Razsoljevalnik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 13, 2017 08:04

Marjan Tomki napisal/-a:
Tex napisal/-a:t;]jaz ne pijem iz rezervarja za vodo :D

Torej nikoli ne piješ vode, ki pride skozi javnega vodovodno omrežje?

Če sva že pikolovska, sem napisal, da ne pijem "iz rezervarja" za vodo,
če prebereš cel stavek in si ga pravino razložiš, je tolmačen,da ne pijem direktno iz njega ;) vendar po svoje pa imaš prav, ker na koncu voda res pride od tam,in tja zopet iz drugega...
Ampak "amerikanci" so imeli aluminijaste tanke za vodo do cca. leta 90 ;)
Morda pa pijem iz potoka, tam pa ni plastike, no morda pa je, ker jo je nekdo višje odvrgel... vse skupaj je zelo zajebano...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
sovjet
Kontraadmiral

Re:

OdgovorNapisal/-a sovjet » Pe Jul 31, 2020 09:32

heron napisal/-a:Ko sem prišel nazaj pa sem dal vgraditi avtomatiko. Sedaj je watermaker "pamenten" in sem sebe splakuje, ko je potrebno, tako da ga niti ne konzerviram čez zimo.
Nakakšen časovni interval in koliko litrov sladke iz rezervoarja steče čez za splahovanje? Membrano ima ta model eno 2540?

heron napisal/-a:- ker je treba filtre redno menjavati in servisirati razmislite o tem - meni je profesionalec delal vgradnjo, a imam tisti filter, ki se najbolj pogosto odpira tako odročno postavljen, da vsakič preklinjam.
Katerega menjaš najbolj pogosto? Ogljenega na pol leta? Na koliko časa pa 5 in 20 mikronskega?

Ah sorry, vidim nekaj postov prej:
heron napisal/-a:Vsaj na 3 do 5 dni moraš bodisi delati vodo, ali pa cel sistem splahniti od znotraj z vodo (za to porabiš cca 10 litrov vode). Poleg tega moraš ogljeni filter (za plahnjevanje sistema) menjati na 6 mesecev, predfiltre lahko malo rotiraš in jih vmes lahko pereš, a vsaj enkrat na mesec moraš filtre razdreti in pregledati in po potrebi zamenjati.
sovjet
Kontraadmiral

Re:

OdgovorNapisal/-a sovjet » Pe Jul 31, 2020 09:37

borro napisal/-a:Pozdravljeni, evo še moje mnenje...
Naš wattermaker porabi nekje do 10A, tako da ga vžgemo predvidoma vsakih par dni za dve, tri ure
Koliko litrov vode na uro pa dela pri 10A? Napetost je 12V ali?
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

Re: Razsoljevalnik

OdgovorNapisal/-a heron » Pe Jul 31, 2020 13:10

Moj watermaker je tipa Spectra Cape Horn Extreme z dodano avtomatiko od enega drugega modela.
Nominalno dela 50 l na uro in porabi 240 W, se pravi 20A.
Po skoraj desetih letih dela nekaj manj, okrog 40 l na uro, ker so glave vodnih črpalk že malo iztrošene.
Lani sem naredil kompletno prenovo Clark pumpe, se pravi, da sem zamenjal vsa tesnila. Hud poseg.
Črpalk pa nisem obnovil.
Ogljeni filter menjam na 6 mesecev, če pa nikoli ne točim vodovodne vode v rezervoarje in torej v sistemu ni nič klora pa malo raztegnem - max do enega leta. Funkcija ogljenega filtra je, da vodi za splahovanje odvzame klor. Če klora ni, tudi filter ni nujen.
5 mikronski filter pa menjam odvisno od tega kakšno je morje.
V tropih, kjer je zelo topla voda in je vroče ga menjam pribljižno enkrat na mesec. Starega dam ven, novega notri, potem starega dobro operem v morju (včasih ga kar vlečem za bako), dobro posušim in potem gre spet v funkcijo čez en mesec.
Po nekajkratnem pranju pa ni več dober in je potrebna zamenjava za novega.
To deluje pri filtrih, ki so v obliki harmonike - izgleda, kot en na plise narejen papir (ni papir).
Sedaj imam ene, ki so taki, kok klobčič navite vrvice. Teh se ne da spirati in ponovno uporabiti, zato pa jih imam lahko nekaj dalj časa.
Izven tropov pa zdržijo mesec ali celo dva. Ko začne voda smrdeti je čas za menjavo.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
sovjet
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sovjet » Pe Jul 31, 2020 15:35

Hvala za odgovor. Kakšna pa je TDS v ppm pri tebi?
Energijsko zgleda kar dobra zadeva(ker imaš profi rešitev), jaz imam Karcher K5 in na 220v kaže 4,5A+nekaj malega še pumpa za zalivanje HP in znese 1kw, moram laufat Hondo 2k, ko se dela voda. Na skali kaže 70l/h. Se mi pa zdi TDS vrednost visoka za novo membrano, giblje se okoli 300ppm, včasih pod včasih nad.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Avg 17, 2020 18:57

Meni sicer meri microsiemense in se gibljejo vrednosti med 300 in 600. Če se to pretvori v ppm je to med 192ppm in 384ppm.
Vodo sem letos dal na kompletno kemijsko analizo in mikrobiološko analizo dobil vrnjeno mnenje, da je voda popolnoma varna za pitje. Prav vsi parametri so bili znotraj priporočljivih vrednosti. Glede na napisano je moje mnenje, da je 300ppm OK.
sovjet
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sovjet » Po Avg 17, 2020 19:15

glens napisal/-a:Meni sicer meri microsiemense in se gibljejo vrednosti med 300 in 600. Če se to pretvori v ppm je to med 192ppm in 384ppm.
Vodo sem letos dal na kompletno kemijsko analizo in mikrobiološko analizo dobil vrnjeno mnenje, da je voda popolnoma varna za pitje. Prav vsi parametri so bili znotraj priporočljivih vrednosti. Glede na napisano je moje mnenje, da je 300ppm OK.

Kam pa je to možno dat na analizo in koliko stane?
Hvala še za ostale informacije.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Avg 17, 2020 19:32

Nacionalni laboratorij za zdravje in hrano, imajo izpostavo v Mariboru in Ljubljani. Cena kem. analize je bila 61€ za dva vzorca vzeta v razičnih pogojih.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jul 03, 2024 18:05

Letos sem tudi sam nadgradil jadrnico z razsoljevalnikom Schenker Zen 50 in sem tukaj popisal postopek vgradnje. Zaenkrat super zadovoljen.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Jul 03, 2024 18:46

Lure napisal/-a:Letos sem tudi sam nadgradil jadrnico z razsoljevalnikom Schenker Zen 50 in sem tukaj popisal postopek vgradnje. Zaenkrat super zadovoljen.

Živjo, kolikšen je strošek tega razsoljevalnika in koliko prostora zavzame, l.p.alesjo
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jul 03, 2024 21:26

Okoli 6000€ z vsem. Drag luksuz.
Obstaja tudi Zen 30 s samo eno pumpo.

45x25x30 cm je pumpa
70x40x15 cm je pa watermaker

To je zaokroženo navzgor.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 03, 2024 23:55

Razsoljevalnik je sila enostavna naprava. Problem je samo visokotlačna črpalka, ki mora biti tako narejena, da premaguje samo diferenco tlaka in ne celih 150barov kolikor je minimalno potrebno, da se vodo stisne skozi membrano.
Najcenejša črpalka 230V AC stane cca 150eur, membrana z ohišjem cca 600 eur. Ostalo so samo še cevi in ventili. Nič kaj posebnega in nobene visoke tehnike ni potrebne. Celo nobene elektronike ni potrebne za delovanje. Kupljene imajo to malce fenci narejeno, da avtomatsko splakuje na nekaj dni ter ob zagonu najprej nekaj minut pridelano vodo odlije v morje in šele ko število delcev pade pod določeno mej, preusmeri vodo v tank. Boljše imajo že vgrajen TDS meter. V domači varianti pa preprosto po zagonu počakaš 5 minut, vzameš kozarec in poskusiš. Če je voda po vonju in okusu OK preklopiš ventil v tank. Ga imam že pripravljenega na barki. Zagnal pa ga bom, ko bom zopet več na morju.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Jul 04, 2024 12:33

NT a se da dobit link do črpalke in membrane.
Me zanima da bi tole skupaj zložil.

Hvala.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Jul 04, 2024 15:27

Verjetno tudi boljši pristop da ga sam narediš ker pol poznaš v nulo kar je koristno na morju.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Jul 04, 2024 22:18

verjetno moraš nekako zaščitit membrane ko se ne uporablja da se ne zaredijo razne bakterije in kolikor vem je potrebno membrane občasno spirat z proti pritiskom vsaj pri reverzni osmozi je tak način zato imajo ponavadi take naprave 2 koloni.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov