Katero sidro?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Apr 22, 2015 20:50

Jaz sem po vsem prebranem nabavil 15 kg Rocno. Bo pa treba predelati vodilo, ki sem ga že odvijačil s premca in ga v kratekm dostavim skupaj s sidrom, da ga predelajo "po meri".
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 22, 2015 20:54

Mic-Tic mislim da ima tudi Delto (Lewmar, torej 'original'; ne spomnim se pa, koliko kg) in od kar jo ima, mu je držala (tudi po meltemijih v Grčiji).
    Slika

Edit: morda mora malo popaziti, da se vkoplje, ampak tega je bil vajen že od prej, tako da ga to ne moti.

(Zaželjen) stranski učinek je tudi, da lahko na tisto prečko Delte zatakne 'pasarelo', kadar ima premec obrnjen k obali, kar je zelo pogosto - in zlasti zaradi tega ne bi zamenjal :lol:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Apr 23, 2015 08:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Sr Apr 22, 2015 22:10

kr en napisal/-a:Andrej! Kupi 16 kg Delto (original !!!) in sploh ne razmišljaj nič drugega. Škoda časa in energije. To je to.

Lahko da ti Delta dobro služi, ampak zakaj bi menjal nekaj, kar se je izkazalo za zelo dobro? Rocno imam sedaj 5 sezon, ter drži kot hudič.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Apr 22, 2015 22:24

Kr en ni tebe mislil.Kr drž se ročne :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Apr 22, 2015 22:43

Mene pa zanima, če Delta paše v enako vodilo, kot Bruce, ali ga je treba predelat?
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Apr 22, 2015 22:46

H2O napisal/-a:Mene pa zanima, če Delta paše v enako vodilo, kot Bruce, ali je treba predelat?

men je šlo. samo ni nič od zgodaj zaprto tako, da si mislim, da bi lahko karkoli tja obesil...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Apr 23, 2015 08:08

H2O napisal/-a:Mene pa zanima, če Delta paše v enako vodilo, kot Bruce, ali ga je treba predelat?

Sej če maš barko na podstavkih pa res ne rabiš še sidrat :lol:
https://medisken.si
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Apr 23, 2015 14:44

Nas je v "Mušiča" prepričalo to, da ga ima na svoji barki Mirante (če ga ima on NI slabo!) in naslednji zapis:
MOGRANJE napisal/-a:Poročilo iz prve roke: ponoči med 21. 7. in 22.7. 2014 smo bili z jadrnico Bavaria 37 zasidrani pri Paklenih Otokih v kanalu med otočki Borovac, Marinkovac in Planinkovac. Sidro Manta Mušič 20 kg, cca. 40 m verige in s krmo vezani na obalo z dvema špagama. V kanalu je bilo na podoben način zasidranih in vezanih več kot 60 bark. Nakaterim je močan jugo že popoldan pulil sidra. Ponoči najprej orkanski jugo. Veliko barkam je že takrat popustilo sidro. Veter nato obrne na severnik enake ali še večje moči. Večini bark, ki jim prej ni popustilo sidro, je popustilo sedaj. Po sredi kanala je drla voda kot v rečni strugi. Barke so vozile gor in dol in tolkle ena ob drugo. Vse skupaj je trajalo cca. 3 ure. Le nam in še trem barkam sidro ni popustilo. NAŠE SIDRO NI POPUSTILO NITI ZA MILIMETER! Kakšen tip sider so imele ostale tri barke nam ni znano. Cca. 25 bark je nasedlo. Ponoči so z njih reševali otroke in ženske.

Ko smo zjutraj odvezali barko in dvignili sidro ga je žena poljubila in dejala: če bi imelo tiča, bi mu ga še pofafala...

To nam je šesta jadrnica. Preizkusil sem veliko tipov sider. Boljšega še nisem imel!

Za primerjavo naj povem, da sem pred tremi leti sidril na istem mestu z enako barko po občutno šibkejšem jugu s sidrom delta in mi je trikrat popustilo, nakar smo odpluli v bližnji ACY marino.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Apr 23, 2015 20:30

Imam wasi sidro, ni original, kopija, ni še spustilo. Je pa ga ob sidranju treba zakopat, vzet masko in v vodo pogledat. Navadno se zarije, da gleda ven samo lok.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Apr 24, 2015 07:53

Mal sem študiral pa pomoje se bom kar za Delto odloču. Tole od Mušiča sicer vsi hvalijo ampak bom šel ta vikend pogledat kako dejansko zgleda na barki.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Če Maj 28, 2015 15:47

Bruce (original), ki mu navariš "spike" je odlično sidro.

Slika

Slika

In prav trapasto se mi zdi pljuvanje po Brusu. Howg!
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Če Maj 28, 2015 17:12

Bravo OKZ,
To pa bolj kot na Vinetuja spominja na mad max-a in super paše k šminkerski verigi :).
Res pa je najpomembnejše, da sidro drži in da mu zaupaš, da v vetru ponoči lahko varno in mirno spiš!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Maj 28, 2015 18:41

:D jaz imam Wasi in moram povedat, da mi še nikoli ni popustilo pa tudi enkrat v zelo vetrovni noči, ki je bilo kot bi konja jahal, sem pa prej imel delto in bruce pa ni bilo vedno v redu.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Če Maj 28, 2015 20:30

OKŽ

Mnenje 1: Dobra ideja

Mnenje 2: Če imaš osla, kateremu natakneš plašnice, zavežeš rep, grivo spleteš v kito, natakneš ščitnike za noge, ga potem kovač obuje še v ¨športne podkve¨, nakar mu dodaš še nekaj spojlerjev, montiraš po dva avspuha na vsako stran, in ga zraven še ¨nazaj¨ počešeš, bo to še vedno samo osel, in nikakor ne dirkalni konj. :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Maj 28, 2015 22:29

@mnenje2 - kar zadeva osla :lol:

Mladen Šutej ceni originalno sidro Bruce
Mladen Šutej napisal/-a:Perfektno sidro z ustreznimi proporci in razporejeno težo je Bruce sidro, a je treba najti originalnega.
    Slika

Mladen Šutej je napisal Taktike na olujnom moru - in to prej odjadral, preden je pisal. Če on napiše, da ceni nek tip sidra, po mojem velja razmisliti, zakaj.

Peter Bruce naj bi si tisto sidro zmislil za 'heavy duty', torej sidranje naftnih ploščadi.
    Naftnih ploščadi ne sidramo amaterji, in tudi jih zasidrajo tako, da sidro redko zaorje tako, da bi potem moralo spet prijeti. Zato ta zasnova ni potrebovala sposobnosti, da sidro samo spet prime, če se enkrat izruje, kar mu zamerimo pri sidrih za mala plovila. In ker so jih le redko premikali, je bila tudi 'premasivnost' del dizajna. Cilj je bil, da ko je enkrat zasidrano, drži, ne glede, kako piha.

Ampak kaže, da sta OKZ in njen kapitan problem hitrega vkopavanja, tudi v travi, vsaj dobro načela, če ne za svoje potrebe rešila. In na njuni - izrivni - barki ni problem nesti malo težje sidro. Tako se bo tudi težje zvilo, če ga res močno obremenita, kot bi se katera od 'najsodobnejših pločevinic'.

Peter Bruce in sidra z lokom
    Tule kaže, da je bruce 1973 patentiral sidro z lokom, kot ga imajo Rocna in podobni.

Po sliki, ki je pa forum morjeplovec ne zna prikazati, to sidro še ni optimalno, ampak to je že bi lok, kakršnega vidimo na sidrih Rocna, Wasi, Mantus, Bugel in... Polanc.

Trend niso več samo elegantno tanka sidra
    Originalni Bruce pa ima trik, da praviloma pade tako, da se na primerni podlagi vkoplje, v hidrodinamiki in razporeditvi mase - morda podobno, kot je to pri novih tipih sider, kot so

Spade
    Slika

Oceane
    Slika

Sword
    Slika

Ultra
    Slika

in zdaj tudi Vulcan (firme Rocna, ki je najbolj znana po sidru z lokom)
    Slika

In spomnimo se, kaj je napisal Mladen Šutej o originalih. Pri kopijah, delanih za trg (kar največkrat pomeni čim ceneje, da bo večji dobiček) ni pogosto, da so dovolj pozorni na take podrobnosti, kot so kakovosten material, proces izdelave, da o nadaljevanju ne govorim.

OKZ različica originalnega Bruce
    Kot sem že napisal, je Bruce sidro imelo slabost, da se je težko zataknilo oziroma prebilo travo in podobno, in zato često ni hitro in zlahka prijelo. In če bi se izpulilo, tudi ne bi bilo pričakovati, da na taki podlagi ponovno prime, kot je verjetno pri precej sodobnih sidrih.

Slika

Kaže, da sta OKZ in njen kapitan ta problem rešila - te bodice prebijejo travo - ne da bi opazno pokvarila razporeditev teže. Če ne bomo preveč gnjavili, da je oslarija, je čisto mogoče, da bo OKZ napisala tudi, kaj se zdaj zgodi z njunim sidrom, če se veter in/ali tok izrazito obrne (za 90° ali več).

Naslednji očitek Bruce-u je bil, da je premasiven - da lažja sidra s večjo površino prijema držijo podobno dobro, kot večji Bruce. Ampak kaže, da se taka lažja sidra pri večjih silah lahko deformirajo - in zato nastaja alternativa takim lahkim, masivnejša - in tu je OKZ sidro nenadoma precej 'trendy'.

Podobno kot na konici ojačeni Polanc, ki je kombinacija obojega :wink:
    Slika
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Maj 29, 2015 16:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov