pomožni motor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Dec 02, 2010 11:36

blze napisal/-a:Pozdravljeni. Ker sem tudi jaz imel letos nevšečnost da mi ni hotu štarter delat v zalivu (potem smo ga usposobili), sem začel gledat po pomožnih motorjih. Sedaj ne vem al bi kupu al nebi. Kako se potem to prenaša gor pa dol sz gumenjaka? Mislim a ga čez noč pustite gor ali daste vsakič dol motor?

Poganjal bi 5m dolg gumenjak.
Bi bilo kaj takega primerno?
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=92969
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=90155

Hvala za mnenja.

Jaz imam staro T4 ki je od zunaj za na odpad dela pa odlično, vredna ni skoraj nič in je vedno montirana na nosilcu, ko je čoln v vodi. Verjetno jo imam gor zaradi psihološekga vidika ker me glavni motor še ni pustil na cedilu. Glede dodatne teže in balasta je pri meni nepomemben dejavnik ko se gre za varnost na moju. Rajši malo bolj počasi pa ziher.

LP Klemen
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Dec 02, 2010 13:11

Ja pri meni bi bil isto nonstop na nosilcu, edin dol bi ga pobral ko bi šel domov ali kaj podobnega. Res ne vem kaj bi, sej motor dela super ni blo noben prilbomev edin štarter ki mi je prebijal je biu kriu. Sedaj je to porihtano.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Če Dec 02, 2010 14:45

Ali je kdo od nas morjeplovcev imel kakšno izkušnjo z okvaro motorja na morju ?
BlueSky
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Če Dec 02, 2010 14:52

učsih k so bli tomosi smo mel pomoje usi probleme na morju z motorji :) ponavad smo mel na jadrnici 2 za backup pa smo umes menaval pa popravljal
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Če Dec 02, 2010 15:05

Sam lahko bi res naredili eno temo okvare in rešitve. Noter bi potem pisali kakšna je bila okvara, simptomi in seveda kako se jo da odpravit.

Pomoje bi blo ql da bi meli zbrano na enem mestu kot nek vodič :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Dec 02, 2010 22:14

bluesky napisal/-a:Ali je kdo od nas morjeplovcev imel kakšno izkušnjo z okvaro motorja na morju ?

1. smeti v gorivu. Razdrl vplinjače (3), zamenjal bencinski filter, očistil šobe za gorivo v vplinjačih, potem smo odpluli nazaj. (Selva)
2. crknil rele za hladni zagon. Loputo za hladni zagon (čok) sem aktiviral ročno (Selva)
3. Magnetno stikalo starterja ni izklopilo, starter je kar tekel v prazno. Snel pokrov motorja in z veslom mahnil po stikalu. Zadeva rešena. (Selva)
4. strgana zalja volana. Vse gumice (pajke), ki sem jih imel, sem napel tako da so vlekle motor v eno stran, volanska zajla pa je bila potem obremenjena samo na pritisk in ne na poteg, z malo več moči na volanu se je dalo normalno pluti (Evinrude)
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Dec 03, 2010 00:01

bluesky napisal/-a:Ali je kdo od nas morjeplovcev imel kakšno izkušnjo z okvaro motorja na morju ?

Uh, že enih par, toda vedno se je dobro izšlo :wink:
V letos me je "hotel" pustiti na cedilu 7400 V8, toda nismo se dali :twisted:

Sicer pa če imaš acvnuka zraven, si itak skos žejen pa šmirast do komolcev :twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Bench
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bench » Pe Dec 03, 2010 00:55

Okoli Kite-ov:

manj kot 6 kvadratov kajt je se za rolerje po asfaltu zelo boga stvar, za po vodi (wake-boarding), manj kot 8 kvadratov ziher ne, bolj 12 ali vec, ce imas 80kg. tako da ce bi imel kajt za pomozni motor, bi rabil vsaj 18 ali vec kvadratov, in to 4 ali se bolje pet linijski, ki ima power control (majsi od 6 kvadratov so skoraj vsi do zadnjega 2 ali 3 linijski, kar pa za vleko ne pride v postev, ker nimas kontrole nad mocjo kajta). obvezno bi moral biti tudi C ali Bow kajt, z napihljivim robom, da se na vodi vedno lepo postavi in ga lahko spet brez tezav dvignes. sploh pa je kajt dvigniti iz recimo colna skoraj nemogoce, ker ga moras prvo poloziti, napeti vrvice, ter s power-barom dodati toliko moci da ga dvignes, potem sele lahko zajemas neko moc iz vetra. v slabem vremenu bi bila to katastrofa.

sploh pa moras prvo obvladati kajtanje, ki je ze tako ali tako zelo tezka stvar, da bi ga pa kontroliral iz colna (5.-nosilna linija bi bila fiksirana na coln), brez vsakih osnov poznavanja kajtanja je pa pomoje popolnoma nemogoce.

govorim iz izkusenj, ker sem se tudi sam ucil kajtati in je sila tezko ze pri 5.5 kvadratov na rolerjih po asfaltu.

primeren kajt za dobro zabavo na vodi pa pride od 500-600 evrov za svoh robo ali pa 1000-2000 evrov za boljso robo, za ta denar pa dobis vsaj 2 dobra pomozna motorja.

toliko iz mojega piskrcka.

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Dec 03, 2010 09:24

:?: :? :?:
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Dec 03, 2010 09:53

Mace napisal/-a:učsih k so bli tomosi smo mel pomoje usi probleme na morju z motorji :) ponavad smo mel na jadrnici 2 za backup pa smo umes menaval pa popravljal

Nismo imeli vsi težav s Tomosi, eni smo jih vzdrževali in so delali kot urica.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Pe Dec 03, 2010 12:52

Pri meni je bilo takole. Edini dve napaki, ki sta se mi zgodili na morju je bilo ko sem šel prvič testirat motor na morje. Pri T 18 je crknil impeler in pri Johnsonu 737 je bilo fuč tesnilo na glavi in semering. Vedno sem se uspešno vrnil na obalo. Tretje napaka je bila z moje strani, ko sem s propelerjem T18 udaril v čer ampak sem zamenjal pušo kar na licu mesta v vodi.

Tako da vedno priporočam da ga po nakupu motorja obvezno testiraš na morju. Če kupuješ rabljenega prej narediš veliki servis (impeler, filtra, termostat, očistiš fergazarje in olja). Šele po tem testu lahko rečeš da motor dela bp.

LP Klemen
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Dec 03, 2010 13:55

Meni je pri 3 leta starem motorju preperela dovodna cev za gorivo. Motor je začel vleči zrak in je crknil sredi zaliva na kar razburkanem morju. Ko sem odkril napako (je kar trajalo), sem odrezal prepereli kos šlaufa in spojil nazaj. Pred sezono preverite gumi cevi za gorivo in po potrebi zamenjajte je zelo majhen strošek.
mirno morje
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Dec 03, 2010 14:06

Roman 1 napisal/-a:Meni je pri 3 leta starem motorju preperela dovodna cev za gorivo. Motor je začel vleči zrak in je crknil sredi zaliva na kar razburkanem morju. Ko sem odkril napako (je kar trajalo), sem odrezal prepereli kos šlaufa in spojil nazaj. Pred sezono preverite gumi cevi za gorivo in po potrebi zamenjajte je zelo majhen strošek.

Men se je isto zgodilo, s to razliko da sem takoj ugotovil po sreči :D
blze
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Dec 03, 2010 14:08

klemzi napisal/-a:Pri meni je bilo takole. Edini dve napaki, ki sta se mi zgodili na morju je bilo ko sem šel prvič testirat motor na morje. Pri T 18 je crknil impeler in pri Johnsonu 737 je bilo fuč tesnilo na glavi in semering. Vedno sem se uspešno vrnil na obalo. Tretje napaka je bila z moje strani, ko sem s propelerjem T18 udaril v čer ampak sem zamenjal pušo kar na licu mesta v vodi.

Tako da vedno priporočam da ga po nakupu motorja obvezno testiraš na morju. Če kupuješ rabljenega prej narediš veliki servis (impeler, filtra, termostat, očistiš fergazarje in olja). Šele po tem testu lahko rečeš da motor dela bp.

LP Klemen

O kakih filtrih to govoriš? A filter goriva ki je na motorju? Pa frgazerje kako očistiš? Pri štirki ne vem če sem kaj čistil, edin dizo mogoče pa plovček če je sral :D
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » Pe Dec 03, 2010 14:40

Pri kateri znamki motorja se vama je to zgodilo Roman1 in blze
morje, morje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti