Led rasvetljava

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Feb 02, 2011 09:36

Tukaj je cela paleta ledic, oz. žarnic katere vsebujejo okrog in okrog večje število led "žarnic".
http://www.marine-moerth.com/Katalog2010/8.pdf
Zgornje so za zunaj, spodnje ( innenbeleuchtung), pa za znotraj barke.
LP
alingi
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a alingi » Ne Feb 06, 2011 17:07

LP,ali ima kdo kakšno idejo za razsvetljavo v kombiju(improvizacija-avto dom),da bi LED trak(ali več njih) priklopil kar direktno na 12 v in kje to kupiti Hvala Alingi :o
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Feb 06, 2011 19:12

Te LED trakovi so postali sedaj sila popularni in našel jih boš praktično v vsaki trgovini z elektronskim materialom. Pred kratkim se spomnim, da sem jih videl v Terni na Kolezijski v LJ...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Feb 10, 2011 17:58

Pa pazi, da boš kupil dovolj močno. Tale na sliki je v aluminjastem profilu, dobita se dve izvedbi različnih moči. Pa vzemi toplo belo barvo, ker je prijetnejša za oči.
Slika
Kupil sem jo tukaj.
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Feb 10, 2011 20:43

LED trakovi DELKO doo v BTC.

Slika
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 05, 2011 00:16

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 16:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Maj 05, 2011 08:28

al napisal/-a:da jo včasih pozabim izklopiti in potem lahko računam 48 ur x....

aaaa to se pol tut vam rjuharjem dogaja :wink: :wink:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 05, 2011 09:58

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 16:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 05, 2011 11:03

Hmmmm zanimiv post... Sem namreč sam tudi razmišljal o menjavi žarnic na barki za LED... Očitno se bom zdaj temu odrekel... Alternative pa ni? Govorim o bralnih lučeh v kabini...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Maj 05, 2011 12:49

Pojdi v TRAMONTANO v Črnuče. Dobiš različne ledice za različne tipe vložkov po sprejemljivih cenah 14-18 eur kos. In so izredno prijazni
http://www.tramontana-net.si/navtika/PDF/Elektricna.pdf
Jaz sem zamenjal vse NOTRANJE žarnice z njihovimi ledicami. In s tem prišparal ogromno energije.
Ne vidim nikakršnih težav pri branju. Edino na navigacijski mizici mi manjka svetlobe, to mi je pa itak že preje in si bom namestil sedaj svetilko na podaljšku. Kakšno barvo še ne vem (premišlujem o rahlo rdeči ali pa klasični beli svetlobi).
Nikola Tesla: Nekateri jadramo tudi celo noč in drgnemo še radar in še ukv in še autopilota in še kako navigacisko stvar. In Energije je zmeraj premalo. Dokler sem večinoma motoriral ponoči, je bilo res nesmiselno menjati poziciske luči. (nesmiselno pa je menjati jamborno belo luč za motoriranje, ne siderno) Sedaj pa so tudi ledice vedno močnejše in boljše. (zakon tudi določa svetilnost in vidljivost teh ledic). Ni vsaka ledica OK. Se pa strinjam, da je za branje najboljša "bela" dovolj "močna" svetloba, ki jo daje edino sonce.
Joško ima prav. Ko si na sidru je včasih samo sidrna luč premalo, če pripelje v zaliv kak bedak in nima pojma. In obratno, če je v zalivu kak ŠPAROVČEK in nima prižgane luči, takrat pomaga samo radar. Previdevam, pa je dejansko vseeno kakšne luči imaš prižgane še poleg navigaciskih. Če gledaš ta velke barke so nekater kot novoletne jelke in sploh ne opaziš navigaciskih luči. Dejansko ne vem kaj pravi zakon...bi bilo zanimivo tja pogledat..
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 05, 2011 23:02

Jaz imam kompletno vse na barki zamenjano z LED in je čudovito tudi za branje. Toplo bele ledice svetijo zelo podobno kot halogenke, mogoče še za odtenek bolj belo, vendar nikakor ne moteče. Če pa daš hladne bele, je pa katastrofa! To pa ubija oči...
Imam pa hladno belo za sidrno luč in pa za krmno navigacijsko. Se vidi precej bolje, pa še porabi izjemno malo... :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 14, 2013 08:39

Nikola Tesla napisal/-a:najbolj slično ohišje tistemu, ki jih imajo v WATT elektro
Slika

A imajo tile vložki tudi kakšno stikalo? Kako je s tem? Na stropu imam 6 vgradnih luči, vsaka ima svoje stikalo. Zdaj bi jih počasi zamenjal z nečim podobnim zgornjim ohišjem, pa ne bi rad, da vse svetijo naenkrat.

Drugo vprašanje.
Rad bi dodatno osvetlil motorni prostor z led trakom, recimo 50cm. In tudi tu bi rabil neko stikalo, da lahko prižgem luč na licu mesta. Pa ne tistih regulatorjev in dimmerjev za 20€ ampak navadno 12V "nadometno" stikalce ali tipko ali kaj podobnega. Vse skupaj bi potem zvezal na el. panel na skupno stikalo za ostalo notranjo razsvetljavo. Bo to ok?
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » To Maj 14, 2013 13:06

Marchi:

v kabini samo zamenjaš žarnice. Brez težav se dobijo skoraj povsod, vsekakor pa v Tramontani. Tako ti bodo stikalca služila tudi naprej.

Odlična rešitev za motorni prostor je pokrit LED trak v alu ohišju. Zraven pa namontiraš še malo stikalce. Svetujem kar hladno belo barvo, ker jo "mlečni" pokrov zelo omehča.

V kuhinji, pod omaricami, mi je kapitan namontiral 2x80cm dolge trakove, vsakega s svojim stikalcem. Sveti "ko ludo". Še posebej v primerjavi s prejšnjo klasično, halogensko "mrliško vežico". Najprej sem malo sitnarila, ker na zalogi niso imeli dnevne svetlobe, ampak sem hitro nehala. Sveti hladna itak najmočneje. Najmanj sveti topla bela.
Kupila oz. naročila v
http://www.drm.si/sl/svetila/a_led_razsvetljava/

Za zamenjavo žarnic v "reflektorčkih" (NT sicer pravi, da ni dobro za branje, vsekakor pa bolj zdravo od brlivk, ki so običajno na barkah) pa sva letos našla žarnice (kako se temu dandanašnji reče?), ki imajo namesto stekelca lupo. Božansko!
Kupila v Elektronabavi KP.

Morda še komu info koristi :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 14, 2013 13:22

No fino, nekdo z uporabniško izkušnjo.
Ali imata vse trakove v alu nosilcih?
In kakšna so ta stikala in kje jih dobiti?
lpM
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » To Maj 14, 2013 13:46

Ja Marchi,
vsi trakovi so v alu ohišju, z mlečnim pokrovom.
Fino pri montaži je, da pričvrstiš samo diskretne nosilčke, na njih pa pokneš svetilo.
Imava še 2x80cm nad mizo v salonu (ni klasika, je v zadnjem delu barke). Nad mizo so tla od kokpita, zato svetloba prihaja direkt na mizo in še to ne z velike višine.
Vidi se pa res dobro.

Stikalca so majhna, 2x2cm, off-on, ne vem kako naj ti opišem. So pa posebej.
V DRM-ju (Sežana, tam je tudi proizvodnja) ti vse razložijo, tam jih tudi prodajajo. Za par soldov- stikalca namreč. Luči so malo dražje vendar vredne svoje cene.

Meni so bile letos šok in razodetje ledke z lupo. Pri isti porabi svetijo najmanj še enkrat močneje.

Lp B
P.S. Saj bi napisala, da bom poslikala, samo nima smisla, ker itak ne uspem fotk potem polinkat na MP. :roll: Mislim, da ni nobene spletne shrambe fotk več, na katero ne bi bila prijavljena :P :P :P P pa nič od mene.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov