lp in hvala za odgovor!
Hladilne torbe in hladilniki
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Hladilne torbe in hladilniki
Zanimajo me vaše izkušnje s hladilnimi torbami, ki jih priključiš na 12V ali 220V. Ali res kaj ohladijo ali samo vzdržujejo temperaturo. Torej če dam notri toplo pivo ali bom čez 2uri pil mrzlega(sonce, 30C), ker drugače se bom odločil za nakup hladilnika. Trgovci pa, eni pravijo da zadeva hladi drugi pa da samo vzdržuje temp. če daš notri hladno!
lp in hvala za odgovor!
lp in hvala za odgovor!
Na to varijanto kar pozabi.Takšne zadeve po par deset evrov samo pijejo elektriko hladijo pa skoraj nič. Edino Vaeco hladi kot je treba, vendar je to kompresorska hladilna skrinja in ne termoelektrična in stane par sto eurov.
Tudi, če boš kupoval hladilnik naj bo to kompresorski, ke bo drugače bolj slabo z hladnim pivom. Se pa dobro obnesejo navadni Igloo zaboji napolnjeni z ledom.To je mogoče še naj varijanta za hitro ohlajanje pijače.
Tudi, če boš kupoval hladilnik naj bo to kompresorski, ke bo drugače bolj slabo z hladnim pivom. Se pa dobro obnesejo navadni Igloo zaboji napolnjeni z ledom.To je mogoče še naj varijanta za hitro ohlajanje pijače.
te 12v hadnjače ti ohladijo pijačo na cca 15 stopinj manj kot je zunaj. Se pravi na 30 stopinjah bo imel pir ene 15-18. Če je pa vzunaj 35 pa malo več ampak moraš imet zadevo v senci. Jaz naredim tako. Namrzneš eno 1.5 litra vodo(v plastiki), ker une kako kocke za zmrnt en k držijo, to daš v hlad torbo pa pirčk lepo na tesno zraven pa je leden ko ga vzameš. Na čolnu cca 5-7 ur sred dneva samo skrinja je z brisačo pokrita.
LP pa mrzu pir:)
LP pa mrzu pir:)
Ja kot pravijo predhodniki,bolj vzdržujejo temperaturo,kot pa hladijo
.V prodaji imaš hladilne torbe in skrinje.razlika je da torba ima na pokrovu hladilnik in dejansko hladi samo pokrov,skrinja pa hladi z strani in je malo boljša zadeva.težava je samo v tem,da v torbo gre malo več pira
in še kakšen liter cvička
(sem dolenc),v skrinjo pa spraviš malo manj zadev.
L.P. pa veliko mrzle pijače ter toplo morje
L.P. pa veliko mrzle pijače ter toplo morje
Ure dnevi leta tečejo....
No jaz sem se tudi ubadal z podobno "težavo".
Pa sem pred dopustom malce "nafriziral" hladilno torbo. Namreč zamenjal sem peltier z mnogo močnejšim, kar pomeni seveda tudi večjo porabo elektrike, ampak pijačo lepo ohlaja, seveda pa to prižgem samo kadar laufa motor. Sicer pa kot so ti predlagali raje glej za kompresorskimi zadevami.
Sicer pa tudi torb z ledenimi kockami lepo drži predhodno ohlajeno pivo cel dan.
Pa sem pred dopustom malce "nafriziral" hladilno torbo. Namreč zamenjal sem peltier z mnogo močnejšim, kar pomeni seveda tudi večjo porabo elektrike, ampak pijačo lepo ohlaja, seveda pa to prižgem samo kadar laufa motor. Sicer pa kot so ti predlagali raje glej za kompresorskimi zadevami.
Sicer pa tudi torb z ledenimi kockami lepo drži predhodno ohlajeno pivo cel dan.
Ja,bi verjel
.Včasih,ko sem še hodil z šotorom na morje in nibilo še teh hladilnih skrin
,sem v šotoru izkopal luknjo v zemljo
,notri dal pijačo,po vrho pa mokro brisačo
.Nemoreš verjet vendar ko voda izpareva obenem tudi hladi
.Pijača res ni bila zelo mrzla,je pa bila hladna.
L.P.
L.P.
Ure dnevi leta tečejo....
način hlajenja je tudi npr. lončena posoda, pod katero se da pijačo, posodo se pa poliva z vodo, bo moral kakšen fizik pojasnit, mislim da se reče adiabatsko hlajenje, kot primer pa je človeška koža, ki se z izparevanjem potnih kapljic hladi.......... ampak zdaj smo pa že mal ušli s teme pa še zakompliciral 
Letos smo preskusili marsikaj. Absorpcijski hladilnik, ki deluje na 12V (8,6A), 230V ali na plin, je čisto v redu stvar, le vodoravno mora stati, da dela, za na kopno je bil čisto v redu. Na čolnu smo imeli navadno hladilno torbo, na marsikateri pumpi pa lahko kupiš vrečo ledu. Kolega je uporabljal kompresorsko hladilno torbo waeco, ki jo je gnal 75Ah akumulator, ob vsakodnevni plovbi cca 3/4 ure je bilo elektrike dovolj
motorni
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Odtehta samo kompresorski hladilnik, ki res stane nad 500 Eur, vendar se splača. Moja mama ima vikend hišico, katera nima možnosti priklopa elektrike. Zato smo se domislili solarnih celic in akumulatorjev. Zadeva še kako dobro špila in pokriva tri varčne 12V žarnice, 12V barvni TV, avtoradio,... potem pa sem enkrat v avstriji kupil "boljši" 12V hladilnik. Priklopim, dve uri in piksne so bile hladne, ne pa mrzle, dodamo še plastenke in hitro pokvarljivo hrano in zapremo. Bili smo zunaj in čez naslednje tri ure smo mislili piti hladno pijačo iz novega hladilnika. Presenečenje! Piskal je alarm, katerega nismo slišali, kajti akomulatorji so bili že na koncu moči. Hladilnik je bil ohlajen, ne mrzel. Prostor, kjer je stal hladilnik (kuhinja) pa zelo vroča, ampak res vroča. izklopil sem hladilnik, vendar prepozno, nismo več imeli ne radia ne luči ne TV-ja. Torej je danes hladilnik samo za okras???.
Prava zadeva so dobre hladilne torbe na prekate, ko odpreš levega se desni ne ohlaja in obratno. Še boljša zadeva pa je kompresorski hladilnik, ki so ga zgoraj že omenili. Ne mečite denar z navadnimi 12V hladilniki za v avto.
Prava zadeva so dobre hladilne torbe na prekate, ko odpreš levega se desni ne ohlaja in obratno. Še boljša zadeva pa je kompresorski hladilnik, ki so ga zgoraj že omenili. Ne mečite denar z navadnimi 12V hladilniki za v avto.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
...........................................................(J.H.)
Ne mečite vse v en koš. So različne kvalitete. Jaz imam hladilno torbo in kompresorski hladilnik. Nobeden ne dela čudežev v kratkem času. hladilnik imam na pol moči nastavljen, ker enkrat sem hotel nekaj na hitro ohladit pa mi je zadaj vse zmrznilo. In torba tudi dela, vendar samo 20 stopinj pod zunanjo. Če hočeš imet hladno pijačo pač zvečer pred spanjem ne pustiš notri flaše, v kateri je en deci vina, temveč pripraviš polno"za jutri". Zlahka se jo prenaša in dela dobro na 12 in 220. Frizgo iz Solkana, jo imam že leta.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
nuvolari napisal/-a:nekdo mi je zadnjič rekel, da zaviješ steklenico v moker časopisni papir in daš v senco na kak prepih ali veter in da se zadeva res ohladi, sam še nisem sprobal..bom pa naslednji teden ko grem na čoln. je kdo že slišal za kaj takega?
Tole je stara jadralska finta, ki pa še vedno čisto OK deluje. Samo da mokra cunja dlje drži.
Ne smeš pričakovati ravno ledu, ampak hladno pa je.
Deluje pa z uparjanjem tekočine - povsem enak princip kot se ljudje hladimo s potom na koži, in pravzaprav enak kot deluje v hladilnikih.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov