Dvofrekvenčna sonda

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

barba čiko
Poročnik bojne ladje

Dvofrekvenčna sonda

OdgovorNapisal/-a barba čiko » To Apr 26, 2016 19:56

Pozdravljeni morjeplovci.
Mene pa zanima če lahko dvofrekvenčno sondo potopiš v olje v notranjosti barke, ali mora biti obvezno v stiku z vodo? Konkretno se gre za sondo od GARMIM 521s, ki prikazuje globino, hitrost in temperaturo vode.
Hvala za odgovore.
LpM
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » To Apr 26, 2016 21:57

Vsaka sonda, ki je vgrajena znotraj trupa, ne more kazati vsega, za kar je narejena. Globina - da, temperatura morja - ne (mora biti v vodi, če hočeš, da ti meri njeno temperaturo), brzina - to opravlja GPS prek svoje interne ali zunanje antene, odvisno od modela). Dvofrekvenčna pri tebi pa je zato, da ti kaže poleg globine tudi ribe ali pa kalamare, če jih imaš raje.
barba čiko
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a barba čiko » To Apr 26, 2016 23:59

Pa v olju pokaže ribe ali ne?
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Apr 27, 2016 10:35

barba čiko napisal/-a:Pa v olju pokaže ribe ali ne?

Ko so ribe enkrat že v olju (v ponvi) ne rabiš več sonde.
Po mojem pa lahko s sondo meriš temperaturo olja v tej ponvi vsaj dokler se ti plastika ne stali.
:D :D :D
Pa ne me resno jemat. Bom zbrisal, če hočeš.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Apr 27, 2016 10:42

😋
Jami.
Resno, za depth sounder je pomembno, da v okolici ni mehurčkov in dela tudi od znotraj. Za vse ostalo mora biti v morju.
edit: z depth sounderjem so mišljene tudi ribe. Temperatura pa najbrž ni čisto prava če je merjena od znotraj. Hitrost se pa lahko meri kot GS ali pa kot hitrost preko vode. To pa (običajno) ni ista količina.
Nazadnje spremenil fakinx, dne Sr Apr 27, 2016 11:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Apr 27, 2016 10:48

Jaz sem sondo od garmina z siko zalepil na dno trupa v notranjosti in mi temp. globino in ribe kaže popolnoma enako kot prej ko je bila sonda v vodi, pomembno je, da ko jo pritrdiš ni nikjer mehurčkov, ne v siki in ne v trupu, pa je ok.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 27, 2016 11:15

Tak odgovor sem potihem pričakoval,slišal vse sorte odgovorov.Imam klasičen Fishfender,katerega sondo bi najraje imel na dnu čolna v notranjosti.Bil sem skeptičen le glede temperature vode.In nekako logično mi je,da dno,ki je v stalnem kontaktu z vodo,ne more kazat bistvene razlike temp.vode.Ker pa sem sedaj naredil novo in večjo platformo(Pale),podaljšal obenem tudi trup čolna(Pale) za dolžino platforme in oboje neprodušno spojil,mi nekako ne gre zopet vrtat luknje za montažo sonde,bi jo raje dal na notranjo stran dna.Vglavnem ne sme biti pri lepljenju nikakršnih mehurčkov,lepil pa bom s Kentom.
mašinfirer
drago.puksic
Kapitan

sonda

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Sr Apr 27, 2016 11:43

priporočam ti.da najprej zalepi z navadnim brezkislinskim silikonom,če ne bo kaj kot bi moralo biti ,jo boš zelo težko odstranil,če bo zalepljena z kentom.Sondo imam zalepljeno na dnu in kaže do 65m normalno ,većje globine ne kaže,temperaturo pa realno kot je.lp
drago.puksic
Kapitan

sonda

OdgovorNapisal/-a drago.puksic » Sr Apr 27, 2016 11:49

Preden zalepiš sondo,lahko preveriš delovanje tako, da v plastično vrečko natočiš vode,vanjo daš sondo in jo pomikaš po dnu in tam ko bo kazalo globino zalepiš.Dno preden zalepiš obrusi z smirkovim papirjem na deščici da bo površina pod sondo ravna in gladka.lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Apr 27, 2016 12:26

Hvala za predlog,bom probal :D
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta