Pb+LiFePO4
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Pb+LiFePO4
Mato, odlična izbira.
Montiraj pa vsaj 400Ah…
Montiraj pa vsaj 400Ah…
Nikola T. napisal/-a:mato napisal/-a:Kaj menite o naslednji kombinaciji:
Startni aku - klasični svinčeni
Servisni aku - WINSTON TSWB-LYP200AHA LiFeYPO4, 3.3V, 200Ah Wide 4x vezani zaporedno
https://shop.gwl.eu/Winston-40Ah-200Ah/WB-LYP200AHA-LiFeYPO4-3-3V-200Ah-WIDE.html
Balancer: WAKESPEED WS500 and VICTRON GX-SUPPORTED ACTIVE BATTERY MANAGEMENT SYSTEM REC ACTIVE BMS
https://www.rec-bms.com/rec-active-bms/
kontrola polnjenja in praznjenja pa preko: Smart BMS 12/200
https://www.victronenergy.com/battery-management-systems/smart-bms-12-200
Z nekaj (nujnimi) popravki bo OK. Več o detaljih, če si resen interesent na ZS.
V menjavo gremo, ko bodo obstoječe svinčene izdihnile ...
Mato 
Sem vedel, da to ne bo šlo zlahka skozi.
H2O ne razumem dobro tvojega sarkazma na EV, jaz sem dve leti lastnik Škode Enyaq in se nimam namena vrniti na klasiko (se mi pa ni zamerila !). Razen, da tudi pri EV zavajajo s porabo, nimam težav.
P.S. nimam namena polemizirati !
P.S. nimam namena polemizirati !
Kot ljubljancan z pluginom opravim na stromcek s sibko 18 kwh baterijo 90 % dnevnih poti, ko pa se vlece prikola pa batnik cisto lepo prevzame delo, ni neke panike.

pojdi se z bikom bost!
Bo_4 napisal/-a:jaz sem dve leti lastnik Škode Enyaq in se nimam namena vrniti na klasiko (se mi pa ni zamerila !). Razen, da tudi pri EV zavajajo s porabo, nimam težav.
Počakaj še par let, da začne baterija spuščat dušo
Pa zamenjava tvoje ne bo koštala samo 6 jurjev, ker je osemkrat močnejša od moje.
Mene ne motijo EV, moti me zavajanje in posiljevanje z njimi. Zdaj sem že od večih lastnikov EV slišal, da jim je baterija spustila dušo, ampak o tem proizvajalci EV molčijo, ker bi to škodilo njihovi prodaji.
Jaz sem itak že prej vedel, da baterije najkasneje v šestih letih spustijo dušo (ker imam pač izkušnje z njimi iz bark in telefonov), pa so me prepričevali, da so baterije v EV čudo tehnike in bojo zdržale dlje, kot avto. Pajade
Kot sem že zapisal "ne bom diskutiral" nima smisla, ti si prepričan
"eppur si mouve” G.G.
Jaz sem se prepričal na lastni koži, da ni vse zlato, kar se sveti, ti se pa še boš
Ali pa tudi ne...
Mene ni sram priznat, da sem naredil napako in upam, da se bo kdo kaj naučil iz nje in mu je ne bo treba ponavljat. Zato tudi pišem to, ne pa zato, da bi se delal norca iz lastnikov EV (navsezadnje sem to tudi sam).
Če bi mi kdo pred nakupom EV povedal, da bo baterija prej kot v šestih letih spustila dušo, ga ne bi kupil
In dvomim, da ga bom še kdaj, če bom le imel drugo možnost.
Btw, rabljen EV je izredno težko prodat, ker je zanj bistveno manj potencialnih kupcev, kot za klasične. Mene sta v dveh letih kontaktirala 2 (z besedo dva) interesenta. Na koncu sem ga moral dat staro za novo (za drobiž). Še na nobenem avtu dozdaj nisem toliko izgubil
Kljub temu, da sem za novega dobil 4.500€ subvencije.
Ali pa tudi ne...
Mene ni sram priznat, da sem naredil napako in upam, da se bo kdo kaj naučil iz nje in mu je ne bo treba ponavljat. Zato tudi pišem to, ne pa zato, da bi se delal norca iz lastnikov EV (navsezadnje sem to tudi sam).
Če bi mi kdo pred nakupom EV povedal, da bo baterija prej kot v šestih letih spustila dušo, ga ne bi kupil
In dvomim, da ga bom še kdaj, če bom le imel drugo možnost.
Btw, rabljen EV je izredno težko prodat, ker je zanj bistveno manj potencialnih kupcev, kot za klasične. Mene sta v dveh letih kontaktirala 2 (z besedo dva) interesenta. Na koncu sem ga moral dat staro za novo (za drobiž). Še na nobenem avtu dozdaj nisem toliko izgubil
Kljub temu, da sem za novega dobil 4.500€ subvencije.
Sem bolj pristaš tega, da kupiš nov avto in ga potem z rednimi servisi voziš, dokler gre. SEAT Alhambra bencinski sem tako prodal po 21 letih in 330kkm. Ampak po teh zapisih tukaj sklepam, da so takšni časi mimo.
motorni
motorni napisal/-a:SEAT Alhambra bencinski sem tako prodal po 21 letih in 330kkm.
Če bi imel jaz svoj EV 21 let, bi moral v tem času trikrat zamenjat baterijo
Če/ko k strošku vožnje na elektriko dodate še strošek zamenjave baterije, je vožnja na elektriko bistveno dražja od vožnje na bencin, ali dizel. Tudi, če upoštevamo dražje servise za motorje z notranjim izgorevanjem. Da niti ne omenjam slabše uporabnosti EV (sploh samo električnih), višje nabavne cene in višje izgube vrednosti.
Btw, to je tema o litijevih baterijah in mogoče bodo komu prišle prav informacije iz prve roke, kako hitro v praksi spustijo dušo.
Tale EV so približno tak luksuz kot plovila...če maš 100 jurjev za nakup, boš pa še 6 jurjev za baterijo dal, oziroma marino, kusur 
https://medisken.si
6 jurjev stane zamenjava moje 10 kWh baterije, Škoda Enyaq ima pa 82 kWh baterijo, ki stane oko iz glave 
Upam, da ima Bo_4 dobro garancijo na baterijo. Pa dokler bo baterija v garanciji bo moral redno opravljat vse servise (na pooblaščenem servisu), ker se bodo obešali na vsako malenkost.
Jaz sem imel srečo, da sem imel narejene vse servise in da še nisem presegel 100.000 km (kolikor je garancije na baterijo). Sin je presegel za par tisoč km in mu nočejo zamenjat baterije v garanciji, čeprav avto še ni star 6 let.
Upam, da ima Bo_4 dobro garancijo na baterijo. Pa dokler bo baterija v garanciji bo moral redno opravljat vse servise (na pooblaščenem servisu), ker se bodo obešali na vsako malenkost.
Jaz sem imel srečo, da sem imel narejene vse servise in da še nisem presegel 100.000 km (kolikor je garancije na baterijo). Sin je presegel za par tisoč km in mu nočejo zamenjat baterije v garanciji, čeprav avto še ni star 6 let.
Nazadnje spremenil H2O, dne Ne Mar 05, 2023 18:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Za teh 6 jurjev kupim jaz 4000l nafte in naredim 80.000 km...sampovem 
https://medisken.si
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov