Kje kupiti opremo za gumenjaka
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Imam gumenjaka in me zanima kje kupiti opremo za njega, in pa kaj rabim.
Hvala
Hvala
Re: Kje kupiti opremo za gumenjaka
ice napisal/-a:Imam gumenjaka in me zanima kje kupiti opremo za njega, in pa kaj rabim.
Hvala
Če misliš na obvezno opremo, moraš imeti (seveda odvisno na dolžino):
Čoln do 5 m dolžine
- sidro ali drugo sredstvo za sidranje z najmanj 20 m dolgo vrvjo ali
verigo za sidranje, ter tri vrvi za privez, skupne dolžine najmanj 30 m ustrezne jakosti,
- dve vesli, s tremi palci ali rogovilami, oz. drugo pomožno pogonsko napravo,
- vedro s korcem,
- luči po predpisih o izogibanju trčenju na morju,
- konkavno ogledalo (za gliserje, ki se uporabljajo za smučanje na vodi).
Čoln brez kabine nad 5 m in čoln s kabino do 7 m dolžine
- sidro z najmanj 30 m dolgo vrvjo ali verigo za sidranje in tri vrvi za privez, skupne dolžine najmanj 40 m ustrezne jakosti,
- pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF radijsko postajo ali tri rdeče rakete s padalom,
- vedro s korcem ali ročno črpalko,
- luči po predpisih o izogibanju trčenju na morju,
- konkavno ogledalo (za gliserje, ki se uporabljajo za smučanje na vodi),
- tri rdeče bakle,
- kompas,
- rešilni jopiči v tolikšnem številu, kolikor oseb se nahaja na čolnu.
Čoln s kabino nad 7 m dolžine
- sidro primerne teže, z najmanj 40 m dolgo vrvjo ali verigo za sidranje, ter tri vrvi za privez skupne dolžine najmanj 45 m ustrezne jakosti,
- pomožno pogonsko napravo (motor ali jadra) ali VHF postajo ali tri
rdeče rakete s padalom,
- vedro s korcem ali ročno črpalko,
- najmanj en prenosni gasilni aparat,
- luči po predpisih o izogibanju trčenja na morju,
- tri rdeče bakle,
- komplet prve pomoči,
- rešilne jopiče v tolikšnem številu, kolikor oseb se nahaja na čolnu,
- baterijsko svetilko,
- komplet orodja za vzdrževanje mehanskih naprav,
- kompas z osvetlitvijo,
- priročniki za plovbo,
- pomorske karte vzhodne obale Jadrana s priborom.
Opremo lahko kupiš v specializiranih trgovinah z navtično opremo (LJ: KAMM - BTC, Lotos marin - Zaloška, internet: kapitanov diskont,...)
LP anzi
Nisem prepričan, ampak se mi zdi, da ni treba imeti toliko rešilnih jopičev, za kolikor oseb je čoln registriran. Kolega je imel lani podobno zadevo na gumenjaku za šest oseb samo dva jopiča. Če se prov spomnim, je blo vse ok in je šlo skozi "tehničnega".
Ma kdo kako podobno izkušnjo?
Glej, da boš imel pomožno pogonsko sredstvo!!
LP
Ma kdo kako podobno izkušnjo?
Glej, da boš imel pomožno pogonsko sredstvo!!
LP
tistja napisal/-a:
Glej, da boš imel pomožno pogonsko sredstvo!!![]()
LP
Danes sem šel iskat k serviserju moje "pomožno pogonsko sredstvo" - dobri stari Tomos 4
Razmišljal sem, da bi nekje kupil en poceni gumenjak do 3m in ga namontiral gor za občasne "skoke" na Slo obalo.
LP anzi
Jaz sem imel "Tomosakijevo" 4-ko vedno vpisano. Trenutno nimam, bom pa v kratkem registriral en čoln. Bomo videli, kaj bodo hoteli.
Drugače pa zadoščajo vesla, ki so primerne dolžine. Načelno bi moral imeti tudi ušesa (rogovile) za vesla, ki pa jih na sodobnem čolnu zagotovo nimaš...
Ta pravila so malo trapasta. V resnici bi bilo res pametno, če bi vsak imel nek rezerven motorček, v praksi pa tega nima skoraj nihče. Tudi z vesli si na gliserju dolžine 6 metrov bolj malo pomagaš...
LP
Drugače pa zadoščajo vesla, ki so primerne dolžine. Načelno bi moral imeti tudi ušesa (rogovile) za vesla, ki pa jih na sodobnem čolnu zagotovo nimaš...
Ta pravila so malo trapasta. V resnici bi bilo res pametno, če bi vsak imel nek rezerven motorček, v praksi pa tega nima skoraj nihče. Tudi z vesli si na gliserju dolžine 6 metrov bolj malo pomagaš...
LP
Sam imam dve ekstremni izkušnji glede kompliciranja.
1. Čoln je bil na prikolici in pokrit s transportno cerado. Možakar ga je pogledal tako, da je prevzdignil rob in delno videl notranjost. Preveril je še številko izvenkrmnega motorja, vprašal če imam vso opremo in zadeva je bila zaključena.
2. Očitno je imel pregledovalec preveč časa in se je spravil na vrvi. Bilo jih je tako kot piše ena sidrna in pa tri krajše. Tista sidrna se mu nekako ni zdela dolga 30 m in je zahteval, da se jo razvije. Ko se je razvila, je bila res dolga samo 28 m, registracija pa neuspešna. Hop v trgovino po novo vrv dolgo 35 m, jo pokazati pregledniku, ki spet ni verjel... Ponovno merjenje, potem pa uspešna registracija.
Toliko o kompliciranju.
Nikoli ne veš kaj bodo zahtevali, zato priporočam, da imaš vse kar je napisano od obvezne opreme. Verjetno je večina od tega tudi res nujno potrebna. Vprašljive pa so kakšne vžigalice...
LP
1. Čoln je bil na prikolici in pokrit s transportno cerado. Možakar ga je pogledal tako, da je prevzdignil rob in delno videl notranjost. Preveril je še številko izvenkrmnega motorja, vprašal če imam vso opremo in zadeva je bila zaključena.
2. Očitno je imel pregledovalec preveč časa in se je spravil na vrvi. Bilo jih je tako kot piše ena sidrna in pa tri krajše. Tista sidrna se mu nekako ni zdela dolga 30 m in je zahteval, da se jo razvije. Ko se je razvila, je bila res dolga samo 28 m, registracija pa neuspešna. Hop v trgovino po novo vrv dolgo 35 m, jo pokazati pregledniku, ki spet ni verjel... Ponovno merjenje, potem pa uspešna registracija.
Toliko o kompliciranju.
LP
kar se tile obvezne opreme in pa kompliciranja sledeče..
1.ja, namesto pomožnega pogonskega sredtsva lahko imaš vesla z rogovoilami ali tri bakle s padalom..
2.sem imel registracijo v izoli in mi je tip gledal deklaracijo na bakljah????? meril čoln do milimetra in ugotovil da je 1 cm daljši kot je tovarniški podatek?????? bil sem tam uro in pol!! naslednji dan pelje kolega na registracijo v koper in je rešil v 15 minutah!
moj predlog je da za opremo poskrbiš zaradi lastne varnosti, se pa za registracijo vseeno izogibaj izole!
1.ja, namesto pomožnega pogonskega sredtsva lahko imaš vesla z rogovoilami ali tri bakle s padalom..
2.sem imel registracijo v izoli in mi je tip gledal deklaracijo na bakljah????? meril čoln do milimetra in ugotovil da je 1 cm daljši kot je tovarniški podatek?????? bil sem tam uro in pol!! naslednji dan pelje kolega na registracijo v koper in je rešil v 15 minutah!
moj predlog je da za opremo poskrbiš zaradi lastne varnosti, se pa za registracijo vseeno izogibaj izole!
No, pa je za mano, registracija namreč. V soboto sem bil na Letališki v LJ in opravil registracijo hitro in brez težav. Moram reči, da so fantje s Kapetanije res super. Niso mi merili čolna s šivilskim metrom
ali gledali deklaracijo na baklah. Pregledali so obvezno opremo in čoln, plačal sem dajatve in zavarovanje in se odpeljal.
Res pa je, da imam registracijo v Piranu.
Res pa je, da imam registracijo v Piranu.
LP anzi
-
dalvey
Smatram, da če ima nekdo veljavni dokument za voditelja čolna ( ne kupljenega pri sosedih ) bi moral že vedeti vsaj osnovne stvari iz preštudirane literature, kajti vse se res ne sprašuje. Vem pa, da je zelo važen tudi dostojen in suveren pristop pri registraciji čolna ali podaljšanju veljavnosti plovnega dovoljenja, seveda pod pogojem, daje vse brezhibno. Moje izkušnje na kapetaniji Koper dosedaj nakajkrat so bile odlične.
Stari mački ste na taka vprašanja novopečenih morjeplovcev res posredovali profesionalno razlago in izkušnje
Lp in mirno morje
Stari mački ste na taka vprašanja novopečenih morjeplovcev res posredovali profesionalno razlago in izkušnje
Lp in mirno morje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost