elcapitano napisal/-a:Jaz sem nabavil že pred vec kot 5 leti dve VHF postaji v ZDA in sicer: Uniden Solara DSC in Cobra F55 DSC. Obe normalno delujeta pri nas oz. na Hrvaškem, normalno poslušam vreme na 67 in 73 kanalu in normalno spremljam ostale navtičarje in normalno komuniciram na vseh kanalih, tudi na 16 kanalu. Tako, da bi jaz ponovno nabavil navtično opremo v zda, ker je cena odločilni faktor.
Ta forum je poln nakladačev in naj raje ne objavljajo prispevkov, če nimajo kaj pametnega za povedati,lp
Stal je napisal, v čem so razlike.
Po tam povedanem so FCC pravila so manj ostra od EU pravil (kar zadeva motenje med kanali, motenje drugih elektronskih naprav in podobno).
V trgovini v EU ti take naprave ne bi smeli prodati. In kadar je tako, samo US naprava (ki je zato včasih lahko cenejša zaradi manj zahtevne oddajne elektronike) lahko ne ustreza za uporabo v EU.
Sprejem praviloma ni problem, tudi ne to, da te drugi slišijo, problem je lahko motenje drugih ob oddaji.
Pred petimi leti se je še našlo tudi kar nekaj reči, ki so bile pri frekvenčnem spektru od države do države različne (takrat sem zaradi nečesa drugega gledal ne-navtični del in je bila na nekem strežniku .eu datoteka z opisom frekvenc za vsako EU članico) in če je kje v EU še vedno kaj posebnega predpisanega, čemur mora kakšna postaja ustrezati, ta za USA narejena (in z za USA narejenim programom) temu čisto lahko po predpisih ne bo ustrezala, čeprav bodo osnovne reči, ki si jih navedel, delovale.
Če se ne bi zdajle odpravljal, bi tudi pobrskal, kaj velja zdaj in prilepil povezave, kje to piše.
Jasno, vmes tudi kaj naložimo...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...