tečaj za upravljanje z VHF postajo

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mina
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mina » Sr Jun 27, 2007 19:57

err, kolikor vem so to ukinili - k izpitu lahko pristopiš direktno, brez tečaja...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jun 27, 2007 20:44

No zanimivo... Z zakoni res nisem sproti na tekočem. Sicer pa tečaj vsem vseeno priporočam. Res se ne boš ne vem kaj naučil, boš pa dobil vsaj osnovne napotke in pa enostavno skripto, ki zna biti zelo uporabna. Če bi vsi VHF-isti obiskali tečaj, potem na morju zagotovo ne bi poslušal zasebnih pogovorov na 16. kanalu...
Pri tem apeliram na vse, ki postaje imate in jih uporabljate, da uporabite kanček svoje pameti in se spomnite, kar ste morali vedeti pred izpitno komisijo!

LP
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » Po Jan 28, 2008 19:23

:roll: že spet problem 8)
kaj pa naj jaz ki sem dovoljenje za voditelja čolna naredil v Omišalju?? Verjetno mi na osnovi le tega ne bodo dovolili opravljanja izpita iz pomorske radiotelefonije v Sloveniji :roll:
cougar
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Po Jan 28, 2008 19:57

ne neboš mogel naši zabavajo naredi ga doli pa ti velja vsepovsod po celem svetu razen seveda v slo isto kot ispit
Marko67
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marko67 » To Jan 29, 2008 11:22

ali moraš imeti na čolnu postajo, oziroma nad koliko metrov je obvezna

lp Marko
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a cougar » To Jan 29, 2008 17:26

Ne vem od koliko metrov naprej je treba imeti radio postajo, pošiljam pa ti 2 linka na katerih boš v zvezi s tem prebral marsikaj zanimivega
Link 1
Link 2

mirno morje
cougar
Marko67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marko67 » To Jan 29, 2008 18:27

cougar napisal/-a:Ne vem od koliko metrov naprej je treba imeti radio postajo, pošiljam pa ti 2 linka na katerih boš v zvezi s tem prebral marsikaj zanimivega
http://www.apek.si/sl/izdaja_odlocbe_o_ ... e_storitve
http://www.spinaker.si/

mirno morje

Hvala za linke

sem se takoj prijavil na http://www.spinaker.si/dok/vhflj.htm
ker je 31.01.2008 že tečaj v Ljubljani

lp Marko
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Če Jan 31, 2008 13:50

No, mene še nekaj zanima. Sem bolj hitro vseskupaj bral ampak mislim, da nisem zasledil tega.
Barka je registrirana v SLO (do 10m). Ja na Hrvaškem in ima VHF GMDSS postajo gor. Ampak slednja ni nikjer registrirana. Torej uporabljam lahko samo VHF del postaje, kar mi zaenkrat čisto zadostuje.

Imam sicer oba izpita narejena v SLO.
Ali sem dolžan prijavljat postajo in plačevati "zrak"?

Lp
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a cougar » Pe Feb 15, 2008 20:35

Čoln, nekaj sem ti izbrskal :wink:

Radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah (v nadaljnjem besedilu: VHF GMDSS postaja),
mora imeti čoln s kabino dolžine nad 7 metrov za javni prevoz oseb v obalnem območju plovbe in območju zavetja. Morski čoln brez kabine za javni prevoz oseb v obalnem območju plovbe in območju zavetja mora imeti pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF GMDSS postajo ali 3 rdeče rakete s padalom. Morski čoln dolžine nad 5 metrov za osebne namene ,za obalno območje plovbe in območje zavetja mora imeti pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF GMDSS postajo ali 3 rdeče rakete s padalom. Na čolnu, ki ima VHFGMDSS postajo, se mora nahajati oseba, ki ima potrdilo o usposobljenosti za upravljanje z VHF GMDSS postajo.
Malo bolj jasno bo že ..
Mirno morje
cougar
Marko67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marko67 » Pe Feb 15, 2008 21:20

hvala za odgovore

jutri grem na izpit v Koper

potem pa bo potreno najti ugodno postajo in gps ali ploter

lp Marko
bimbus
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » To Jun 10, 2008 10:02

zanima me ce ima kdo kaksno telefonsko stevilko, kjer se da ta tecaj naredit na obali???
kaj mislite da je tecaj obvezen, ali se da vse to nastudirat sam ce imas gradivo za ucenje??
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 10, 2008 21:45

Za VHF je po zakonu obvezen, za Voditelja čolna pa ne in lahko naštudiraš sam...

Na obali poglej podjetje Spinaker.

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Jun 11, 2008 00:26

ne, pa ni.

P R A V I L N I K o upravljanju s čolni, ki ga dobimo tukaj:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=1649

piše tudi tole:
23. člen

(1) Kandidat, ki želi opravljati VHF GMDSS izpit, mora biti star najmanj 16 let. Pisno prijavo, h katetri priloži dokazilo o poravnani upravni taksi in pristojbini ter fotografijo velikosti, ki je predpisana za potno listino, vloži na Upravi.
(2) Obrazec prijave za pristop k VHF GMDSS izpitu je določen s Prilogo 7, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Tečaj za upravljanje z VHF GMDSS postajo ni obvezen.
Kapitan
Kraj: OBALA

OdgovorNapisal/-a bimbus » Sr Jun 11, 2008 11:11

hvala za te informacije...
vsi tisti, ki pa ste opravljali tecaj, se splaca it na ta tecaj, ali se pa da vse to nastudirat sam... pac eno skripto od 30-40 strani se jo da hitro nastudirat!ker ko sem naredu tecaj za voditelja colna sem ugotovil da se da cisto lepo vse sam naucit...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jun 11, 2008 12:17

Haha, evo sedaj malo gledam nazaj po postih in natančno eno leto nazaj sem enako napisal, da je obvezen, pa me je nekdo popravil, pa sem se opravičil in rekel, da si bom zapomnil... In očitno si nisem... Sedaj pa si bom zagotovo! :D

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti