Stopnice za jambor
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Stopnice za jambor
Pozdrav,
ŽE kar nekaj časa po spletu iščem primerne stopnice za jambor, pa nekako ne pridem do pravega zadetka.. ima kdo kak link predvsem v Sloveniji o tem?
Hvala!
ŽE kar nekaj časa po spletu iščem primerne stopnice za jambor, pa nekako ne pridem do pravega zadetka.. ima kdo kak link predvsem v Sloveniji o tem?
Hvala!
Nazadnje spremenil DR.E, dne Če Nov 29, 2012 22:00, skupaj popravljeno 1 krat.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Imam nekaj takih na zalogi:
http://maddogoutfitters.com/products/Ma ... _steps.htm
Če te zanima, lahko na privat.
So pa iste kot jih dodaja Sparcraft na svoje jamborje.
L.p.
http://maddogoutfitters.com/products/Ma ... _steps.htm
Če te zanima, lahko na privat.
So pa iste kot jih dodaja Sparcraft na svoje jamborje.
L.p.
Točno take plastične sem montiral jaz na svojo barko. Kupil sem jih v Kamu v Lj. So jih morali naročiti, ker so imeli na zalogi samo par komadov.
Montiral sem jih šele tu na Karibih (prej ni bilo časa). Seveda je jambor stal, barka pa je bila na sidru.
Kako sem takrat preklel nestabilno vreme. Žena je gledala obzorje in mi javljala: Dež čez 5 minut! Potem pa hitro 220V pospravit, pa dol, pa orodje pod streho, pa počakat da se zlije in posuši, potem pa spet gor na jambor.
Tudi motornjaki v polizpodrivnem plovu niso bili moji prijatelji. Ni lahko vrtat na 18m višine, če se barka maje kot zmešana.
Sem pa z njimi zelo zadovoljen in jih (predvsem spodnjih nekaj) veliko uporabljam.
Vsako delo na vrhu je sedaj precej lažje in hitrejše. Seveda sem še vedno varovan, ko grem gor.
Montiral sem jih šele tu na Karibih (prej ni bilo časa). Seveda je jambor stal, barka pa je bila na sidru.
Kako sem takrat preklel nestabilno vreme. Žena je gledala obzorje in mi javljala: Dež čez 5 minut! Potem pa hitro 220V pospravit, pa dol, pa orodje pod streho, pa počakat da se zlije in posuši, potem pa spet gor na jambor.
Tudi motornjaki v polizpodrivnem plovu niso bili moji prijatelji. Ni lahko vrtat na 18m višine, če se barka maje kot zmešana.
Sem pa z njimi zelo zadovoljen in jih (predvsem spodnjih nekaj) veliko uporabljam.
Vsako delo na vrhu je sedaj precej lažje in hitrejše. Seveda sem še vedno varovan, ko grem gor.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
heron napisal/-a:Točno take plastične sem montiral jaz na svojo barko. Kupil sem jih v Kamu v Lj. So jih morali naročiti, ker so imeli na zalogi samo par komadov.
Heron pozdrav,
hvala tza lep opis, mi prosim poveste na kakšno razdaljo so montirane, oziroma koliko jih potrebuješ za recimo 5m
DR.E napisal/-a:Heron pozdrav,
hvala tza lep opis, mi prosim poveste na kakšno razdaljo so montirane, oziroma koliko jih potrebuješ za recimo 5m
Standardno se stopnice montira na 50 cm. Za 5m jih torej rabiš 11, če hočeš imeti na petih metrih dve (levo in desno), kar olajša stanje, obračanje, ... Sicer jih rabiš 10.
Prva na 50 cm, druga na 100, ...deveta na 450cm, deseta na 500cm, enajsta na 500cm.
Če imaš križe na jamboru prihraniš po eno stopnico za vsak križ. Če se ti točno ne izzide (glede križev) lahko malo "nategneš" meter in montiraš stopnice na 55cm ali celo na 60cm - a to je že precej težje za vzpenjanje in težko z roko dosežeš naslednjo stopnico (vsaj zame, ki sem zelo majhen).
Jaz jih imam 28 komadov (dva križa, višina jambora od vode je dobrih 18m).
Če jih postavljaš do vrha naj bosta zadnji dve le dober meter pod vrhom (recimo 130cm) . Idealno je, da je vrh jambora nekako v višini prsi. Potem lahko vidiš kaj delaš na vrhu, pogledaš v jambor (ko recimo napeljuješ kable) - skratka delo je enostavno. Če je vrh jambora v višini tvojih oči ali višje je težje delati.
Jaz sem brez problema snel odslužen TackTic veterni merilnik, montiral nov Raymarine vetrni merilnik, napeljal pripadajoče kable, popravil slab VHF kontakt, popravil mehanski vindex, montiral novo sidrno luč (novi kabli...), popravil zlomnjen škripec dvižnice špinakra, itd.
Lep pozdrav, Tomaž.
Aja, še izračun, ki potrjuje število mojih stopnic:
18 je višina jambora od vode. Minus 2 m (cca) višina kabine nad vodo - to je 16m.
Minus dober meter pod vrhom se štenge nehajo - to da slabih 15 m za montažo.
To je 29 ali 30 stopnic, minus 2 križa = 27 ali 28 stopnic.
Plus dvojna na vrhu in dobiš 28 ali 29.
Odvisno ali moraš zaradi križev pogoljufati proti 55 razmaku ali proti 45. Meni se je izšlo, tako da mi je naneslo 28 kosov.
18 je višina jambora od vode. Minus 2 m (cca) višina kabine nad vodo - to je 16m.
Odvisno ali moraš zaradi križev pogoljufati proti 55 razmaku ali proti 45. Meni se je izšlo, tako da mi je naneslo 28 kosov.
Lep pozdrav, Tomaž.
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
heron napisal/-a:Aja, še izračun, ki potrjuje število mojih stopnic:
Bom preračunal... sicer imam tri križe in moram malo premerit razdalje, zato grem jutri na morje....
Včeraj sem se o tem pogovarjal z Joskotom
Ker bi si tudi jaz rad to namontiral. Predvsem v zadnjih dveh metrih jambora, zaradi popravil.
Pa je debata navrgla, da i to najboljša rešitev. Luknje v jamboru. Možnost zapletanja vrvi , trganje jadr itp.
Ideja je bila, da si naredim plezalne lojtrice, ki jih vpnem v vrh jambora ko jih rabim in na njih binglam.

Ker bi si tudi jaz rad to namontiral. Predvsem v zadnjih dveh metrih jambora, zaradi popravil.
Pa je debata navrgla, da i to najboljša rešitev. Luknje v jamboru. Možnost zapletanja vrvi , trganje jadr itp.
Ideja je bila, da si naredim plezalne lojtrice, ki jih vpnem v vrh jambora ko jih rabim in na njih binglam.
Glede na to, da se vrh jamborja ziba tudi več kot meter v levo in desno je po moje lojtrca precej neuporabna. Pri delu je idealno bit čimbolj pritrjen na jambor, da se zibaš z njim. Je pa večina stopničk zložljivih in v zložene se vrvi ne vpletajo. Tudi na zgornjem linku, ki ga je podal bavarko so stopničke zložljive.
Tudi jaz si moram omisliti kakšno stopničko.
A sami plezate na jambor ali vam kdo pomaga na vinču?
Bi bil hvaležen, če kakšen alpinist opiše kakšno aplinistično tehniko (npr. žimarjenje), ki bi jo lahko uporabljali za plezanje po jamboru, npr. brez stopničk. Glede na to, da je tam jambor in veliko vrvi, mogoče res ni potrebe po dodatnem luknjanju jambora. Samo razmišljam na glas, ne me raztrgat
A sami plezate na jambor ali vam kdo pomaga na vinču?
Bi bil hvaležen, če kakšen alpinist opiše kakšno aplinistično tehniko (npr. žimarjenje), ki bi jo lahko uporabljali za plezanje po jamboru, npr. brez stopničk. Glede na to, da je tam jambor in veliko vrvi, mogoče res ni potrebe po dodatnem luknjanju jambora. Samo razmišljam na glas, ne me raztrgat
alpinistična ali jamarska tehnika je z dvemi žimarji enega vpneš čim bližje plezalnemu pasu čim krajše vpetje v drugega vpneš zanko v katero stopiš in se dvigneš ( samoreševanje ali žimarjenje) na spodnji štrik obesiš nekaj težkega vrečo ali nahrbtnik,je lažje,vrv lažje zdrsne nazaj.(potem lepo pomouzeš do vrha)
za povratek na pasu moraš imeti še dodatno vponko na cca 30 cm zanki,
1. to vponko vpneš v zgornji žumar (nikoli ne izpneš spodnje)
2. IZPNEŠ SPODNJO
3 NA VRV SPODAJ MONTIRAŠ osmico ali kakšen drug sistem za spuščanje)VANJ SE VPNEŠ Z VPONKO
4 obesiš se na ta sistem
5 če imaš osmico držiš vrv.
6 ker sedaj visiš v osmici oz kakšnem drugem sistemu npr desonder.
izpneš gornji žumar in se spustiš dol
bom probal dobit kakšno sliko
za povratek na pasu moraš imeti še dodatno vponko na cca 30 cm zanki,
1. to vponko vpneš v zgornji žumar (nikoli ne izpneš spodnje)
2. IZPNEŠ SPODNJO
3 NA VRV SPODAJ MONTIRAŠ osmico ali kakšen drug sistem za spuščanje)VANJ SE VPNEŠ Z VPONKO
4 obesiš se na ta sistem
5 če imaš osmico držiš vrv.
6 ker sedaj visiš v osmici oz kakšnem drugem sistemu npr desonder.
izpneš gornji žumar in se spustiš dol
bom probal dobit kakšno sliko
Jaz imam na barki sidrni vinč,ki ima zgoraj še rolo za vlečenje vrvi.Verigo umaknem,na peti jambora pripnem en kolešček in skozenj speljem dvižnico.Pripnem sedež in tako me dvigne nekdo gor.Edino je težava ,ki ne morem tako se dvignit tako visoko,da bi imel vrh jambora v višini pasu.Tako, da bi morda na vrhu blo smiselno montirat eni 2 stopnički.
LP Iztok
LP Iztok
- DR.E
- Admiral
- Kontakt:
Po mojem je za jamara ali alpinista ok, sicer pa mislim, da za navadnega morjeplovca, ki gre na vrh pogledat žarnico ali vindex ni primerna. Stopnice so ok, celo super, vendar te po mojem itak mora nekdo varovati na vinču, oziroma moraš biti privezan na jambor.
Tako, da je dvižnica in sedež ok. Stopnice še boljše, kako je pa z luknjanjem jambora pa nam naj pove kak strokovnjak.
PS.. jaz imam na barki plezalni sedež z naramnicami in pakirano raztegljivo varnostno vrvjo., ki ga moji fantje uporabljajo za montaže na strehah.
Tako, da je dvižnica in sedež ok. Stopnice še boljše, kako je pa z luknjanjem jambora pa nam naj pove kak strokovnjak.
PS.. jaz imam na barki plezalni sedež z naramnicami in pakirano raztegljivo varnostno vrvjo., ki ga moji fantje uporabljajo za montaže na strehah.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost