SOLARNI PANEL

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

tomaz_slo
Admiral

Re: SOLARNI PANEL

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Sr Okt 14, 2020 08:50

1stofficer napisal/-a:Pa še moje s 50w, polnjenje 75ah accu samo na soncne celice. Za navigacijo, pilota, radio, kak telefon in tablco polnt ter obcasno ventilator in hladilno torbo je dost OK. Vsaj meni lepo dela na dnevni ali vikend plovbi. Za kak resn hladilnik ali kaj vec pa seveda ni dovolj.

Resen oziroma kompresorski hladilnik porabi 3-5 krat manj energije od hladilne torbe ob bistveno večji učinkovitosti.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 14, 2020 10:07

tomaz_slo napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Pa še moje s 50w, polnjenje 75ah accu samo na soncne celice. Za navigacijo, pilota, radio, kak telefon in tablco polnt ter obcasno ventilator in hladilno torbo je dost OK. Vsaj meni lepo dela na dnevni ali vikend plovbi. Za kak resn hladilnik ali kaj vec pa seveda ni dovolj.

Resen oziroma kompresorski hladilnik porabi 3-5 krat manj energije od hladilne torbe ob bistveno večji učinkovitosti.

Slika
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Okt 15, 2020 07:07

tomaz_slo napisal/-a:
omas napisal/-a:Samo 50w celica bo. Ja mala barka.

Pri malih motornih plovilih nima smisla pretiravat z velikostjo sončne celice. Se pa splača vgradit kvalitetno.
Sam imam kombinacijo sončna celica 55W Solara (Siemens), navaden hermetično zaprt PWM regulator EPSolar PWM LS1024EPD, 120Ah servisna baterija in motorna backup 55Ah. Ob glisiranju pol ure vsak dan ali 1 uro vsake dva dni ob normalnih sončnih poletnih dnevih nimam nobenih težav. Servisna baterija se mi ne sprazni do te mere, da bi za štart moral uporabiti motorno. Hladilnik je vedno mrzel: 8 stopinj C.
Servisna baterija je TAB Ocean Twin, stara 6 let in še ni izgubila veliko na kapaciteti, kar pomeni da še ni imela veliko globokih praznjenj.

Računica:
v pol ure glisiranja dobim 15Ah, prav tako v sončnem dnevu dobim 15Ah iz celice. Kompresor v hladilniku 50W obratuje približno 1/3 časa, kar znese 35Ah, ostala poraba je v mirujočem stanju minimalna - mogoče 10Ah dnevno.

No pa imaš negativno bilanco;
15Ah + 15Ah - 35Ah -10Ah = -15Ah. na dolgi rok se tole ne izide :?:
Mato :wink:
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Okt 15, 2020 08:34

mato napisal/-a:
tomaz_slo napisal/-a:
omas napisal/-a:Samo 50w celica bo. Ja mala barka.

Pri malih motornih plovilih nima smisla pretiravat z velikostjo sončne celice. Se pa splača vgradit kvalitetno.
Sam imam kombinacijo sončna celica 55W Solara (Siemens), navaden hermetično zaprt PWM regulator EPSolar PWM LS1024EPD, 120Ah servisna baterija in motorna backup 55Ah. Ob glisiranju pol ure vsak dan ali 1 uro vsake dva dni ob normalnih sončnih poletnih dnevih nimam nobenih težav. Servisna baterija se mi ne sprazni do te mere, da bi za štart moral uporabiti motorno. Hladilnik je vedno mrzel: 8 stopinj C.
Servisna baterija je TAB Ocean Twin, stara 6 let in še ni izgubila veliko na kapaciteti, kar pomeni da še ni imela veliko globokih praznjenj.

Računica:
v pol ure glisiranja dobim 15Ah, prav tako v sončnem dnevu dobim 15Ah iz celice. Kompresor v hladilniku 50W obratuje približno 1/3 časa, kar znese 35Ah, ostala poraba je v mirujočem stanju minimalna - mogoče 10Ah dnevno.

No pa imaš negativno bilanco;
15Ah + 15Ah - 35Ah -10Ah = -15Ah. na dolgi rok se tole ne izide :?:

Zato pa je servisna baterija z določeno kapaciteto, da se izide. Za 14 dni se mi je še vsakič izšlo. Če se ne bi, potem zaganjač ne bi obrnil in hladilnik ne bi bil mrzel. Bi rekel, da imam kar uravnoteženo bilanco. Zgornje številke so ocena. Dokler vse špila, nimam potrebe po Battery monitorju. Da povzamem: ni mi potrebno prilagajati plovbe ali biti žejen oziroma lačen zaradi težav z električno energijo.
Še nekaj morda ne tako samoumevnih nasvetov za učinkovito rabo energije:
- Hladilnik naj bo nastavljen na temperaturo kot jo potrebujete.
- Hladilnik do konca napolnite pred izplutjem in ne potem ko se ustavite.
- Okoli hladilnika naj bo dovolj prostora za pretok zraka.
- Sidrno luč na žarilno nitjo zamenjajte z LED.
- Zjutraj obrišite roso s sončne celice.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Okt 15, 2020 09:14

Pravzaprav vse zarnice je pametno menjat za LED. Nitkasi so pozeruhi stroma !
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Okt 15, 2020 10:13

Nikola T. napisal/-a:
tomaz_slo napisal/-a:

Slika

Kompresorski so kar dragi. Pod 500€ ga ni. Bom verjetno vzel enega pa me zanima ce se da stopit na pokrov? Bi ga postavil namesto stopnice ko vstopis v kabino.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Okt 15, 2020 10:21

Mislim, da mu bos z hojo po njemu unicil tesnilo na pokrovu, razen ce bos imel stranska vrata, potem bi sigurno lahko hodil po njem, oz bi naredil neko pohodno plosco po njemu.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Okt 15, 2020 10:59

omas napisal/-a:Kompresorski so kar dragi. Pod 500€ ga ni.

Sploh ne. 300€, dela ko šus.
https://www.compass24.de/komfort/kuehlung/kuehlboxen/118399/mobicool-fr40/mcf40-kompressorkuehlbox
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Kraj: Lj-Pag

OdgovorNapisal/-a Paco » Če Okt 15, 2020 11:05

Imam enakega. Res deluje dobro, vendar je treba upoštevat da je to hladilnik in nezmrzovalnik kot nekateri zmotno mislijo...je pa res da spodaj v kotu zlo zmrzuje.

lps
pojdi se z bikom bost!
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Okt 15, 2020 11:08

Kaj pa te Evercool pozna kdo? Še sprejemljiva cena..
https://visol.si/izdelek/kompresorska-t ... ercool-40/
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Okt 15, 2020 11:36

omas napisal/-a:Kaj pa te Evercool pozna kdo? Še sprejemljiva cena..
https://visol.si/izdelek/kompresorska-t ... ercool-40/

Ne poznam. Primerjaj in si ustvari mnenje..
http://www.minifridge.com.cn/?fbclid=IwAR1ZihSd7Yc11orBd8y0MJr00fYeVs7uFp35fB7XQMO1CxHxaOvGupHxYnk
https://www.mobicool.com/en-de/de
https://www.dometic.com/en/se/lp/waeco-dometic-general

Mobicool spada pod Dometic oz. WAECO.
Evercool če razumem prav globalno trži Aibaba.
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Če Okt 15, 2020 12:13

Po firmi nam je Waeco kao naj.Imam Engel in Waeco.Engel služi bolje.
https://engelcoolers.com/collections/po ... e-freezers
Nazadnje spremenil diligence, dne Če Okt 15, 2020 12:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Okt 15, 2020 12:16

Svb ima lepe popuste tkole konc sezone. Ko mi torba spusti duso bom nekaj takega pocakal.

https://www.svb24.com/en/category/cooki ... olers.html
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Okt 15, 2020 14:50

Zanimivo da večinoma gledate najnižjo kvaliteto ponudbe, nikogar pa ne zanima najvišja !?? :shock:
Osebno sem mnenja, da nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni robo. :wink:

Ko je potrebno včasih zamrzniti sveže prekrasne fileje velike ribe in jih ohraniti zmrznjene dlje časa je primeren absolutno le CFX Waeco. Vse ostalo so le približki, ki mu ne segajo niti do kolen. Res pa je, da so to najdražji hladilniki na trgu ampak se točno ve zakaj. Ko ni potrebe po zmrzovanju in ko se ga uporablja zgolj za hlajenje pijače pa ima tak hladilnik zopet najnižjo možno porabo.
Jaz bi priporočal CFX-50 za 666€ na SVB ... ali CFX3 serijo, za tiste ki hočete top rang.
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Če Okt 15, 2020 15:58

Tudi sam sem gledal Waeco zamrzovalnik. Zihr najboljši in najtišji na trgu.

Problem sem imel z gabariti glede na razpoložljiv prostor na čolnu.

Sem kupil "Weaco 32" pri ART Kozmetiki v Trebnjem, kitajc. Zadeva dela. Cena cca 500€. Temperatura nastavljiva od +10 do -20 stopinj Celzija. Ventilator kompresorja je bolj glasen. Pasal taman v želeni prostor pod jedilno mizo v kabini.

https://www.art-kozmetika.com/hladilnik ... aco32.html

Se pa pri porabi elektrike na čolnu precej pozna, ko temperaturo pri njem spustim iz +3 stopinje, ko dela kot hladilnik, na -10 ali -15 stopinj, ko rabim, da mi ribice zamrznejo.

Eno sezono je oddelal. Ne vem koliko bo zdržal. Če ima kdo več izkušenj s temi zamrzovalniki bi bilo dobrodošlo mnenje.

LPZ

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti