Saj ti pravim - meni je tekel tok čez obe bateriji in mi je šlo neznosno na živce izklapljati glavno stikalo (gl. stikalo za motorno in varovalko za BT). Odkar imam vmes oba Oriona je mir s tem. Rešitev pa sem odkril bolj po naključju, ko sem testiral s 30A (izoliranim) Orionom ki ga imam za polnjenje Li iz alternatorja. Izoliran zato, ker sem ga pač dobil v tistem trenutku iz zaloge nekaj ceneje. Moj alternator je nominalno 70A in zato bistveno več od kakšnih 50A (prej bistveno manj) niti ne da od sebe... (da ne povem, da sem menjal jermene in jih potem še zategoval, pa se še vedno občasno malo "pokadijo" - jermenice pa so OK). Enkrat bom mogoče ugriznil metek in nabavil super-duper Balmar ali podobno vključno z jermenicami, ampak moram prej ženo vprašat, če kaj prispeva...
Do takrat bo pa Hitachi kar lepo predel ko ne bo sonca (pod pogojem, da niso ležaji ali kaj drugega v kur***). Za enkrat bo mojih švabskih 780W (ki pa še niso montirani) čisto dovolj za vse potrebe v vseh letnih časih. Poleti je ponavadi itak dovolj že sedanjih kitajskih 400W.
Tudi sam sem bil pred podobnim problemom kot ti. Potem pa sem nekje prebral, da sedanje mesto za baterije ni nujno in da se naj malo razgledam po barki, kje bi baterije našle primeren dom. Malo sem gledal in se na koncu odločil, da jih želim čim bolj v osi barke in na vodni liniji. Tako sem odštemal staro škatlo, kjer je prej bila motorna baterija in naredil novo, ki je ravno prav velika in visoka, da sem lahko namestil 700Ah Winston celice. Pokrova nima, ker so pod posteljo in vsi busbari in kontakti so izolirani in zaščiteni pred dotikom. Vso ostalo opremo sem montiral izven škatle - nekaj na stranico in nekaj v sosednje prostore. Priznam, v primeru menjave opreme moram (bi moral) uporabiti kotne priključke in podaljške da odvijem vijake stranice ampak sem tako rešitev zasnoval že v začetku. Motorna baterija je sedaj tam, kjer so bile prej 3x130Ah (C100) servisne. Pa še nekaj prostora je ostalo.
BMS je od REC-a. Active BMS Wakespeed in Victron kompatibilen. Seveda imam tudi wi-fi modul povezan na wi-fi barke, da pač zadevo lahko spremljam. Sprva sem imel nekaj težav z bukovimi konektorji pa so to rešili in mi poslali nove kable zastonj. Nekaj ur dela z menjavo pa je bila zadeva urejena. Prav tako sem se odrekel priporočilu z njihove strani po glavnem kontaktorju in sem raje izbral bi-stabilne odklopnike. Moja poraba v mirovanju je 0,6A in celice se lahko od 100% praznijo cca 45 dni brez da sonce posije oz. od cca 80% (začetna vrednost storage) kakšnih 30 dni brez strahu.
Napeljavo na barki mi je delal brat, ki pa je električar po profesiji in sva družno zakrimpala in povezala kable in opremo. Projektiranje, nastavitve in setup celotnega sistema sem opravil sam (in s pomočjo določenih nasvetov Tineta z REC) na podlagi obširnega testiranja in prilagoditev čez eno celotno zimo. In to na opremi, ki sem jo pripeljal z barke (+ dodatna nova oprema in nekaj malega custom elektronike predhodno preizkušene na breadboardu - predvsem za krmiljenje bi-stabilnih odklopnikov).
Sprva so bile težave s CCGX (predvsem komunikacija je bila problem in občasno je šel v reboot), zato sem ga pač nadomestil s Cerbo GX in sedaj dela za 5. Pred časom je izgleda barko obliznila strela v marini ko me ni bilo na njej in je crknil AP, očitno pa je tudi CCGX fasal svojo porcijo. Ni crknil, le nezanesljiv je bil...
Celice pa so natančno te:
klik Moja cena je bila takrat 0,92€/Ah + DDV za komplet 4 celic. Sedaj so zadeve okrog 1,24€/Ah + DDV kar se mi zdi kar pretirana rast. Slišim, da se da dobiti Sinopoly za 1€/Ah direkt od kitajcev. Seveda pa je vprašanje, če jim zaupaš.
Drop-in variant pa se raje izogibaj. Raje se zmeni z NT ali nekom iz stroke, da družno preigrata variante in izbereta ustrezne celice in opremo. Pri Victronu pač ne moreš veliko zgrešiti, je pa seveda oprema kar draga (dobijo pa se dobri rabati pri nas - to ti lahko prišepnem).
Kakorkoli, obilo uspeha s tvojim projektom ti želim in da boš primer uspešne zgodbe.