Sidrni "amortizer"
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Blaženje oziroma amortizacijo sunkov potrebuješ vedno, ko so sunki dovolj močni. Pri ne premočnih zaradi udobja, pri zelo velikih zaradi varnosti (ker jih takrat ne moreš več do konca udušiti; o udobju takrat nima dosti smisla govoriti).
Ko je sila na sidro majhna, je za blaženje za udobje res dovolj teža verige. Ampak ko je sila res majhna (brezvetrje, zrcalno morje), te mogoče obdrži na mestu tudi zabojček steklenic vina, ki ga hladiš (v bistvu predvsem masa stekla steklenic)
Ampak kar zadeva mene, je osnovna vloga (vsaj dela verige pri dnu, ostalo je lahko vrv) to, da se vrv ne more tako zlahka nacufati ob ostre kamne (zlasti korale, mislim, čeprav se je sidranju tam izogibati tudi zaradi poškodovanja koral), druga sidra, ostanke česa potopljenega (če se zasidraš za potop k kaki razbitini) in podobno.
Mnenja recimo:
Za nekatera sidra nekateri pravijo, da so zasnovana za verigo (zlasti pri sidranju na večjih globinah), recimo Danforth (pa verjetno večina podobnih - Hall itn.), da po njihovih izkušnjah brez verige ne držijo dobro. Ampak pri močnih vetrovih veriga ne leži več na dnu - ne glede kako težka je...
Utež - pomembneje in poleg tega, da izboljša blaženje - omogoči boljše držanje sidra takrat, ko iz kakršnega koli razloga ni dovolj prostora za veliko verige (ali vrvi), recimo sidro na 5 m globine v zalivu, kjer lahko spustiš le 15 ali 20 m verige. Sama teža verige brez uteži na tako kratki razdalji že utegne vleči steblo sidra kvišku in v takih okoliščinah sidro ne drži več tako dobro kot sicer.
Tudi pri uporabi uteži je blaženje sunkov - kar se mene tiče - ugoden stranski učinek, ne pa osnovni cilj.
Isti vir kot zgoraj:
Ko je sila na sidro majhna, je za blaženje za udobje res dovolj teža verige. Ampak ko je sila res majhna (brezvetrje, zrcalno morje), te mogoče obdrži na mestu tudi zabojček steklenic vina, ki ga hladiš (v bistvu predvsem masa stekla steklenic)
Ampak kar zadeva mene, je osnovna vloga (vsaj dela verige pri dnu, ostalo je lahko vrv) to, da se vrv ne more tako zlahka nacufati ob ostre kamne (zlasti korale, mislim, čeprav se je sidranju tam izogibati tudi zaradi poškodovanja koral), druga sidra, ostanke česa potopljenega (če se zasidraš za potop k kaki razbitini) in podobno.
Mnenja recimo:
Alain Hylas (Inventor of the 'Spade' anchor) napisal/-a:CHAIN OR ROPE?
The main and ONLY advantage of the chain is that it is the only and perfect mean to avoid chafing of the anchoring rode on agressive sea beds...
Except for this point, chain has all the disadvantages..:
Stored in the bow chain locker, it adds a heavy weight in the last place you want one. When deployed, chain is actually working in the the opposite way to the way it should work:
* with light wind, it gives a perfect horizontal pull to the anchor and the best holding.
* with moderate wind, its weight and catenary effect give a perfect shock absorbing effect.
* As the wind builds up, the chain will become straighter (and this with as little as 25/30 knots of wind). The pulling angle will increase and as a consequence, the holding of the anchor will decrease.
* When the shock absorbing effect is most necessary, the "bar tight" chain will not allow this to happen.
Za nekatera sidra nekateri pravijo, da so zasnovana za verigo (zlasti pri sidranju na večjih globinah), recimo Danforth (pa verjetno večina podobnih - Hall itn.), da po njihovih izkušnjah brez verige ne držijo dobro. Ampak pri močnih vetrovih veriga ne leži več na dnu - ne glede kako težka je...
Utež - pomembneje in poleg tega, da izboljša blaženje - omogoči boljše držanje sidra takrat, ko iz kakršnega koli razloga ni dovolj prostora za veliko verige (ali vrvi), recimo sidro na 5 m globine v zalivu, kjer lahko spustiš le 15 ali 20 m verige. Sama teža verige brez uteži na tako kratki razdalji že utegne vleči steblo sidra kvišku in v takih okoliščinah sidro ne drži več tako dobro kot sicer.
Tudi pri uporabi uteži je blaženje sunkov - kar se mene tiče - ugoden stranski učinek, ne pa osnovni cilj.
Isti vir kot zgoraj:
In argumentacija v nadaljevanju na zgornji povezavi (proti koncu teme) je videti trdna.I think I’m going to disagree with this. If you anchor deep you need a kellet and/or perhaps more line, but not chain. Physics.If you anchor deep you need the chain, or buy 2 times as much rope. Physics.
As was already mentioned above, chain is used instead of line where chafing is a concern, nothing else. But I think I know where you are coming from, the idea that chain is weight that holds the rode down so the anchor can set?!? It doesn't work that way, part of the popular misconception about the use of chain on an anchor rode.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Včeraj sem šel testirati sidranje v burji in 1+ metra vala, da bi sprobal sidro Polancus
in pa sidrni amortizer.
Sidro je držalo super (4:1 verige, 20vz vetra + 2500 obratov rikverc), za sidrni amortizer pa nisem najbolj zadovoljen. Je res, da sem kupil kar MTM sponko za verigo 8mm, ampak vseeno sem pričakoval več.
Vrvi (16mm) sem spustil skoraj 5 metrov, ker je bilo precej poskakovanja zaradi visokega vala. Po cca 10 minutah se je amortizer staknil in potem je vsa sila udarila na varovalo na verigi, še dobro da sem ga dal gor.
Ali sem od amortizerja pričakoval preveč v nekaj več kot enem metru vala?
A je kdo v kakšni trgovini videl kakšno bolj primerno zadevo za 8mm verigo? Počasi se mi dozdeva, da bi bilo najbolje narediti nekaj takega, kot ima Nikola Tesla...
Sidro je držalo super (4:1 verige, 20vz vetra + 2500 obratov rikverc), za sidrni amortizer pa nisem najbolj zadovoljen. Je res, da sem kupil kar MTM sponko za verigo 8mm, ampak vseeno sem pričakoval več.
Vrvi (16mm) sem spustil skoraj 5 metrov, ker je bilo precej poskakovanja zaradi visokega vala. Po cca 10 minutah se je amortizer staknil in potem je vsa sila udarila na varovalo na verigi, še dobro da sem ga dal gor.
Ali sem od amortizerja pričakoval preveč v nekaj več kot enem metru vala?
A je kdo v kakšni trgovini videl kakšno bolj primerno zadevo za 8mm verigo? Počasi se mi dozdeva, da bi bilo najbolje narediti nekaj takega, kot ima Nikola Tesla...
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Imaš za amortizer raztegljivo vrv?
SIcer pa pri 1m valovih ne moreš pričakovati čudežev. Malo že umiri zadevo in pobere skrajne sunke, čara pa ne.
Jaz mislim da še nisem uporabil/spustil več kot 2,5 metra vrvi za amortizer.
Je pa dobra varianta tudi to, da imaš na koncu verige vpleteno vrv - in če je res hudo spustiš vso verigo in še nekaj vrvi.
SIcer pa pri 1m valovih ne moreš pričakovati čudežev. Malo že umiri zadevo in pobere skrajne sunke, čara pa ne.
Jaz mislim da še nisem uporabil/spustil več kot 2,5 metra vrvi za amortizer.
Je pa dobra varianta tudi to, da imaš na koncu verige vpleteno vrv - in če je res hudo spustiš vso verigo in še nekaj vrvi.
Jaz nikoli več vrvi ne spustim toliko, da je haklc pod vodo. Večkrat se mi je snel, če je bil pod vodo. Tudi pri čisto mirnem morju.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
al, teža verige blaži sunke le pri zmernih silah. Ko pa je veriga enkrat napeta (kar pri res močnem vetru je), v verigi ni praktično nobenega blaženja sunkov več.
To napove teorija (ki ti je pa ne bom razlagal tu, naj ti jo kdo od strojnikov) - in to je pokazal tudi polančev test.
Še to... Če vzameš osebno to, da se ne strinjam s tabo, odpri temo za to ali pa piši v tralala, ne pa tukaj.
To napove teorija (ki ti je pa ne bom razlagal tu, naj ti jo kdo od strojnikov) - in to je pokazal tudi polančev test.
Še to... Če vzameš osebno to, da se ne strinjam s tabo, odpri temo za to ali pa piši v tralala, ne pa tukaj.
Correct me if I am wrong, please.
-
al
@Marjan Tomki
Jaz pišem na podlagi lastnih izkušenj.
Ne rečem, da veriga ne more biti povsem napeta in izgubi funkcijo blaženja ampak mora pa res pihati, da je celotna veriga napeta. Pa predvsem ni napeta ves čas ampak se barka ponavadi premika levo in desno (pometa) in veriga mora amortizirati.
Če pa je že ves čas napeta pa je najbrž bolj problem v tem, da ni dovolj verige spuščene oz. da je pregloboko.
Razumem, da ti zaupaš @polanc-u. Super. Takih testov imam jaz par na leto in zato predvsem zaupam lastnim izkušnjam.
Res pa je, da imam gor resno sidrno opremo (Delto, 10mm verige tam okoli 90m- moram enkrat točno zmerit, koliko jo je). Pa barka ima 14 ton in dosti upora.
Kot sva napisala z @EDO-m se amortizerja ne spusti tako, da je hakeljc v vodi, ker se potem rad sname.
Nič osebnega. Zakaj?
Se pa priporočam tudi za teorijo. Vedno se učim-o.
Jaz pišem na podlagi lastnih izkušenj.
Ne rečem, da veriga ne more biti povsem napeta in izgubi funkcijo blaženja ampak mora pa res pihati, da je celotna veriga napeta. Pa predvsem ni napeta ves čas ampak se barka ponavadi premika levo in desno (pometa) in veriga mora amortizirati.
Če pa je že ves čas napeta pa je najbrž bolj problem v tem, da ni dovolj verige spuščene oz. da je pregloboko.
Razumem, da ti zaupaš @polanc-u. Super. Takih testov imam jaz par na leto in zato predvsem zaupam lastnim izkušnjam.
Res pa je, da imam gor resno sidrno opremo (Delto, 10mm verige tam okoli 90m- moram enkrat točno zmerit, koliko jo je). Pa barka ima 14 ton in dosti upora.
Kot sva napisala z @EDO-m se amortizerja ne spusti tako, da je hakeljc v vodi, ker se potem rad sname.
Nič osebnega. Zakaj?
Se pa priporočam tudi za teorijo. Vedno se učim-o.
@al, @EDO: tole s hakljcom pod vodo bom preveril - jaz sem spustil več vrvi, ker se mi je zaradi precej vala zdelo, da rabim več amortizacije. Je pa čisto možno, da se je ravno zaradi tega lažje snel - ker pod vodo so gibanja sigurno drugačna kot v zraku. Na ta del res nisem pomislil.
Pa še to: a imate vrv samo eno ali vežete dve vrvi na ločene bitve?
@al: kako močan pa imaš sidrni vinč? Namreč tudi sam razmišljam, da bi šel na 10mm verigo, samo me malo potem že skrbi teža vsega skupaj za 1000W winch. Ne bi pa sedaj menjal 2.5 leta star winch na močnejšega, če res ni nujno potrebno.
Kakšno vrv uporabljate? Vsi pravijo nylon, ampak zaenkrat še nisem našel dovolj močne naylon vrvi...
Vsekakor bom vse testiral še enkrat ta vikend, upam da bo manj vala (ker na Slo obali je relativno malo sidrišč, ki so zaščitene od vala).
Pa še to: a imate vrv samo eno ali vežete dve vrvi na ločene bitve?
@al: kako močan pa imaš sidrni vinč? Namreč tudi sam razmišljam, da bi šel na 10mm verigo, samo me malo potem že skrbi teža vsega skupaj za 1000W winch. Ne bi pa sedaj menjal 2.5 leta star winch na močnejšega, če res ni nujno potrebno.
Kakšno vrv uporabljate? Vsi pravijo nylon, ampak zaenkrat še nisem našel dovolj močne naylon vrvi...
Vsekakor bom vse testiral še enkrat ta vikend, upam da bo manj vala (ker na Slo obali je relativno malo sidrišč, ki so zaščitene od vala).
Jaz imam dve vrvi - vsaka na svojo bitvo, 1400W motor, 10mm verigo, 75m dolžine. Teža barke ca 8 t.
Vrv je vita iz HT polistra deb. 18mm
http://www.vrvarstvo-zupan.si/index.php/navticne-vrvi
Vrv je vita iz HT polistra deb. 18mm
http://www.vrvarstvo-zupan.si/index.php/navticne-vrvi
-
al
@Lure
1.) Samo eno vrv. Kot je na sliki linka, ki sem ti ga pripel.
2.) Lofrans 1000W. Nobenega problema. Vedno pa mu pomagam pri dvigovanju (barka naprej itd...), kar bi počel tudi pri močnejšem vitlu.
3.) Pojma nimam kakšna je vrv. A tam ne piše (na linku)?
Pa na enem potovanju v Grčijo, sem samo enkrat v marini. Ostalo sidro.
Ko je hakeljc pod vodo in barko gunca gor in dol je dokaj logično, da pride do upora vode in potem hakelc pade dol. Ne glede na teorijo, katero mi bo pojasnil ali MT ali kak strojnik je tako, da v realnosti je zeloo malo situacij, ko je pa veriga ves čas napeta! Pa še takrat me zanima ta teorija, da pa ta vrv opravi funkcijo amortizerja. Jaz še zmeraj mislim, da je to na koncu v večji meri veriga. Enkrat sem šel pri 35 vozlih konstante plus sunki (glej lansko Grčijo), v vodo gledat, kako to vse deluje. Verigo je dvigovalo do sidra a to takrat, ko je barko odneslo v eno stran, jo zategnilo in potem peljalo na drugo. Drugače pa lepo "diha" vse skupaj.
Pravaprav bi takrat raje bil brez tega hakelca, ker če je treba zapustiti sidrišče je to prej še ena od stvari, ki gredo lahko narobe. Zato imam pa pod sidrnim pokrovom oster nož (pa če je treba rezati, se pač reže).
Nikoli pa še nisem sidra vkopal na 2500rpm?
Pravzaprav dam motor na take vrtljaje samo vsake toliko časa. Čisto "radi reda".
1.) Samo eno vrv. Kot je na sliki linka, ki sem ti ga pripel.
2.) Lofrans 1000W. Nobenega problema. Vedno pa mu pomagam pri dvigovanju (barka naprej itd...), kar bi počel tudi pri močnejšem vitlu.
3.) Pojma nimam kakšna je vrv. A tam ne piše (na linku)?
Pa na enem potovanju v Grčijo, sem samo enkrat v marini. Ostalo sidro.
Ko je hakeljc pod vodo in barko gunca gor in dol je dokaj logično, da pride do upora vode in potem hakelc pade dol. Ne glede na teorijo, katero mi bo pojasnil ali MT ali kak strojnik je tako, da v realnosti je zeloo malo situacij, ko je pa veriga ves čas napeta! Pa še takrat me zanima ta teorija, da pa ta vrv opravi funkcijo amortizerja. Jaz še zmeraj mislim, da je to na koncu v večji meri veriga. Enkrat sem šel pri 35 vozlih konstante plus sunki (glej lansko Grčijo), v vodo gledat, kako to vse deluje. Verigo je dvigovalo do sidra a to takrat, ko je barko odneslo v eno stran, jo zategnilo in potem peljalo na drugo. Drugače pa lepo "diha" vse skupaj.
Pravaprav bi takrat raje bil brez tega hakelca, ker če je treba zapustiti sidrišče je to prej še ena od stvari, ki gredo lahko narobe. Zato imam pa pod sidrnim pokrovom oster nož (pa če je treba rezati, se pač reže).
Nikoli pa še nisem sidra vkopal na 2500rpm?
Pravzaprav dam motor na take vrtljaje samo vsake toliko časa. Čisto "radi reda".
al napisal/-a:... me zanima ta teorija, da pa ta vrv opravi funkcijo amortizerja. Jaz še zmeraj mislim, da je to na koncu v večji meri veriga. ...
Bistvo sidrnega "amortizerja" z vrvjo in kavlom je, da razbremeni sidrni vinč in silo prenese preko vodila na bitve. In res je, da je glavni amrotizer, teža verige in vrv opravi bolj malo te naloge.
Do tega primera, pa nisem vedel, da se lahko tudi tako zelo "nerodno" sidraš, da ti stranski val pretrga verigo oz. nisem vedel, da naše verige takih sunkov ne prenesejo. Odgovor prodajalca verig gre nekako v tej smeri.
-
al
al napisal/-a:Marchi napisal/-a: In res je, da je glavni amrotizer, teža verige.
ups![]()
mislm, da ti bo @Marjan Tomki razložil drugače.
Teoretično ima prav ampak veriga res ni popolnoma napeta, če pa je, pa vrv opravi neko amortizacijo vendar so takrat razmere skranjo težke in vsak del sistema je na preizkušnji. Vžgan motor in nož sta v takih situacijah plan B.
Čeprav po pričevajih kolega, ki ga je vrglo na obalo, ni bilo časa storiti nič. Ko ga je zagrabil val, ni pomagalo nič več in sekunde so tekle, ko se je pribilževal obali, njemu v slabo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti