MotorGuide - nakup

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: MotorGuide - nakup

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Mar 11, 2021 10:52

Kasaudio, ti meniš, da bo solarno polnjenje npr. s 100W panelom in npr. Victron 75/15 regulatorjem neuspešno?

Iskreno povedano, nimam dovolj izkušenj da bi dal zanesljiv odgovor.

Tak motor najbrž kar frekventno uporabljaš nekaj dni zapored, ribe loviš tudi ko je oblačno in ko greš ven je fino imet poln akumulator. To (najceneje in učinkovito) zagotavlja polnilec na 220V vtičnico - moj pogled. Jaz bi poleg vira polnjenja pretehtal tudi druge tehnologije akumulatorjev (Li-Fe) ker boš z manjšo maso dosegel enak efekt.
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Če Mar 11, 2021 11:00, skupaj popravljeno 4 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Če Mar 11, 2021 10:53

racOOn :shock:

sila nevljuden odgovor na popolnoma pošteno navedbo problema.

WTF

Probaj tak pristop pri NT, ko ti bo kaj povedal , me zanima kako dolgo bo trajal dialog...in še toliko da veš, ta problem sem reševal še predenj si ti motor gledal za kupit ...tudi skupaj z NT.
pojdi se z bikom bost!
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Če Mar 11, 2021 13:08

Marchi napisal/-a:
racOOn napisal/-a:Ne vidim razloga, da si zaradi tega (100% rešljivega) problema ne bi nabavil elektromotorja...
Kako so rešili napajanje, lahko drugi podajo svoje rešitve, dobrodošli pa so seveda tudi predlogi...
Kasaudio, ti meniš, da bo solarno polnjenje npr. s 100W panelom in npr. Victron 75/15 regulatorjem neuspešno?

Naredi izračun. 100W panel ti bo dajal max 6A, povprečno recimo 3,5A x 10 sončnih ur = max 35 A - poraba motorja = ???
Če vreme ni sončno, ni elektrike!

Marchi, hvala!
Torej je glavna rešitev shore napajanje, solarno napajanje pa rezervna... Težava, ki je ni bilo, rešena...
Drugače s čolnom ne bom veslal do cilja ribolova, pa bo verjetno kakšen amper prispeval tudi 60 konjski motor...
Se pa zelo strinjam, da preden se gre v investicijo, da je potrebno predvideti smotrnost investicije v nekaj... Pri tem računam na pomoč strokovnjakov, ker jaz nisem...
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Če Mar 11, 2021 13:40

Paco napisal/-a:racOOn :shock:

sila nevljuden odgovor na popolnoma pošteno navedbo problema.

WTF

Probaj tak pristop pri NT, ko ti bo kaj povedal , me zanima kako dolgo bo trajal dialog...in še toliko da veš, ta problem sem reševal še predenj si ti motor gledal za kupit ...tudi skupaj z NT.

Glej, Paco... Moj odgovor ni bil niti malo namen biti nevljuden. Očitno me ne poznaš tako dobro, da bi vedel, kakšen karakter sem.

Napisal si mi, zakaj sem kupil motor, če si nisem prej uredil napajanja. ???? Kje si tukaj navedel problem? Jaz ga ne vidim, pri tebi pa očitno je. Tudi jaz bi lahko smatral to vprašanje, kot nevljudno.

Po vseh ogledanih forumih in prebranih postih, do ogledanih filmov montaže in skrbi za napajanje tega motorja, jaz nisem ugotovil nobene ovire, da si ga ne bi kupil... Zaradi kakšne ovire si ga ti nisi nabavil, ne vem. Tudi pri meni je bil ta motor že dlje časa želja, mokre sanje,... Recimo tri, prej štiri leta si ga želim... Tudi na sejmu v Italiji, ki smo ga predlani obiskali s prijatelji, člani tega in drugega foruma, sem si ga ogledoval... Nekateri od teh prijateljev so si ga že zdavnaj kupili in ga tudi uporabljajo... Nisem šel kar v trgovino in si ga kupil, ker sem si ga preko noči zaželel...

Povej nam, prosim, da bomo vedeli, kaj te je zaustavilo pri nabavi. Ne pa da me najprej sprašuješ, kako bom to napajal, v naslednjem postu, pa zakaj sem si sploh kupil motor, če nisem rešil napajanja. ???? Ne razumem ljudi, ki nekaj komentirajo, ne podajo pa ključnih argumentov... Ti si veliko vedel že prej, pa tega sploh omenil nisi...

Če nekateri na svojih čolnih poganjajo vse živo od zamrzovalnikov naprej, potem jaz ne vidim problema, da bi, tudi če bi bilo potrebno, vsak dan filal baterijo s klasičnim omrežnim polnilcem za akumulatorje, da zadostim max 2-3 urni uporabi tega motorja na dan ... Meni to ne predstavlja problem, če ni druge rešitve...

Z Iztokom pa sva drugače zelo dobra prijatelja in mi nikoli ne bi zameril nobenega mojega odgovora na njegovo vprašanje. Upam tudi trditi, da mi nikoli ne bi rekel, zakaj sem si kupil ta motor, če nimam urejenega napajanja, ampak bi mi pomagal problem rešiti... (kar bo na koncu tako ali drugače tudi moral :D )

Paco, vprašaj druge, ki ta motor že dlje časa uporabljajo, kako so rešili zadevo z napajanjem, če je to pri tebi problem. Mogoče si premisliš.

Če sem te z odgovorom prizadel, se ti iskreno opravičujem, ker to nikakor ni bil moj namen...
Nazadnje spremenil racOOn, dne Če Mar 11, 2021 13:52, skupaj popravljeno 1 krat.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Če Mar 11, 2021 13:51

kasaudio napisal/-a:

Iskreno povedano, nimam dovolj izkušenj da bi dal zanesljiv odgovor.

Tak motor najbrž kar frekventno uporabljaš nekaj dni zapored, ribe loviš tudi ko je oblačno in ko greš ven je fino imet poln akumulator. To (najceneje in učinkovito) zagotavlja polnilec na 220V vtičnico - moj pogled. Jaz bi poleg vira polnjenja pretehtal tudi druge tehnologije akumulatorjev (Li-Fe) ker boš z manjšo maso dosegel enak efekt.

Kasaudio, hvala za tvoje mnenje!
Tudi o tem sem vsekakor razmišljal pred nabavo, da če bo težava polnjenje s solarno energijo, da bomo pač filali AKU s kakim kvalitetnim 220V polnilcem. Ali bomo AKU prenašali ali pa napeljali kabel do čolna...
LiFePo AKU so mi znani. Svetovali so mi jih tudi prijatelji, ki uporabljajo ta motor. Težava nastopi, ker so ti AKU vredni toliko, kot če bi v sebi imeli zlato in ne navedene elemente. :D
Vsekakor je dobro za razmisliti, kateri način je zame najbolj racionalno uporabiti...
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » So Nov 15, 2025 17:40

Ali je kdo poskušal kakšno predelavo minnkote kot je na primer: https://tbnation.net/products/autoboat- ... hor-system
na prvi pogled se mi zdi cenovno ugodna rešitev.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost