GPS + fishfinder iz USA

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 15, 2013 18:34

Ta model bi lahko dobil pri meni za 1680GBP , pa garancijo tudi, ki je veljavna povsod v EU.

Glede SI in Humminbird z izkušnjami preteklih modelov, konkretnega ne poznam, z ostalimi imam pa zelo slabe izkušnje, zadeva je praktično neuporabna, detektira pa SI dno do cca 35m v bonaci, potem pa tema, verjamem pa da se v katalogih lepo vse sliši. Zanima me ali USA model 998ci podpira EGNOS GPS da ne bo na koncu presenečenj?

Jaz osebno bi se prej odločil za nakup displaya s katerim je splošno znano da se dobro vidi na soncu, kateri ima dober-hiter procesor za izris karte ima solidno sondo, ostalo, razni 3D in SI, ribice na ekranu, Platinum Plus slike iz aviona pa je za iOtroke. Verjami da je še najbolje 2D vektorska karta in sonder 2D z real time izrisovanjem po možnosti z 1kw sondo, pa je že 0.5kw dovolj, imam vse te igračke , samo to je res neuporabno na barki, če mene vprašaš.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Okt 15, 2013 20:37

Sam sem uporabljal Eagle Fishmark 480.. super fish finder za iskanje šek, robov, terena vendar če si 20 metrov stran od neke potopljene "glave" kot rečemo podvodni lovci ti klasičen sonar ne pomaga prav dosti..

Prednost side image-a je, da ti sondira levo desno od čolna (50 metrov levo desno) in ti to izrisuje in zapisuje na zaslon in podatke na SD kartico.. (podatke lahko naknadno pogledaš)..za vsak izrisan objekt na zaslonu se s kursorjem premakneš nanj in dobiš LAT/LON pozicijo.. To je to kar iščem..

Kako izgleda v praksi (slike uporabnikov pa jih nekaj pošiljam tukaj)

Slika

Tudi ribe se vidijo... ;)
Slika

kombinacija 2d in side scan
Slika
Nazadnje spremenil peterv6i, dne To Okt 15, 2013 20:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Okt 15, 2013 20:40

Klemen M napisal/-a:Imam HDS 7 in structure scan, resolucija ni problem rata pa ekran premajhen če hočeš še karto zraven.

Si to z pranašanjem v Google že probal?

Ima HDS tudi podobno možnost pa v 3 letih še nisem uspel sprobat
:(

Ok.. resolucija na zaslonu je pri modelu hds-7 480 x 600 pik
pri humminbirdu 998 je ločljivost 480 x 800 malenkost več..
Saj ponavadi ko lociraš nek prostor kjer iščeš teren lahko preklopiš na celozaslonski sonar.. takrat ne potrebuješ kartografije..
Pa tudi od Kopra do premude poznaš vsak kamen ki štrli iz morja..:)

To za v google imaš program sonartrx.com
licenca je tam nekje 100 USD.. (ti piše na strani) je pa za lowrance posebna verzija ker nimajo istega formata zapisa (Humminbird - Lowrance)..

Tukaj lahko pogledaš kako se vidi:
http://www.sonartrx.com/gemap
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 15, 2013 21:37

Jaz sem iskal eno potopljeno barko z Humminbird SI na globini 42m, ki jo je bilo potrebno dvigniti, pa se ta sonder ni izkazal, bil je neuporaben v SI načinu, niti globine 42m ni pokazal. Na koncu smo barko našli na istem območju prek lise, ki jo je puščala nafta, ki je izhajala na površino in se lepo vidi v bonaci, nato smo s kočarico potegnili vrv, ki drži mrežo in zapeli barko na tem območju, barka je bila 8m, pred tem smo iskali z SI sonarjem brez uspeha 3 tedne. Mogoče imaš malo prevelika pričakovanja glede SI, kot pravim bi osebno raje dal denar za konkretno 1kw sondo, resolucija je nepomembna, če niti števikle koliko je globina ni v stanju prikazati, pa verjami da SI dobro poznam, sem prel leti lovil na par barkah, ki so ga imele, pa če bi bil vreden svojega denarja, bi ga že davno nabavil, se pa strinjam da na globini 15ft, kot je zadnja slika lepo izgleda, ampak z masko še lepše.

Predlagam, da vseeno preveriš glede EGNOS, da nima le WAAS, ponavadi podpirajo vse, samo za Humminbirda nisem 100%, to je bistveno bolj kot resolucija, pa google earth itd... :wink:
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Okt 15, 2013 22:32

Ja 42 metrov je zame preveč.. jaz lovim tam do 25 metrov (na dah).. globlje nimam kondicije.. Interesira me predvsem sondiranje tam od 15-25 metrov.. Na hrvaškem poznam vsaj 5 podvodnih lovcev ki uporabljajo omenjeni model (lovijo tudi globoko tam do 40 -- 42 metrov) in so mi ga priporočali (predtem sem bil odločen za model humminbird 589). Res je da imam velika pričakovanja ampak ok..

Tisti, ki se je že ukvarjal s podvodnim ribolovom ve kako je iskati pozicije.. plavaš cel dan gor in dol po pozejdoniji da najdeš dva kamna, ki imata ribo..
Vsak potop traje minuto in pol na globini 20-23 metrov..
po celem dnevu si ožet...
Sonar ti lahko olajša iskanje omenjenih stvari ni pa pogoj za uspeh :) to se pa strinjam :)

Za nakup se odločam po priporočilu 5-ih podvodnih lovcev iz hrvaške. Vsi uporabljajo omenjeni FF 998si ..
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Okt 16, 2013 08:00

Gaso napisal/-a:Jaz sem iskal eno potopljeno barko z Humminbird SI na globini 42m, ki jo je bilo potrebno dvigniti, pa se ta sonder ni izkazal, bil je neuporaben v SI načinu, niti globine 42m ni pokazal.

Kolegi pravijo, da jim SI dela super še pri 30-35 metrih naprej pa ne.. Potem pa lahko uporabiš / preklopiš na "daul beam" (klasičen 2d sonar)..
Slika

HB998 ima sledeče specifikacije:

Sonar
DualBeam PLUS

200 kHz / 20° @ -10db
83 kHz / 60° @ -10db
Depth: 1500 ft.
3000 ft*

HD Side Imaging & Down Imaging

455 kHz / (2) 86° @ -10db
800 kHz / (2) 55° @ -10db
Depth: 150 ft. / 3.2 =

Power Output

1000 Watts (RMS)*
8000 Watts (Peak-to-Peak)*

*With optional 200/50 kHz deep water transducer
[/img]
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Nov 18, 2013 14:28

malo za šalo malo za res..

Gaso napisal/-a:razni 3D in SI, ribice na ekranu, Platinum Plus slike iz aviona pa je za iOtroke.

Ribice na ekranu (down scan):
Slika

potop s puško na vdih in kratka čeka...
Slika

Tako pa izgleda na čolnu..
Slika
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Dec 09, 2013 21:22

Evo včeraj sem malo presondiral rex.. glih malo.. sem šel mimo in posnel na sd kartico

Slika
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Dec 27, 2013 19:43

Tukajle sem posnel celotno piransko cev od morske biološke postaje do izpusta.. za tiste, ki hodite jig-at na brancine ;) imate gor tudi koordinate zapisane...

http://www.youtube.com/watch?v=26dDTFxezRg

Potem sem posnel famozni kontejner, bojo in nekaj traktorskih gum (hoteli so narediti umetni greben iz gum)
globina 22-24mt
Slika

Tole so potopljene barčice v fiesi kot atrakcija za bombolaše..
Slika

Tako izgledajo "pedoči" na špagi
Slika

Tako izgleda famozni parnik ki je 3 milje od izole na globini 23-24 metrov
Od parnika so ostali samo še 3-je kotli.. ostalo je bil lesen trup, ki je zgnil..
Slika

Tako izgledajo ostanki hidroplana na bernardinu..
Slika

Je pa teh objektov v slovenskem morju še kar nekaj..
Slika

itd..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti