Kako izbrati primerno Sidro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Feb 05, 2012 14:25

!0 pomorcev 10 odgovorov.
Najboljše sidro je tisto, katero drži :D
Če rabiš samo za dnevno sidranje, potem ne kompliciraj.
Če pa rabiš tudi za ponoči. Potem pa delta sigurno najboljša.Seveda če imas sidrni vinč. V bokaportu pa imej še enega "mačka".
če pa mečeš na roko, pa je najboljši "maček". Lepo se zloži in tudi prime. Če imaš potem še cca 5m ketne si zmagal.
....
Potem pa boš že videl.....Izkušnje
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 06, 2012 16:53

Mečarica, zelo se ti je mudilo... Je bilo res treba kupiti takoj?

Dobro sidro je tisto, ki drži vse sile, s katerimi ima opraviti, in na vseh terenih, s katerimi imaš opraviti, ko to rabi; a ga lahko hitro in enostavno izvlečeš, ko to rabiš.

Zaželjeno je še, da vzame malo prostora, ni predrago in tudi ni pretežko...

Slika
Za dnevno sidranje - ko malo zaplavaš, ribariš in podonbo, in imaš barko na očesu - je tako često idealna zložljiva 'marela' oziroma zložljivi maček, majhna in (zaradi velikih serij) razmeroma poceni zadeva, ki je omenil Mic-Tic.

Ampak na najbrže ne bi bil pripravljen mirno prespati v slabem vremenu...

Manta, kakršno si kupil
Kolikor lahko vidim (po slikah iz pdf-ja in po info z drugih forumov), je to videti (domnevno cenejša) različica sidra, kakršnega ga je pred kakimi 30 leti zasnoval Peter Bruce kratek opis in se je obneslo (in se še vedno obnese) zlasti za sidranje fiksnih instalacij, kot so naftne ploščadi in podobno, kjer so smeri sil stalne in sidra vkopana enkrat za dolgo časa.

Slika
V času nastanka je bilo to inovativno in v primerjavi z drugimi tedanjimi (plug oziroma plough) tudi dobro 'all round' sidro. Zdaj je verjetno na razpolago nekaj boljših vrst sider, ki:
- se zlasti lažje vkopljejo v porasla tla (kjer Bruce lahko drsi, namesto da bi se zapičil)
- zdržijo nekoliko večjo silo kot Bruce iste mase in morajo zato Bruce za isto silo biti nekoliko težja, kot mnoga sodobnejša sidra
- večino sodobnih sider skušajo zasnovati tako, da bi se tud na dnu narobe obrnjena pri vlečenju obrnila in vkopala (isto omogoča tudi, da se ponovno vkoplje, če te veter ali tok obrne v drugo smer) in mnoga so pri tem prav dobra.

O tem na cruisers froum-u]Tukaj prispevek na cruiesers forumu o sidru manta.

Nekateri primeri sodobnejših sider

Slika
Rocna

Slika
Delta
Predniki delte so plužna sidra, ki so imela otroške bolezni, katerih velik del je pri sodobnih odpravljen, ampak je treba biti pozoren, da ne naletiš na kakšno prezgodnjo različico.

Slika
Spade

Slika
Wasi

Slika
Sword

Nekatera od morda (ali nekoliko) boljših sider utegnejo biti bistveno dražja od drugih, ampak jaz nimam naštudiranih cen in zato o tej plati ne bom pisal.

Mic-Tic je imel pred Delto nekaj drugega (se ne spomnim točno, mogoče je bil prav Bruce ali kaj temu podobnega), na čemer ni mogel ravno mirno spati, Delta pa ga še ni pustila na cedilu. Če je kaj dražjega morda boljše, tega za zdaj ne pogreša. Pa še prečko na delti (glej sliko) ponuca za to, da nanjo natakne pasarelo, ko je ta na premcu :)

Tukaj je še ena razprava o tem, katero sidro je nastalo kdaj, za kateri namen in katero je zdaj za kaj dobro.

Tule je pa ena primerjava nekaterih sodobnih vrst sider (in od tod je nekaj izmed slik zgoraj).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 06, 2012 17:53

jaz se pa odločam za CQR, mi je na prejšnji barki držal ko strela !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Feb 06, 2012 18:34

CQRja jaz osebno nikoli več
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 06, 2012 19:12

zakaj, ?
meni se je obnašal odlično oz je držal kot pribit !
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Feb 06, 2012 21:11

SlikaSlika

Sidro CQR - Coastal Quick Release
Menda ga je leta 1933 patentiral matematik in fizik Taylor. Dolgo je veljal za dobro sidro za različne podlage. Gibljivi sklep na vratu je omogočal, da se pri manjših spremembah smeri sile (vetra, toka bibavice itn.) na sidro to ni razmajalo v podlagi.

Ima pa lahko problem zapičiti se v trdo peščeno podlago, zlasti če v začetku pade na stran, mu ravno zglob prepreči, da bi konica zapela in bi se rezilo zarilo v podlago in bi sidro prijelo.

Uroš, napiši prosim malo, kaj je tebe odbilo od CQR-ja

Tole je eden od opisov, ki ga najdeš, če v google vpišeš CQR anchor problems - in ti so zato ta tip sidra odpisali.

Drugi, kot ti, z njim niso imeli slabih izkušenj.

Razlika je lahko v malenkostih v obliki in iz tega hidrodinamiki, ki določa, kako se sidro obrne, ko pada proti dnu, oziroma v načinu uporabe - kako barka plove, ko sidro pada proti dnu... in v tem primeru je to še vedno dobro - čeprav morda ne več vrhunsko - all round sidro.

Eden od naslednik CQR sidra, Delta, med drugim zato nima več zgloba na vratu sidra (pa še nekaj drugih novih trikov).

(Mat' kurja, temu se reče drugače - ne vrat sidra - pa se ne spomnim besede!!!)

Še ena primerjava CQR z novejšimi tukaj
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Mečarica
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Mečarica » Po Feb 06, 2012 22:46

Hvala vsem! Veliko mnenj in izkušenj...

Če se odločim za katerega drugega bo pa manta rezerva!

Ali, kdo sidra ali je sidral z manto?

Vsi hvalijo svoje, kot tile:
http://home.amis.net/musjoz/mantamanta.html
Lp
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Feb 06, 2012 23:16

Jaz sem se sidral v zivljenju 4x z "marelo" od tega sem 2x porabil pol ure, da sem se odsidral, enkrat samo 3 minute, ena marela pa je se vedno pod Krskim mostom :D

Ce je merilo, ce drzi je marela vrhunska :D :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 07, 2012 00:08

Sklopljivi maček ali kot ga imenujete "marela" drži SAMO na skalnatem dnu, ko se zahaklja med dve skali... Vse ostalo je revščina in kot sidro povsem neuporabno na malce večjih čolnih... Maček je za moj okus dober samo na čolnih krajših od 4 metre! Pač enostaven in zasede malo prostora, vse ostalo je pa minus...
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Feb 07, 2012 11:58

Test sider.
Na različnih podlagah se je najbolje odnesel CQR.

http://www.ultra-sidra.com/doc/segeln-m ... m-test.pdf
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Feb 07, 2012 14:50

No, saj jaz sem napisal bolj v šali, kar pa ne pomeni, da vsebina ni resnična :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 07, 2012 14:52

Mene prepriča le ROCNA ali DELTA ter 80 m ketne.
Marelo pa za tender...
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » To Feb 07, 2012 16:13

Se pridružim Al-u
Delta in 80m ketne in spim mirno kot Angelček.
Samo en problem je, če se naš vrli sosed ne zna sidrat ali vrže le 20m ketne, imaš potem ponoči, če obrne veter problemček....
Za rezervo pa imam Admiralca in 10m ketne. Nekajkrat sem ga že uporabil. Zadnjič pred 3 leti v Viški luki.
Stal sem kot pribit in lih to je bilo narobe. Druge je odnašalo in so se lepili name kot muha na med. In spet nisem spal. :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Feb 07, 2012 16:37

80m ketne, dejte nehat pretiravat no,jaz jo sploh toliko nimam v boksu !
Na kakšni globini se pa sidrate ? na 30m ? :?:
SlikaSlika

al

OdgovorNapisal/-a al » To Feb 07, 2012 16:42

Tex napisal/-a:80m ketne, dejte nehat pretiravat no,jaz jo sploh toliko nimam v boksu !
Na kakšni globini se pa sidrate ? na 30m ? :?:

Na treh, potem pa vse skupaj vržem v vodo, da izgleda na dnu kot en tak kupček dreka iz rostfraja.
Kako pa?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti