OdgovorNapisal/-a heron » Pe Jul 31, 2020 13:10
Moj watermaker je tipa Spectra Cape Horn Extreme z dodano avtomatiko od enega drugega modela.
Nominalno dela 50 l na uro in porabi 240 W, se pravi 20A.
Po skoraj desetih letih dela nekaj manj, okrog 40 l na uro, ker so glave vodnih črpalk že malo iztrošene.
Lani sem naredil kompletno prenovo Clark pumpe, se pravi, da sem zamenjal vsa tesnila. Hud poseg.
Črpalk pa nisem obnovil.
Ogljeni filter menjam na 6 mesecev, če pa nikoli ne točim vodovodne vode v rezervoarje in torej v sistemu ni nič klora pa malo raztegnem - max do enega leta. Funkcija ogljenega filtra je, da vodi za splahovanje odvzame klor. Če klora ni, tudi filter ni nujen.
5 mikronski filter pa menjam odvisno od tega kakšno je morje.
V tropih, kjer je zelo topla voda in je vroče ga menjam pribljižno enkrat na mesec. Starega dam ven, novega notri, potem starega dobro operem v morju (včasih ga kar vlečem za bako), dobro posušim in potem gre spet v funkcijo čez en mesec.
Po nekajkratnem pranju pa ni več dober in je potrebna zamenjava za novega.
To deluje pri filtrih, ki so v obliki harmonike - izgleda, kot en na plise narejen papir (ni papir).
Sedaj imam ene, ki so taki, kok klobčič navite vrvice. Teh se ne da spirati in ponovno uporabiti, zato pa jih imam lahko nekaj dalj časa.
Izven tropov pa zdržijo mesec ali celo dva. Ko začne voda smrdeti je čas za menjavo.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/