Še nimam odogovora, kaj je že vgrajeno na barki - ampak mislim, da bi GPS, ploter (z avtopilotom), čisto mogoče tudi radar in lahko tudi AIS morala že imeti.
Vprašal sem za način rabe, doslej sem dobil odgovor, le, da bi rabil 'office, brskalnik, nekaj za obdelovat slike in pogledat kak DVD), ne pa o načinu rabe; to definitivno kaže na namembnost 'pomožni PC', ki bo tekel občasno - sem pa ponovil vprašanje.
V glavnem, jaz bom povedal alternative, ki sem jih našel, on bo izbral, kar pač bo, in s tem bo živel. Tale debata - bolj, kot končna izbira - pa bo morda malo olajšala razmišljanje še komu, ki (ali ko) bo imel podobna vprašanja.
Brez NT mi sploh ne bi potegnilo (pri parametru 'za zmerno ceno' še posebej ne) za vpliv valov na dolgo časa vrteče se dele. Za porabo toka sem vedel, ampak poraba HD, ki je 'šel spat' je 0, ne vem, če se da 'dat spat' ali v stanje nizke porave SSD, in tudi SSD rabi tok, čeprav domnevno 50% HD ali manj (zdajle ne najdem vira - in bom moral nehati). Če - ali ko - najdem, kako nastaviti kak OS tako, da je vse v RAM-u in da gre lahko navaden HDD po recimo 5 minutah spat, in da ga mora PC zbudit samo, ko odpiraš nov dokument ali ga shranjuješ, bom to objavil - pa bomo takrat razmislili, ali - oziroma v kakšnih okoliščinah - bi bilo to uporabno.
Bouton me je spomnil na Faradayevo kletko - torej če bo PC, ne bo tak problem hitro odklopit, rabi pa en veeelik ekonom lonec, v katerega ga bo lahko spravil
Po drugi plati, mini-pc gre v lonec, elektrošpon užge in mini-pc dela, monitor je pa skurjen.
Tudi še za razmislit, in po mojem bo še zanimivo. Čisto lahko, da bo kaj tudi še za kategorijo 'šale'.
Zdaj pa doslej najdene zanimive alternative
Če bi na tistem toughbooku v akciji zgoraj zamenjal vgrajeni disk z večjim SSD in nastavil parametre za menjalno datoteko, bi stvar stala čez prst med 2000 in 2200 € (nisem videl, kateri OS je zraven, Windows 7 bi se lahko sam znašel s parametri za SSD).
Obnovljen rabljeni prenosnik tipa, ki jih mi gnjavimo 5+ let pri terenskih anketiranjih, pa je večina še 'živa' - spet na grobo - 300€ + 100€ za morda 650 GB disk namesto majhnega + še 100€ za rezervnega za primer sestuja 100€ rešitev z zunanjim za backup, za ok. 600€ sprejemljivo za backup PC, oziroma za mašino, ki bo tekla morda dvakrat eno uro na dan (pošta, vreme, pošiljanje slik na blog...).
Če bi moral teči večino časa, +500€ za SSD vgrajeni disk, oziroma 400, če je en HDD manj), torej ok. 1000€, pri čemer je single procesor. Naslednja opcija je - pri enem ali drugem - SSD vgraditi naknadno.
Obnovljeni sicer ima ventilator - pri nas pri recimo 100 strojih v 5+ letih crknil morda 10x, ampak če crkne, je razmeroma enostavna zamenjava in imaš s sabo lahko rezervo, in pri naših temperaturah se vklopi le redko, tudi če stroj teče ure - seveda utenge biti kje v tropih drugače. Res pa to pomeni, da zdrži malo politja po monitorju in tipkovnici (scenarj politje s kavo ali čim podobnim), ne pa zalitja (val, pršec...) kar pomeni, da bi bil bolj za rabo v kabini in na obali, manj na palubi).
http://www.laptopmag.com/review/laptops ... cf-31.aspx
od maja lani za en 'bolj žilav' toughbook napisal/-a:t’s the notebook equivalent of a tank—with a force field around it. The Panasonic Toughbook CF-31 is able to withstand 70-mph winds and nearly 6 inches of blowing rain per hour. Or you can drop it from 6 feet 26 times. And while this fully rugged notebook looks the same as its predecessor on the outside, inside this Intel Core i5 machine boasts almost double the performance and increased protection without sacrificing battery life. Better yet, at $3,799, this 13-inch notebook costs about a grand less than the CF-30. That’s something budget-conscious government agencies and police forces will appreciate.
CPU: 2.53-GHz Intel Core i5-540M
Operating System: Windows XP Professional
RAM/Upgradable to: 2GB/8GB
Hard Drive Size/Speed: 250GB/5,400 rpm
Display Size/Resolution: 13.3 inches/1024 x 768
Optical Drive: 8X DVD-RW
15 cm Blowing rain je še vedno pršec, ne udarec vala, za padce sem že pisal o parkiranju - če bi računalnik moral vse parkirat in odparkirat dvakrat na vsak val, bi mehanizem, ki je to zdržal 26-x za testiranje ob deset tisoč prarkiranjih verjetno crknil, pa štroma bi tudi šlo. Torej vsaj še + 500€ za velik SSD (in lahko gnjavaža okrog garancije zaradi predelave...)
Za primerjavo - mini PC (Zotac to ali ono...) z navadnom HD in verjetno ventilatorji ok. 200€, rabiš še periferijo (monitor, tipkovnico...) - seveda samo za vtis za primerjavo cene, ne kot priporočljiva izbira za tu.
Pri iskanju ponudbe mini ssd rugged pc še nisem našel nič pametnega -
Tole na Tom's Hardware je dober opis za predstavo, kaj in kako, ampak brez cen za primerjavo alternativ.
Ja - razen na Alibaba, kjer pri preskromnem opisu ponujajo dobavo od 100 kosov naprej v mesecu dveh, za ceno je pa treba vprašati...
Tukaj bo treba še brskat (tudi še čakam odgovore...)
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...