkoplje... Kar se izgleda tiče je Bruce zagotovo favorit in tudi kar dobro služi svojemu namenu, priporočam le, d avzameš za številko večjega, kot se priporoča iz tabel... No tale HKG pa je verjetno idealna varianta, podobno kot Hall. Tudi ta se verjetno hitro izruje pod kotom, vendar pa se hitro tudi nazaj vkoplje, tako da ni problema...
LP
LP
Ja točno! Maček je prima za manjše čolne, tudi za kakšno pomožno sidro na večjem čolnu je OK recimo 8kg maček. Ampak to samo kot tretje sidro. Na skalnatem drži najbolje od vseh sider, na splošno pa ni uporaben, ker ne drži skoraj nič na travi, mivki, mulju, pesku...
Sam imam vedno zraven tudi 1.5kg mačka, ki ga uporabim, kadar se hočem recimo vezat še na obalo, pa ni ravno primernega mesta. Tam kjer so skale, je tak maček odličen pripomoček za to... Ko pripluješ in se ti ne ljubi plavati na obalo, ga lahko (če prej malo pomalicaš) z roko vržeš 10m daleč med skale in se skoraj zagoto nekje zatakne... Seveda pa pred izplutjem sledi plavanje na obalo...
LP
Sam imam vedno zraven tudi 1.5kg mačka, ki ga uporabim, kadar se hočem recimo vezat še na obalo, pa ni ravno primernega mesta. Tam kjer so skale, je tak maček odličen pripomoček za to... Ko pripluješ in se ti ne ljubi plavati na obalo, ga lahko (če prej malo pomalicaš) z roko vržeš 10m daleč med skale in se skoraj zagoto nekje zatakne... Seveda pa pred izplutjem sledi plavanje na obalo...
LP
Sam imam Brus sidro 12 kg (M-anker) in 60 m 8 mm verige. Poleg tega sem si vlil cca 10 kg svinčeno utež, ki jo v neurju spustim po verigi. Do sedaj je bilo vedno v redu. Enkrat samkrat sem uporabil tudi rezervno 17 kg težko zložljivo admiralsko sidro. Z Brusom sem popolnoma zadovoljen. Barka - jadrnica je težka 3 t. lp vsem 
Še ena moja štorija glede sidra.
Na prejšnji jadrnici smo imeli doma nareto sidro in sicer neka mešanica danfortha in hkg sidra. Teža 17kg, na ca 15 metrih verige ostalo vrv (brez vinča), zadeva držala kot pribita vedno in povsod, v 14ih letih nobenega problema, teža barke ca 3,5t.
Pri novi baarki kupili lepo NI-RO Cqr sidro (polirano-lepo
), prvi dan prvega dopusta nismo spali, ker nas je v "manjši" neveri utrgalo s sidra, Cel dopust cvikali s sidranjem
Po končanem dospustu sva z očetom prerisala sidro z bivše barke in ga dala narediti za novo, seveda ustrezno povečanega in iz NI-RO vendar peskanega. Od takrat naprej 8 let BP, tudi v večjih neverah kot je bila tista takrat ko nas je s Cqr-jem utrgalo.
Je pa zadeva ca 30-35kg na 60ih metrih 8mm NI-RO verige. Teža barke ca 10 t.
Na prejšnji jadrnici smo imeli doma nareto sidro in sicer neka mešanica danfortha in hkg sidra. Teža 17kg, na ca 15 metrih verige ostalo vrv (brez vinča), zadeva držala kot pribita vedno in povsod, v 14ih letih nobenega problema, teža barke ca 3,5t.
Pri novi baarki kupili lepo NI-RO Cqr sidro (polirano-lepo
Je pa zadeva ca 30-35kg na 60ih metrih 8mm NI-RO verige. Teža barke ca 10 t.
LP, Uroš.
Glede registracije nisem zasledil nikjer predpisaniga za kako vrsto plovila bi naj imel kako sidro? le tezo sidra mora biti nad najmanjso mejo glede na dolzino plovila.
Sam imam gumico 3.5m in sem vecinoma zasledil da imajo gor `marele` verjetno bo to z debate razbrano tudi imenovano macek.
sidral bi tudi kdaj mogoce na dnu iz mula. Tak da razmisljam kaj mi je boljse uzet. Marela je vrjetno najcenejsa, zauzame manj prostora in se lepo zlozi, ampak dejstvo da ti nic kaj ne koristi v mulu in pa pesku.
lp
Sam imam gumico 3.5m in sem vecinoma zasledil da imajo gor `marele` verjetno bo to z debate razbrano tudi imenovano macek.
sidral bi tudi kdaj mogoce na dnu iz mula. Tak da razmisljam kaj mi je boljse uzet. Marela je vrjetno najcenejsa, zauzame manj prostora in se lepo zlozi, ampak dejstvo da ti nic kaj ne koristi v mulu in pa pesku.
lp
Ja, maestral 6
Sam imam na 7,5m jadrnici brusa deset kil, in CQR 12 kil , letos petnajstega avgusta pa mi obe nista pomagali. Zanimiv mi je nasvet o vezanju dveh sider zaporedno kajti jaz sem sidril na "V" in sta se mi po tramontani krasno zapletli , povrh še v staro vršo , tako da sem imel "na tešče" nemalo potopov preden sem vse skupaj razvozlal.Drugače pa je bruce kar soliden, za med kako skalovje še posebej , samo če imaš dobro masko da ga lahko zjutraj izvlečeš.
Sam imam na 7,5m jadrnici brusa deset kil, in CQR 12 kil , letos petnajstega avgusta pa mi obe nista pomagali. Zanimiv mi je nasvet o vezanju dveh sider zaporedno kajti jaz sem sidril na "V" in sta se mi po tramontani krasno zapletli , povrh še v staro vršo , tako da sem imel "na tešče" nemalo potopov preden sem vse skupaj razvozlal.Drugače pa je bruce kar soliden, za med kako skalovje še posebej , samo če imaš dobro masko da ga lahko zjutraj izvlečeš.
cougar
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Bruce je dober za mehko dno, vendar je občutljiv na morsko travo. Če ga uporabljate v travi, ga vedno preverite, če je prijel. Druga varianta pa je, če se zapne za skale.
Sidranje v "V" formaciji je pa neuporabno za močnejše vetrove. To si je dobro zapomnit.
"V" je namenjen predvsem fiksiranju pramca (ali krme) na relativno konstantno točko, kadar je prostor omejen. Sicer pa že enostavna geometrija sil pove, da sidra v tej formaciji ne morejo čisto nič bolj držat barke, ker se vedno v skrajnem položaju nihanja vsa sila prenese na eno sidro.
Za varno sidranje v močnih vetrovih je edino primerno normalno sidranje ali pa zaporedno. Tam drugo sidro deluje predvsem kot utež, z nekaj sreče pa tudi prime.
Pa računajte da je optimum spuščene verige glede na globinoo 1 : 10. To velja za resne vetrove - nad 30 ali 40 kts. Sicer pa 1:3 do 1:4.
In - prosim - glejte da ne križate tujih sider in da imate prost cel vrtilni krog. Da ne prihaja brezveze do trkov z drugimi barkami na sidru.
Namreč zelo pogosto novi kapitani, ne računajo na vrtilne kroge prej sidranih bark inpovzročajo sr... na sidriščih.
Pa varno sidranje želim!
Sidranje v "V" formaciji je pa neuporabno za močnejše vetrove. To si je dobro zapomnit.
"V" je namenjen predvsem fiksiranju pramca (ali krme) na relativno konstantno točko, kadar je prostor omejen. Sicer pa že enostavna geometrija sil pove, da sidra v tej formaciji ne morejo čisto nič bolj držat barke, ker se vedno v skrajnem položaju nihanja vsa sila prenese na eno sidro.
Za varno sidranje v močnih vetrovih je edino primerno normalno sidranje ali pa zaporedno. Tam drugo sidro deluje predvsem kot utež, z nekaj sreče pa tudi prime.
Pa računajte da je optimum spuščene verige glede na globinoo 1 : 10. To velja za resne vetrove - nad 30 ali 40 kts. Sicer pa 1:3 do 1:4.
In - prosim - glejte da ne križate tujih sider in da imate prost cel vrtilni krog. Da ne prihaja brezveze do trkov z drugimi barkami na sidru.
Namreč zelo pogosto novi kapitani, ne računajo na vrtilne kroge prej sidranih bark inpovzročajo sr... na sidriščih.
Pa varno sidranje želim!
Rok-11, čista 10 za vse kar si napisal tukaj!!!
Omenil bi samo še, da preverite tudi ali ima vaš sosed samo verigo ali tudi sidrno vrv. To je predvsem na manjših čolnih, kjer ni vinčev. Pri šibkih vetrovih se barka z verigo vrti praktično samo okrog premca, saj jo na miru drži že veriga in se sila niti ne prenese do sidra. Tisti pa, ki imajo sidrno vrv, pa se tudi v šibkih vetrovih vrtijo v radiju, ki je enak dolžini spuščene sidrne vrvi!!! Tako lahko hitro pride do zaletavanja bark!
LP
Omenil bi samo še, da preverite tudi ali ima vaš sosed samo verigo ali tudi sidrno vrv. To je predvsem na manjših čolnih, kjer ni vinčev. Pri šibkih vetrovih se barka z verigo vrti praktično samo okrog premca, saj jo na miru drži že veriga in se sila niti ne prenese do sidra. Tisti pa, ki imajo sidrno vrv, pa se tudi v šibkih vetrovih vrtijo v radiju, ki je enak dolžini spuščene sidrne vrvi!!! Tako lahko hitro pride do zaletavanja bark!
LP
-
dalvey
Letos sem preveril v zalivu Zavalatica na Korčuli, kakšne so možnosti priveza in sidranja, pa sem videl kaj to sr ..., ki ga omenja Rok-11 v prispevku. Popolnoma brezupna zmešnjava, milijarda vrvi na dnu, samo štrafta stran dokler se ne zapleteš še z lokalci. Toliko v informacijo o tej lokaciji.
Lp in mirno morje
Lp in mirno morje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov