VECTOR izvenkrmni motorji???

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Ne Avg 26, 2012 12:59

Jaz nimam ne enga ne drugega.................zaenkrat. Gledam pa sosede po Piranskem mandraču in vsi(ali pa večina)ki pride na barko vsake tolko rabi pol ure da usposobi (beri vžge) tisti cvaj takter. Ostali pa pridejo spustijo motor v vodo (ni nikakršnih konzervacij)povleče in se odpelje.

Tako jaz vidim......................

Če me pa prepričate,da stara 4-ka k stoji 3 tedne pol kresne v prvo al pa vsaj v tatretje,jo bom pa kar vzel.Namreč jo dobim zastojn. :D
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Avg 26, 2012 13:15

sem tudi jaz v piranskem mandraču. in ko sem imel motorje pozimi na barki sem po 2 mesecih prišel na barko in po 5 minutah sem bil že zunaj. taki ki pa po pol ure kurblajo pa imajo tiste motorje po 20 let na barkah, brez vsakega vzdrževanja. ko pa nekdo kupi novega 4 taktaša ga vozi na redne servise in ga vzdržuje cel čas, tako da nimaš kaj primerjati tomosov in novih 4 taktašov.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Ne Avg 26, 2012 13:21

Da nebomo preveč komplicirali. Vsi vemo,da v 2t motorju benzin shlapi olje se sesede in noče vžgat. Takih komplikacij na 4t ni.Tako da.........
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Ne Avg 26, 2012 13:31

snake napisal/-a:Da nebomo preveč komplicirali. Vsi vemo,da v 2t motorju benzin shlapi olje se sesede in noče vžgat. Takih komplikacij na 4t ni.Tako da.........

Zato pa 2T pred ugašanjem dovod goriva zapremo in izgori tudi olje v vplinjaču. :lol:
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Avg 26, 2012 13:34

primusr napisal/-a:
snake napisal/-a:Da nebomo preveč komplicirali. Vsi vemo,da v 2t motorju benzin shlapi olje se sesede in noče vžgat. Takih komplikacij na 4t ni.Tako da.........

Zato pa 2T pred ugašanjem dovod goriva zapremo in izgori tudi olje v vplinjaču. :lol:
vedno odklopim benzin da vse pokuri in nič ne ostane notri. in ko pridem mi vžge v prvo skoraj vedno, če ne verjameš vabljen da se prepričaš na lastne oči :D
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Ne Avg 26, 2012 15:25

No zanima me, lastniki dvotaktnikov: ali vedno izklopite cev in počakate, da izgori gorivo iz posodice pred vplinjačem tudi ko samo čez noč pustite motor? Torej čakate, da sam crkne? To kar dolgo traja in si ne predstavljam, da bi to vedno počel. Verjetno to delate samo takrat, ko motor ne nameravate uporabljati dlje časa, teden ali mesec?

Jaz cev sicer vedno snamem, ampak iz drugega razloga: opazil sem, da imam čoln masten od goriva, če cev pustim gor. Sploh, če je valovito, ker verjetno takrat nastane velik pritisk v rezervoarju in mogoče povzroči puščanje ob konektorju cevi pri motorju ali kaj podobnega.
Večkrat mi tudi ni hotel vžgati, če sem cev puščal gor v valovitem morju. Občutek sem dobil, da je pritisk goriva povzročil, da je motor zazaugal. Drugače pa je vedno takoj vžigal. Kaj mislite o tem?

Imam dvotaktnega Mercuryja 8KM, uporabljam pa ga vsak dan tistih 10 dni med dopustom, potem pa ga konzerviram.
Nazadnje spremenil Fantocci, dne Ne Avg 26, 2012 15:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Avg 26, 2012 15:30

odklopim cev in pustim da sprazne uplinjač vedno ko grem z barke . pri 18 ki traja to cca 30 sekund. če ti pušča na konektorju med motorjem in cevjo , potem ti bi tudi vleklo zrak v cev med delovanjem motorja.
Nazadnje spremenil jonyyy, dne Ne Avg 26, 2012 15:32, skupaj popravljeno 1 krat.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Ne Avg 26, 2012 15:30

jonyyy napisal/-a:
primusr napisal/-a:

vedno odklopim benzin da vse pokuri in nič ne ostane notri. in ko pridem mi vžge v prvo skoraj vedno, če ne verjameš vabljen da se prepričaš na lastne oči :D

Seveda,da vem da je obvezno porabit vse gorivo iz karboratorja...................samo..............ali ni to tečno. Tako kot je omenil naslednji post.

No,saj počasi me boste še prepričal da vzamem tisto 4-ko in se zajebavam z njo. :D

Bom pa še kar malo počakal z nabavo (gumice in motorja)sezona se končuje in cene se nižajo. :D
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Ne Avg 26, 2012 15:37

snake napisal/-a:
jonyyy napisal/-a:
primusr napisal/-a:

Seveda,da vem da je obvezno porabit vse gorivo iz karboratorja...................samo..............ali ni to tečno. Tako kot je omenil naslednji post.

No,saj počasi me boste še prepričal da vzamem tisto 4-ko in se zajebavam z njo. :D

Bom pa še kar malo počakal z nabavo (gumice in motorja)sezona se končuje in cene se nižajo. :D

zaradih tistih 30 sekund delovanja se mi ne zdi čisto nič tečno. ko se pripeljem do priveza odklopim cevi in v 30 sekundah oba motorja crkneta.
je pa pri 4ki brez menjalnik verjetno precej bolj težavno. saj nemoreš pustit delovat na privezi dokler ne crkne.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Ne Avg 26, 2012 16:57

stavit upam gajbo piva, da mi 20 letni tomos (4,8), nazadnje v pogonu 4 leta nazaj, ki je sedaj spravljen na podstrešju, vžge v roku 2 minut odkar potegnem iz njega vrečo za smeti.
Ne vidim razloga zakaj bi bili 2T motorji tukaj slabši...
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » Ne Avg 26, 2012 17:55

Moj T4 in Tohatsu vžgeta takoj. Da bi pa moral po vsaki vožnji in stanju 2T kurit benz iz karburatorja pa je totalna nebuloza. To naredim, ko vem da ne gre več v vodo torej med postopkom konzervacije, sicer nikoli med sezono.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Avg 27, 2012 00:09

Ne vem kako lahko mečete v to temo "poceni" kinezov, tohatsu z ostalimi.
mimogrede, za nepoznavalce, ki gledajo parsun, selvo in ostalo "lidl" mašinerijo, Tohatsu, je najstarejše Japonsko podjetje, ki je proizvedlo izvenkrmni motor, takrat ko Honda, Yamaha, Suzuki .... še niso vedeli kaj je morje, če pa na našem, trgu ni prišel v vsako vas zastopnik za Tohatsu, to še ne pomeni da so neznani in slabi motorji, ravno obratno.
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Po Avg 27, 2012 08:22

Če je to meni namenjeno - jaz jih nisem metal v isti koš.
Ko sem začel raziskovati stanje na trgu, sem opazil, da bi dobil na Hrvaškem novega dvotaktnega dvocilindričnega Tohatsuja 10KM, ki je lahek, enostaven za vzdrževanje in relativno cenovno ugoden (sploh proti ostalim 4T 10KM a-la Yamaha, Honda, Merc.). Hočem lahek motor (25kg), malo večja poraba pa mi za tistih deset dni dopusta, koliko ga uspem uporabljat nič ne pomeni. Napisal sem tudi, da je sigurno zanesljivejši na morju od kitajskih klonov.

Postavil sem tudi vprašanje, kako je z vpisom v hrvaški register, se to da? Baje sedaj ni več potrebno biti hrvaški državljan za to, tako mi je trdil en njihov prodajalec (pri nas novega dvotaktnika te moči pač ne morem niti kupit niti vpisat).

Glede dolgoletnosti na trgu je pa tako: Hyundai ali KIA je še pred dvajsetimi leti bilo v Evropi ime za vice, pa poglej kje so danes. Crvena zastava pa izdeluje avtomobile od leta 1953 in koliko so oni odšli v razvoju naprej? Vse je stvar volje in če jo ima kdo, so to Azijci, ki nas Evropejce šišajo po levi in desni. Tudi Kitajci.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Avg 27, 2012 09:46

Da se razumemo.......................nisem prfuknjen in mi je popolnoma jasno kaj je kaj. Ampak časi so slabi (saj tudi prej nisem bil bogataš) in vsi iščemo ugodnejše rešitve. Če nebi bil € problem sploh nebi razmišljal in bi šel kupit novo Hondo 4t.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti