Kako izbrati primerno Sidro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Feb 21, 2012 14:37

samo bull je pa 3x cenejši ?! kje je fora ?

No res,pa da je tudi original CQR, dražji od Delte...

na 2859 sem imel 25kg CQR in je Držalo !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Feb 21, 2012 15:06

Tex napisal/-a:na 2859 sem imel 25kg CQR in je Držalo !

Sej to je pa moral :shock: Držalo bi tud za zmerej ! :lol: :lol: :lol: A ga je vinč sploh dvignu :?:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Feb 21, 2012 15:26

Šala mala, je bil tak vinč, da je vse kr mal naprej visel :)

Ej, Kren kaj maš pa ti zaen sidr gor, pa kolk kile ?
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Feb 21, 2012 16:14

Tex napisal/-a:Ej, Kren kaj maš pa ti zaen sidr gor, pa kolk kile ?

Bruce, 25 kg.
Ampak bom spet piknik na pomolu naredu, k ga bom zamenu !
Nekateri ga sicer hvalijo :roll: , sam ne vem zakaj, Moraš pol milje rikverc orat z njim, da se hudič vkoplje :evil: Sej pol res drži. Ja, dokler se veter ne obrne :(
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a sam1 » To Feb 21, 2012 23:17

Kako to, da vas večina šinfa Danforth sidro...jaz sem si ga lani kupil in moram reči, da sem celo sezono mirno spal. Večkrat sem imel problem zjutraj, ko se je tako vkopalo. Saj se sidraš tako, da če se že izkoplje pri spremembi vetra, da imaš neko rezervo, da se nazaj zakoplje...če ne si pa na preži :)

Je pa res, da večinoma sidram na peščeni podlagi
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Feb 21, 2012 23:33

Zgleda drži samo Celjanom :D

Itak je poanta kako sidraš. Če imaš dovolj verige v vodi, dela veriga namesto tebe in lepo počasi vkoplje sidro ob spremembi vetra. Najbrž ne mislite da se sidro obrne s takšno hitrostjo kot se barka. V vodi oziroma na tleh moraš imeti dovolj verige da se ta počasi premika vse do sidra, kateri se potem vkoplje.

Kolikokrat je že ponoči obrnil veter in kar lepo pihalo iz druge smeri, pa sem šel drug dan pogledat sidro pa je bilo obrnjeno proti barki :D

Kot sem že večkrat napisal veriga, veriga in še 1x veriga ter seveda zadostna teže le te in sidra, pa boste mirno spali in konec strahu pred sidranjem ;)

Danforth oz Pool že skoraj 30 let BP

za predstavo, ni estetsko je pa zanesljivo ;)

Slika
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 22, 2012 00:20

Hja no, samo tole na tvoji barki Uroš ni Danforth... Je njegova izpeljanka, kraki obrnjeni v kontra in je dejansko povsem enaka, kot Jumbo... Tako sidro je vsaj 3x boljše od Danfortha. Seveda, če se vkoplje, tudi drži ob primerni velikosti in teži...
Je pa tako, da Delta je definitivno boljša za splošno sidranje od takega sidra, kadar se začne spreminjati smer. Je pa vprašanje koliko boljša je. :wink:
acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

OdgovorNapisal/-a acvnuk » Sr Feb 22, 2012 08:29

kr en napisal/-a:10 kg po moji oceni, definitivno premalo za 9m in 3,5 tone. 16 je pa že malo predimenzionirano. A vmes ni nič? Npr 13-14 kg.

Meni se tudi zdi da je 10kg premalo, bi vzel 16 ampak je pa res kot si napisal, velik. Bom pogledal za kakšen ponaredek ki bi bil nekje vmes!
sam1
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a sam1 » Sr Feb 22, 2012 08:39

Prej sem imel kopijo delte...pa sem jo samo vlekel za sabo, ker je bila vedno obrnjena na stran...nikoli se ni vkopala, zato sem toliko skeptičen glede Delte, mi je pa škoda za poskus kupit original...
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Sr Feb 22, 2012 10:35

admin napisal/-a:Hja no, samo tole na tvoji barki Uroš ni Danforth... Je njegova izpeljanka, kraki obrnjeni v kontra in je dejansko povsem enaka, kot Jumbo... Tako sidro je vsaj 3x boljše od Danfortha. Seveda, če se vkoplje, tudi drži ob primerni velikosti in teži...
Je pa tako, da Delta je definitivno boljša za splošno sidranje od takega sidra, kadar se začne spreminjati smer. Je pa vprašanje koliko boljša je. :wink:

Sej pravim da je nekakšna kombinacija danfortha in "pool" sidra oz Jumbo-ta. Skratka sidro nam služi že skoraj 30 let, tudi na prejšnji barki je bil enak le manjših dimenzij.

Tudi pri obratu vetra ob zadostni količini verige ni težav, da bi se zadeva izkopala, kraki so ostri in špičasti, tako da prebijejo tudi travo, edino če je le ta zelo na debelo, skratka mene ni nikoli strah sidrati, ne glede na napoved, zaupam sidru in to je bistveno.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 22, 2012 17:34

Se povsem strinjam Uroš! In kot praviš, če je trava gosta in visoka, potem prav nobeno sidro tega ne bo prebilo... Takrat je mogoče še najboljši Bruce... Tudi Delta na gosti travi povsem odpove, saj je njena naležna površina prevelika in ne more prodreti skozi travo...
Kot že neštetokrat napisano, ne obstaja idealno sidro! Za vsak teren bi moral imeti drugačnega, zato pač sklepamo kompromise...
Edino, kar bi vsakemu odsvetoval je pravi Danforth ali pa kak Fortress! To pa pri vragu ne drži popolnoma nič na nobenem terenu!!!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Feb 22, 2012 17:43

Uroš, da je bolj zihr pa še agregat navežeš in vržeš v vodo. :lol: pa še kaka riba se dobi(če agregat laufa).
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Feb 22, 2012 20:13

admin napisal/-a:...če je trava gosta in visoka, potem prav nobeno sidro tega ne bo prebilo... Takrat je mogoče še najboljši Bruce...

Uf tu si ga pa malo pihnil, da bi bil bruce dober, da prebije travo :? , ne vem no, sem se lani po celih valovinah vozil po dolgem in po čez, pa tudi potopil sem se in poizkušal ga z roko vkopat pa jok brate, odpade. No vsaj takšna je moja izkušnja z Brucem. Drugje pa nisem imel problemom s tem sidrom.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 22, 2012 20:42

Je velika razlika med pravim Bruce sidrom in pa vsem ostalim kar imamo mi na barkah... Pravi Bruce iz inoxa se zelo dobro vkoplje v travo, hitro zareže in potem ga potegne notri... Je pa res kar praviš, tudi moj se vleče povsod, kjer ni mehko... Na sploh pa je pomoje Delta boljša. Ehhh ta sidra, 500 kg, korpo morto, pa bo držalo, ne glede na obliko in nikoli ga ne bo treba vkopavati, haha.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Sr Feb 22, 2012 20:55

Slika

No jaz imam popolnoma enakega Jambota kot je ta na sliki, in iz mojih izkušenj drži dobro na vsakem terenu.
Za enkrat ga še nisem vlekel za seboj oz. me je držal tudi pri olujnem zapadnjaku pred Rovinjem celo noč.
Je pa problem, ker ima tiste špice, in se mi je enkrat tako zataknil za skalo, da sem moral tauhat, da sem ga osvobodil. Hvala bogu je bilo samo par metrov globine, ker drugače bi samo odrezal verigo :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov