Pb+LiFePO4

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Pb+LiFePO4

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Feb 09, 2023 18:09

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Feb 09, 2023 20:31

Po moje so life akumulatorji čisto fina zadeva, problem so vgrajena bms "jajca" neznane in slabo specificirane funkcionalnosti. Koncept baterije in kvalitetnega, namenskega inrenomiranega bms-a je najbrž čisto ok.

Do takrat pa hvala lepa, ga ni čez preprost svinec, kjer najbrž skoraj nihče ni balansiral celic.

Za modelarstvo pa je lipo čista zmaga, mam tudi preko 10 let stare baterije ki še kar dajejo nekaj od sebe. In tudi te baterije nimajo nobenega bms-a, vse je na uporabniku.

Da pa vidiš koliko najnovejša tehnologija zmore je pa najbrž dovolj, da nabaviš nov pametni telefon; če kje, potem bi ravno tukaj pričakoval vrhunec tehnike pa po dveh letih baterija nima več 60% tistega kar so obljubljali na začetku. In pogoji uporabe so v primerjavi z avtomobilskimi čista milina.
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Feb 10, 2023 08:39

kasaudio napisal/-a:1.) Po moje so life akumulatorji čisto fina zadeva, problem so vgrajena bms "jajca" neznane in slabo specificirane funkcionalnosti. Koncept baterije in kvalitetnega, namenskega inrenomiranega bms-a je najbrž čisto ok.

Odg: Problem je v nategunstvu. Velikokrat se zgodi, da v paketu, ki ima oznako 2.000 mAh najdeš celice po 1.200 mAh. Tudi pri tej krmilni elektroniki grozno varčujejo in le redko ima jamčene lastnosti, predvsem pa zanič balansira. Ravno to je razlog, da sploh ne zaupam konfiguriranim paketom Lixx celic, ker ne vem kaj točno je not vem pa kaj vse dajejo not.

2.) Do takrat pa hvala lepa, ga ni čez preprost svinec, kjer najbrž skoraj nihče ni balansiral celic.
Odg: Hvala enako.

3.) Za modelarstvo pa je lipo čista zmaga, mam tudi preko 10 let stare baterije ki še kar dajejo nekaj od sebe. In tudi te baterije nimajo nobenega bms-a, vse je na uporabniku.
Odg: Potem si skromen pri porabi. Meni drugo leto še nekako gre, tretje pa začne izklapljat ob startu in jih napihovat.

4.) Da pa vidiš koliko najnovejša tehnologija zmore je pa najbrž dovolj, da nabaviš nov pametni telefon; če kje, potem bi ravno tukaj pričakoval vrhunec tehnike pa po dveh letih baterija nima več 60% tistega kar so obljubljali na začetku. In pogoji uporabe so v primerjavi z avtomobilskimi čista milina.
To nima nič skupnega z tehnologijo, temveč z komercialo. Po treh letih kupiš nov telefon, drugače ga ne bi.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Feb 10, 2023 12:53

@sr 290

Mislim, da se v točki ena nisva razumela in trdim pravzaprav enako kot ti. Akumulatorji kjer je bms vgrajen (in večina je takih) so pomoje lahko problem. Enostavno zato ker se točno ne ve kaj bms počne in koliko ima "rezerve" pri tem kar počne. Bolje je imet ločen bms (za katerega točno veš kaj in kako dela in tudi koliko zmore) in posebej celico oziroma več njih.

Res sem zelo 'nežen' občasni modelar.

Ampak a ni pri avtomobilih tudi komerciala.
Xilinx Vivado HLx trainee
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Pe Feb 10, 2023 20:54

Še en razlog, da čedalje bolj dvomim o LiFePo4. Če zagori pri Rimac Automobili kaj bo šele na naših barkah.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/izbio-pozar-u-postrojenju-rimac-automobila/2437210.aspx
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Feb 10, 2023 23:24

Zapalile su se akumulatorske ćelije.

:roll:

Upam, da imajo vsi z litijevimi akumulatorji dobro zavarovane barke.

Pa vprašanje, če jih bodo zavarovalnice sploh še hotele zavarovat, ko bo parkrat zaradi litijevih akumulatorjev zgorelo pol marine.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Feb 11, 2023 16:22

Tole tukaj pa vse bolj spominja na srednji vek, strah pred neznanim, ploščato zemljo in preganjanje čarovnic. :D
Najbolje da ustavimo razvoj in napredek ter se preselimo v luknje.

Tisti, ki dvomijo, naredijo manj napak v življenju od tistih ki verjamejo in poskušajo, zagotovo pa slednji v življenju ustvarijo veliiiiko več od dvomljivcev !!!!
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Feb 11, 2023 18:57

A če kdo napiše nekaj, kar ti ni všeč, začneš pa žalit in se mu posmehovat? :roll:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Feb 11, 2023 20:22

Ne, Mirante, nimaš čisto prav.
Nisem strokovnjak na tem področju, ga pa dovolj poznam in sem videl dovolj belega dima, da me je strah marine z množico plovil z lixx akumulatorji. (Prvič sem bil prisoten leta 2006, ko je v Schweighoferju trgovcu nesrečno padla na tla 850 mAh Kokam celica in se je pričelo smoditi. Iz te majhne vrečke je bilo toliko dima, da so evakiurali celo trgovino in ko smo se prebili mimo blagajne se nič ni videlo od dima. Od takrat sem bil prisoten res že pri veliko dimljenih za katere ni bila vedno kriva mehanska poškodba. Tudi dim iz Konionika sem nekajkrat videl, pa čeprav so vsaj tako varne kot LiFepo4. Že res, da se ne užgejo tako hitro kot LiPo, ampak kadi se pa vseeno dovolj, da skuri vsako leseno podlogo in tudi zagifta te mimogrede. Tole https://www.youtube.com/watch?v=nhzdjsZeNog sem dal na splet pred 14 leti in da tako švigne rabiš precej let intenzivnih izkušenj z uporabo Lixx celic, da ne bo kdo o izkušnjah z temi nosilci elektrončkov.)
Ko bodo, če bodo uzakonili neko standardizacijo celotnega sklopa in z tem pogojevali registracijo plovila, potem ok, ampak z eno CE nalepko na ovitku se pa ne počutim dobro. Lixx je diber vir energije, ampak je preveč zapleten za uporabo, da bi se varnostni vidik kar tako prepustil trgovcem in kupcem.
Prepričan sem, da so tvoji trije paketi dobri in je majhna miožnost za težave, ampak če bi si lastil tako barko kot ti in bi na njej preživel toliko časa kot ti, bi jih dal v nepregorno ohišje in ne bi se zanesel na tisti BMS ali kakorkoli to imenujete, temveč bi potegnil žičke ven, za vsako paralelno linijo po en par in jih kontroliral z zunanjo klasiko.

@Kasaudio, nalašč se nisva razumela, da je vse skupaj bolj nazorno.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Feb 11, 2023 20:41

Nikakor nimam namena nikogar žaliti. Napisal sem le, kako vidim nekatere komentarje v tej temi, ko pisci komentarjev napišejo kar nekaj, ne da bi prej prešteli do deset in premislili, ali je to kar napišejo sploh res.

Na internetu je seveda mogoče najti informacije, ki potrjujejo strahove ob neki novi tehnologiji, tudi dezinformacije, izmišljotine in polresnice. Poleg njih pa je mogoče najti še veliko več dobrih člankov s preprostimi strokovnimi razlagami in dokazi. Le potruditi se je potrebno, da jih prebereš. Razvoj pri shranjevanju energije gre naprej in LIFEPO4 akumulatorji so vse bolj varni in zmogljivi. Zagotovo so ob normalni uporabi dovolj varni za široko uporabo.

H2O: Seveda podobno kot drugod prihaja do požarov tudi v marinah, saj je na kupu veliko goriva in elektrike, vendar pa prosim premisli, ali so za vzrok ugotovili ali napisali, da so to LIFEPO4 akumulatorji???
Iz tvojih komentarjev sklepam, da misliš, da gori cel Jadran, kjer pa ne, pa še bo. Zame je to lov na čarovnice.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 12, 2023 09:01

mirante napisal/-a:Iz tvojih komentarjev sklepam, da misliš, da gori cel Jadran, kjer pa ne, pa še bo.

Ne vem po čem to sklepaš, ker tega nisem rekel.

Sem pa rekel, da ne bi mirno spal, če bi imel na barki akumulatorje, ki tako radi zagorijo, kot litijevi. Pa sploh ne gre za strah pred novim, ampak za previdnost. Kot tudi sam priznaš, so požari v marinah problem in sem pač skeptičen do akumulatorjev, ki preveč radi zagorijo za moj okus. Ne trdim, da do požarov v marinah ne prihaja tudi zaradi svinčenih akumulatorjev, ampak kot kaže, so litijevi akumulatorji še bolj vnetljivi od svinčenih, zato jih zaenkrat pač nočem imet na svoji (ali sosednji) barki.

Če se bo v praksi pokazalo, da so lifepo4 akumulatorji vsaj tako varni, kot svinčeni, jih bom pa tudi sam vgradil. Ampak, kot že rečeno nočem bit poskusni zajec. Če sem zato dvomljivec in ravnozemljaš, pa naj bo. Better safe, than sorry.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Feb 12, 2023 09:04

vsak nosi v žepu vsaj 1 mobitel ki lahko exsplodira,in polni mobitel na nočni omarici kjer se lahko baterija vžge,okrasi novoletno jelko z kitajskimi Lučkami ki imajo nalepko ce,
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 12, 2023 09:09

igorb napisal/-a:vsak nosi v žepu vsaj 1 mobitel ki lahko exsplodira

Res je, ampak zagorel litijev akumulator na barki (ali v električnem avtomobilu) lahko povzroči dosti večjo škodo, kot zagorela baterija mobilnega telefona. Pa tudi pogasit ga je dosti težje. Mobilni telefon lahko navsezadnje vržeš v umivalnik, barke in avtomobila pa ne moreš.

Jaz pač nočem povečevat možnost požara na svoji barki, vi pa delajte, kar hočete... dokler ste dovolj daleč od mene.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Feb 12, 2023 11:25

Kar se na tem področju trenutno dogaja na trgu me s tehničnega vidika in vidika varnosti v marinah in privezih upravičeno zelo skrbi. Upam, da pristojne službe kaj od tega preberejo, proučijo zadeve, obiščejo ponudnike in preverijo izjemno sumljive CE izjave. Ponudniki večinoma navajajo standarde po katerim naj bi bili ti pretirano enostavni LiFePo4 nadomestki za Pb akumulatorje izdelani po ISO standardih. Konkretno navedeni ISO standardi opisujejo samo standard za menedžment in ekologijo podjetij. Za tehnične zahteve produktov pa ti standardi niso kompetentni in s tehničnimi zahtevami nimajo popolnoma nobene veze.

Veliko ponudnikov pred pričetkom prodaje enostavnih nadomestkov svinčenih akumulatorjev pred tem NIKOLI NISO DELOVALI NA PODROČJU ENERGIJE NA PLOVILIH ALI AVTODOMOV. Preko noči so popolni neizkušeni laiki postali eksperti, svetovalci, prodajalci LiFePo4 tehnologije, katerim večina zaradi ugodne cene nasede in tega se verjetno zavedajo vsi, ki vsaj malo poznajo Li Ion tehnologijo in s kakšnimi tehničnimi absurdi se srečujemo pri teh enostavnih rešitvah.
Prav tega nas je lahko upravičeno strah.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 12, 2023 15:32

Ne bodi tak ravnozemljaš Nikola T :mrgreen:

Taki dvomljivci, kot si ti (in jaz) bremzajo razvoj in napredek :twisted:

Pa oba sva luzerja in v življenju ne bova ničesar ustvarila :wink:

Sram naju je lahko :mrgreen:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov