pomožni motor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Dec 03, 2010 20:51

Ko se zgodi,da crkne pri Drveniku povezava med motorjem in peto na jadrnici in moraš priti do konca dopusta v Valdoltro....je to pol :evil: ...JADRANJE...
LP Iztok
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Pe Dec 03, 2010 21:11

igor11 napisal/-a:Pri kateri znamki motorja se vama je to zgodilo Roman1 in blze

Men se je to zgodilo pri yamahi 2T letnik 1990
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Dec 04, 2010 10:11

Men se je zgodilo na Suzuki 70, letnik 2006. Nisem pričakoval, da gumi cev tako hitro propade in mislim, da tip motorja tu ne igra vloge
mirno morje
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Dec 06, 2010 07:20

Problem je v tem, da ni vsaka cev dobra za sonce, sol in bencin. Je potrebno pravo kupiti pa je mir.
Guma je guma, zaenkrat.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Dec 06, 2010 11:11

Je bilo kupljeno in zmontirano novo v Motonavisu.....Bi pričakoval, da se na te stvari spoznajo
mirno morje
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Dec 07, 2010 10:54

blze napisal/-a:
klemzi napisal/-a:Pri meni je bilo takole. Edini dve napaki, ki sta se mi zgodili na morju je bilo ko sem šel prvič testirat motor na morje. Pri T 18 je crknil impeler in pri Johnsonu 737 je bilo fuč tesnilo na glavi in semering. Vedno sem se uspešno vrnil na obalo. Tretje napaka je bila z moje strani, ko sem s propelerjem T18 udaril v čer ampak sem zamenjal pušo kar na licu mesta v vodi.

Tako da vedno priporočam da ga po nakupu motorja obvezno testiraš na morju. Če kupuješ rabljenega prej narediš veliki servis (impeler, filtra, termostat, očistiš fergazarje in olja). Šele po tem testu lahko rečeš da motor dela bp.

LP Klemen

O kakih filtrih to govoriš? A filter goriva ki je na motorju? Pa frgazerje kako očistiš? Pri štirki ne vem če sem kaj čistil, edin dizo mogoče pa plovček če je sral :D

Govora je o filtru goriva. Jaz imam še separator goriva, ki loči vodo od bencina. Pri fergazarju pa si že odgovoril.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Dec 07, 2010 11:39

HALO ! govor je o pomožnem motorju, ne o okvarah !

A lahko nekdo odpre novo temo... okvare na morju oz nekaj podobnega, nevem, Kaj vas je pustilo na cedilu sredi morja

Pa bomo tam rekli eno dolgo debato :lol: bo imel najverjetneje vsak za napisat eno stran... :lol:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » To Dec 07, 2010 12:07

Tex napisal/-a:HALO ! govor je o pomožnem motorju, ne o okvarah !

A lahko nekdo odpre novo temo... okvare na morju oz nekaj podobnega, nevem, Kaj vas je pustilo na cedilu sredi morja

Pa bomo tam rekli eno dolgo debato :lol: bo imel najverjetneje vsak za napisat eno stran... :lol:

to sem že predlagal pa ni blo odziva :wink:
pushmycar
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Če Dec 16, 2010 12:57

Najbolj zanesljiv pomožni motor so vesla. Na žalost so v večini primerov neuporabna (prekratka). Kar se tiče rogovil, bi jih čoln moral imeti, pa ne gledajo preveč na to. Če pa vas kdo le vpraša, se ne pustite zmesti in povejte, da v primeru nuje lahko naredite zanko iz vrvi (preverjeno pomaga). Ampah za resno veslanje morajo biti vesla tako dolga, da se vesla stoje. Tega pa nima noben čoln, razen tiste barkure od domorodcev. Pomožni motor pa je pametno redno uporabljati, sicer ne moreš vedeti, ali bo ob potrebi vžgal (skoraj zagotovo bo to v slabem vremenu, kajne Murphy?)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Mar 24, 2012 16:01

Ima kdo kakšne slike nosilca. montiral bi nosilec homemade itak na desno stran kjer že imam poličko za stopit, ta nima lojtre, leva polička jo ima,(gumenjak je plovilo) tako da bi bil ta nosilec na tej platformici, je pa problem da imam čoln z dolgo steno pomžnički pa je kratka noga,
Kakšne ideje prosim.

LP
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » So Mar 24, 2012 19:26

imam čoln z motorjem mercruiser 3.0l letnik 2006, prevoženih cca 100 ur in lani sredi polnega gasa pri hvaru nastane tišina
na koncu nas odvlečejo do sučuraja in ugotovimo da je crknila eletronika
letos bom pa nabavil rezervno 4 in če treba bom se odpeljal počasi do obale
vedno smo nekje blizu obale, upam da se to ne bo več zgodilo ampak od takrat dalje ne bom riskiral
4 gre na čoln
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » So Mar 24, 2012 19:29

aja
leto nazaj pa mi je mehanil pozabil dati v peto eno malo dihtungo in mi je voda pritekla po zajli za menjalnik do motorja in začela kapljat na motor- diretno na razdelilno kapo
in seveda je nastala tišina
še sreča da je bilo 300 od pomola (štarta) in nas je veter lepo počasi pripeljal nazaj na štart
in seveda do mehanika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Mar 24, 2012 22:19

Vedno imam s sabo tomos 3. Po potrebi je za na pomožni gumon ali pa kot pomožni motor. Na prejšnjem čolnu sem z njim plul dobro uro, ko je crknila selva 70 zaradi smeti v gorivu.
Aja, motor je letnik 77.
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » To Mar 27, 2012 12:28

Samo še moje skromno mnenje ...

Osebno menim, da je bolj smotrno dati dobrih 100 EUR na sezono za članarino v kakšni od firm, ki nudijo "morsko asistenco" (Sea Help, Emergensea...) ...
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Mar 27, 2012 12:40

Na manjših čolnih se vsak 'balast' precej pozna. Za glavni motor se ve da mora biti plošča pete nekako poravnana z dnom čolna. Kako pa je to pri pomožnem motorju. Ali zadeva funkcionira v redu tudi v primeru, da je montiran pri strani na zrcalu s predpostavko, da je glavni motor dolga noga, pomožni motor pa kratka?
Vse z namenom da zavzame manj prostora in da je lažji....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti