Nosilnost prikolice
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Nosilnost prikolice
Lp,
En kolega v marini me je vprašal če je možno na prikolici (eno osovinsko) 1600kg narediti tako da se registrira kot 750 in se vozi na tretjo tablico ker prikolico uporablja samo na suhi vez v marini. Nato jo vedno pelje brez tovora domov zato nebi imel nikoli nalozen tovor v prometu.
A je to sploh možno uredit?
Hvala
En kolega v marini me je vprašal če je možno na prikolici (eno osovinsko) 1600kg narediti tako da se registrira kot 750 in se vozi na tretjo tablico ker prikolico uporablja samo na suhi vez v marini. Nato jo vedno pelje brez tovora domov zato nebi imel nikoli nalozen tovor v prometu.
A je to sploh možno uredit?
Hvala
osovine in rude (naletna zavora) so deklarirane po zaviralni moči (nosilnosti)
prikolica, ki ima NDM 3 tone, ima na rudi napisano nekaj takega 1500-3000kg, kar pomeni, da je narejena za optimalno (varno) zaviranje v tem segmentu. Če bi rad imel NDM prikolice 1400kg (potem piše na rudi 750-1400), moraš menjat naletno zavoro in s tem tudi primerne osi (zaradi zaviralne sile). Seveda se sliši to noro, da moraš, če hočeš NDM nižat, slabše zavore montirat, ampak je zakonsko smisleno, ker drugače se lahko naredi da bo podobremenjena prikolica preveč zavirala in se postavila počez (v ovinku ali spolzki cesti, na suhi cesti se zna naredit da bo avto nazaj vlekla ter s tem v kritični situaciji razbremenila zadnjo os avta)
Prikolice z naletno zavoro in vozne na 3jo tablico, imajo na rudi napisano ->750kg.
prikolica, ki ima NDM 3 tone, ima na rudi napisano nekaj takega 1500-3000kg, kar pomeni, da je narejena za optimalno (varno) zaviranje v tem segmentu. Če bi rad imel NDM prikolice 1400kg (potem piše na rudi 750-1400), moraš menjat naletno zavoro in s tem tudi primerne osi (zaradi zaviralne sile). Seveda se sliši to noro, da moraš, če hočeš NDM nižat, slabše zavore montirat, ampak je zakonsko smisleno, ker drugače se lahko naredi da bo podobremenjena prikolica preveč zavirala in se postavila počez (v ovinku ali spolzki cesti, na suhi cesti se zna naredit da bo avto nazaj vlekla ter s tem v kritični situaciji razbremenila zadnjo os avta)
Prikolice z naletno zavoro in vozne na 3jo tablico, imajo na rudi napisano ->750kg.
-
zajtam1974
- Praporščak
Pozdrav, kot že napisano bi moral spremeniti homologacijo in nato prometno, za izdajo homologacije pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji, med drugim, če moje info držijo tudi to, da proizvajalec poda tehnične lastnosti-izjavo za tip prikolice, ki omogočajo pridobitev take ali drugačne homologacije. Osebno mislim, da je najbolje imeti stvari urejene, torej registrirano, pravi izpit in to je to, na dolgi rok, ker se ravno zgodi tako, da glih nekaj pride, pa slučajno zapelješ, si rečeš saj ne bo nič, potem pa se ravno takrat zgodi Murphy....pa je zastonj jokat potem.
bonaca in gas.........
Pasara + Tomos 10, Maestral 2,99 + Tomos 4, Lomac 550 IN + Honda BF 90, Solemar B22 Offshore + Yamaha 200
Pasara + Tomos 10, Maestral 2,99 + Tomos 4, Lomac 550 IN + Honda BF 90, Solemar B22 Offshore + Yamaha 200
-
zajtam1974
- Praporščak
Pred 1,5 letom sem razmišljal, da bi znižal ndm na prikolici, zaradi kategorije-imel sem kodo 96, in so mi to zahtevali, nisem pa dobil za kg, ki sem jih potreboval (potem sem opravil BE kategorijo), konkretno sem dobil le za dve varianti NDM za ta tip prikolice. Predvidevam pa da je to odvisno od proizvajalca, meni tudi ni bilo logično zakaj ne bi mogel znižati, tudi zadeva o zamenjavi zavor,...mi ne pije vode, glede upravičenosti, prikolico tudi prazno voziš in zavore morajo delovati brezhibno ne glede na obremenitev v okvirih predvidenega, torej tudi prazne prikolice.
bonaca in gas.........
motorni napisal/-a:Morosito, po mojem bo ceneje, če da narediti še eno z NDM kakšnih 500kg, brez zavor, in nanjo naloži tisto ta veliko, pa jo bo legalno peljal domov.
hahah...sej smo se danes pogovarjali je reku uni ki prodaja prikolice da mu lahko zrihta ploščico in homologacijo od 1000/750 pa jo vozi na tretjo tablico brez tovora od marine do doma.
izvedu pa sem da obstajajo dve vrsti prikolice na 750:
1000/750 z naletno in klasika 750. glede te 1000/750 ima iste zavore in ferode ko vsaka od 1300/1500/1600 itd...oz vse na eno os.
goahead napisal/-a:Če mene vprašaš je to kar misli naredit idiotizem. Naj proda to prikolico in si kupi novo, pa mu ostane še nekaj denarja za kako pivo celo sezono.....
ma zakaj neumno? ima barko od novembra do aprila na suhem vezu v marini....pol odnese prikolico domov prazno brez plovila od aprila do novembra....
barka tehta...samo stoji na parking placu v marini....če bi prikolico tam puščal bi mu kasirali še naprej suhi vez....pa še pol privez....
prišpara pa si vsako letno tehnični, zavarovanje, tablica....ne stane malo...cca 200 euro letno....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti