Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Okt 26, 2011 15:33

sly napisal/-a:
u-r-o-s napisal/-a:Tako da webasto za prvi šus in čez dan, oziroma ko nimaš možnosti omrežne napetosti, ko je pa štrom pa kamni.

Ta ideja je tudi meni všeč, čeprav se mi ne bi dalo trogat teh težkih kamnov. :wink:

MP - marina Portorož :?
sem mislil, da je to le za plovila čez 14m ali nekaj podobnega...

Kamna sta v barki fiksna, eden v sprednji kabini in eden v salonu, ni treba nič prenašat in tudi nobenega hrupa ne povzročata, tako da za ponoči je milina.

Ja glede plačila elektrike in vode, se bo pa počasi treba navaditi :wink:
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Okt 26, 2011 16:08

u-r-o-s, pregledal sem vaš grelnik in je res že ubogi. Popolnoma je zabasan s sajami, še celo izpušna cev za dimne pline je polna saj. Ni čudno, da vam je tarokiral.

V vsem tem času, odkar je montiran, bi lahko bil narejen vsaj preventivni pregled. Mislim, da je že več kot 10 let od vgradnje???

Potreben je samo temeljit servis in bo kot nov. :D

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Okt 26, 2011 16:32

Joško super!

Ja montiran je bil že na začetku, tako da je starost 11 let. Uporabljamo pa tudi kar dosti.

Imaš še kakšen dodaten nasvet, glede same uporabe.

Z očetom sva že razmišljala o vgradnji kakšnih vrečastih filtrov na vsisne luknje, zadaj v prostor kjer je montiran, da bi vlekel filtriran zrak.

Čeprav če praviš da so tudi saje v izpuhu, je bilo mogoče kaj narobe z izgorevanjem, premalo zraka mogoče?
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Okt 26, 2011 17:18

u-r-o-s napisal/-a:Z očetom sva že razmišljala o vgradnji kakšnih vrečastih filtrov na vsisne luknje, zadaj v prostor kjer je montiran, da bi vlekel filtriran zrak.

Čeprav če praviš da so tudi saje v izpuhu, je bilo mogoče kaj narobe z izgorevanjem, premalo zraka mogoče?

Air Top 5000 je občutljiv grelec in mora povleči ravno pravšnjo količino zraka v sistem in tega poriniti po ceveh. Če to ni omogočeno, se zrak preveč zadržuje v samem grelniku in posledično lahko pride do pregrevanja - Napaka 10. Enako, če ga potegne premalo.
Torej, kakšni filtri morda samo na vsisne odprtine - zračnike, nikakor pa ne v bližino ventilatorja grelnika.

Saje nastanejo zaradi slabega izgorevanja - lahko zaradi slabe nafte ali nafte s preveč primesmi vode, lahko pa tudi zaradi dotrajanosti gorilca.
Gorilec je del sklopa, ki je nameščen v sami komori. Je okrogel z robom, v notranjosti pa je prepletena fina mrežica, skozi katero pod pritiskom šprica nafta v notranjost komore, kjer se razprši. Tik pod njim je nameščena tudi žarilna igla, ki pri zagonu vžge nafto.

Na sliki sta dobro vidna nov in dotrajan gorilec. Življenska doba gorilca je zelo odvisna od kvalitete goriva, zdrži lahko tudi 2000 ur.

Slika

Webasto grelniki imajo preko računalnika in programa možnost vpogleda v kompletno delovanje. Časovno natančno se vidi, kdaj je grelnik deloval, koliko časa, količina izpustov in vse napake, ki so se pojavljale.

:D :D :D :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 26, 2011 17:52

Še dobro, da te imamo Joško.
Kaj meniš, da bi še lahko naredil saj se mi webasto AT3500 izklaplja kadar je zunanja temperatura višja od približno 10°C. Zajem zraka sem naredil od zunaj. Prej je bil iz zadnje kabine. Zamenjal sem gorilec, ventilator deluje OK. V navodilih sem prebral:
Eror F10: Motor/fan obstruction, heating air flow blocked, ducting damaged or temperature limiter faulty.

Ali so z "temperaturnim limiterjem" mislili tisti upor, ki je pritrjen na aluminiju v notranjosti Webasta? Ne morem verjet, da bi kakorkoli upor lahko crknil. Kakšne imaš z njim izkušnje?

PA še link do AT2000/3500/5000 Operating, Installation Instructions and Service Parts Listing
LP NT :D
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Okt 27, 2011 23:27

Webasto AT3500 sploh ni občutljiv grelec in odpušča napake pri slabo izvedeni instalaciji. Tvoje instalacije še nisem videl, mislim pa da do sedaj nisi imel problemov.
Do pregrevanja - Napaka 10 pride šele takrat, ko mu zapreš usmernike zraka.

Keramični sensor, ki je pritrjen na izgorevalni komori, sem menjal samo enkrat in to na barki, na kateri si ti montiral daljinsko upravljanje zanj. Gotovo se boš spomnil. :D To je dokaj neobičajna napaka, razen če res ni počil.

Ob priliki se bom oglasil na barki :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 30, 2011 20:13

Tri leta imam barko in na njej je webasto (5000), ki pa nikoli ni delal (o tem sem že pisal tukaj). Vse sem poizkusil, ga peljal na servis in tam je delal, ko pa sem bil na barki pa ne. Ves čas je javljal napako pregrevanja.

Do sedaj! Eno lep sončen dan in dobra družba mojstra JOŠKOTA je rezultirala v delujoč Webasto! Sicer morava še nekaj kozmetičnih zadev postoriti a stvar DELA!!

Zato vse, ki imate težave ali jih pa še nimate (tudi pregled ne škodi)- izplača se prepustiti zadevo izkušenemu mojstru. Jaz sem kar nekaj čakal in taval po marini vsa ta leta. Vsi so nekaj poznali, nekoga, ki se na to spozna in ta naj bi bil iz Rijeke oz kaj vem kje... Jaz sem samo odlašal, ker take zgodbe se ponavadi končajo s previsokim računom po mojih izkušnjah.

No v primeru Joškota pa je zadeva bila hitra in učinkovita.
Če kdo misli, da je to reklama potem mi naj Admin, kar pošlje račun na ZS.
To je pohvala in v pogum tistim, ki jim kaj od elektrike na barki ne dela pa ne zberejo poguma, da bi poklicali mojstra.
Lepo je, ko ti zadeve na barki delujejo!
:D :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 02, 2011 20:39

Absolutno ni reklama, takšne pohvale in graje so vedno zaželjene!!!

Joško pa tudi vemo, da je fejst fant in da se res spozna na ladijsko elektriko, grelci Webasto pa so mu itak specialnost.
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » Če Nov 03, 2011 10:36

Vprašanje za Joškota

Zadnjič sem omenil, da imam v barki webasto, ki ne dela. Pred kratkim sem bil na barki in za hec poskusil prižgati grelec in zadeva deluje! Ni Webasto temveč Eberspacher, model D 2 L (2300W).
Ker grelec ni bil v uporabi sigurno 5 let, mogoče 10, pa čeprav zdaj deluje, se sprašujem ali bi ga bilo potrebno očistiti oz. kaj servisirati.
LP
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Nov 03, 2011 22:52

Snemi izpušno cev z grelnika in poglej, če so v njej kakšne saje. Če je cev čista, lahko grelnik nemoteno uporabljaš. V nasprotnem primeru pa bo počasi potrebna zamenjava gorilca.

:D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Nov 22, 2011 00:18

Pozdravljen Joško
Kot veš imam problem z pregrevanjem webasta in sicer mi javlja F10 (pregrevanje) in to še posebej kadar je vstopna temperatura zraka višja od cca 10°C. Ko je temperatura vstopnega zraka nižja pa dela brez problema.

V salonu imam zunanji senzor temperature tistega v webastu pa sem odklopil kot je pisalo v navodilih. Tako je delovalo več let in ni bilo problema. Ker nas tudi ob 10°C zunanje temperature zebe, prebiram vse živo, da bi videl, če ima še kdo podobno težavo. Pri tem sem naletel na nekaj zanimivih zadev.

V servisnih navodilih priporočajo sledeče: ...When you change the heat exchanger it is essential that you also replace the overheating protection element (temperature sensor) to prevent possible function faults caused by using the old temperature sensor.
Slika

Lani sem zamenjal gorilec. Mislim, da je v mojem primeru prav tako pregreti senzor lahko problematičen in vzrok tej napaki. Proizvajalec pravi, da je priporočljivo na deset let zamenjati toplotni izmenjevalec, zato me tudi zanima kako se manifestira, če se pojavi luknja med izgorevalnim delom in zrakom, ki greje kabino.

F 10: -06 The overheating fault lock-out has tripped (heater overheated)... Tukaj me zanima ali se ta lock-out funkcija resetira ko restartaš na kontrolnem panelu ali le če popolnoma izklopiš napajanje in vklopiš nazaj. Nekje sem zasledil, da se pod določenimi pogoji ta lock-out lahko permanentno zaklene in ga ni možno resetirat drugače kot z PC.

Vsekakor nameravam zamenjat (overheating) senzor potem pa ti javim kako je uspelo.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Nov 22, 2011 01:11

O tvojem problemu sva že govorila. Čeprav "overheating" sensor do sedaj ni povzročal nobenih problemov ( samo enkrat sem imel ta primer) pa seveda ne izključujem možnosti napake ravno tu. Zamenjava sensorja je dokaj enostavna, sploh če ni potrebno demontirati kompletnega grelca.
F 10: -06 The overheating fault lock-out has tripped (heater overheated)... Tukaj me zanima ali se ta lock-out funkcija resetira ko restartaš na kontrolnem panelu ali le če popolnoma izklopiš napajanje in vklopiš nazaj. Nekje sem zasledil, da se pod določenimi pogoji ta lock-out lahko permanentno zaklene in ga ni možno resetirat drugače kot z PC.

Imaš prav! Po večkratnih poskusih zagona grelnika z napako, ki ni odpravljena, se le ta zaklene. Možno ga je odkleniti s PC in tudi s posredovanjem serviserja na sami barki.

Ob priliki bova staknila glave skupaj in zrihtala to čudo :D
Pokliči!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Nov 26, 2011 21:41

Zamenjal sem senzor in sedaj dela !
Vzrok je bil v senzorju (št.17) in deloma v ohišju webasta saj se je pokrovček (št.4) z leti odprl, ker ni več elastičen kot nov, zato ga utori niso več držali na mestu. Del zraka je ušel ven še preden je prišel do izmenjevalca. Zaradi tega je bil manjši pretok zraka. Zadevo sem zaenkrat zalepil. Bom moral pa najti neko boljšo rešitev in večkrat preveriti pokrov. Problem pa je samo v tem, da tega nisem mogel opaziti, ker je webasto montiran pod stropom v gavonu.
Slika
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Nov 27, 2011 14:11

Načeloma ti pokrovi dobro držijo, razen če se niso poškodovala peresa (utori), ki ga držijo na ohišju. To se zgodi, če je bil večkrat napazljivo odstranjen.
Morda pa je bila napaka samo tu in niti ne na sensorju. :?: Večkrat se preveč poglabljamo in analiziramo probleme, le ta pa tiči v povsem osnovni zadevi :wink:

Sem pa vesel, da ti ga je uspelo zrihtati. Zdaj grem lahko mirno v zaslužen penzion :lol:
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Nov 29, 2011 20:27

Sicer je offtopic, ampak ali
avtomobilskega tudi popravis, ce ga odmontiram in prinesem?
V8 + Jet drive

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov