prehod iz enega AKU na dva AKU

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

tink
Naddesetnik
Kraj: krško

prehod iz enega AKU na dva AKU

OdgovorNapisal/-a tink » Če Feb 19, 2009 16:53

zanime me ali bi mi lahko kdo dal nasvet oz izvajalca na temo preklopa iz enega AKU na dva AKU? Sedaj imam Maxuma z enim motorjem (4.3L) in ima samo en AKU in tu so težave zaradi prevelike porabe (hladilnik, glasba,..) in bi zato rad priklobil na 2 AKU, seveda z potrebnimi stikali in relejem, kar sem že izvedel iz foruma (HVALA vsem članom!!!!), navezal stike z Petrom iz Motomarine ( ŠE MOGOČE TEL: 0039-040-63-25-98, govori SLO!!), vendar nimam še potrebnega "majstra", ti ki so okoli mene doma, pa nimajo pojma o plovilih-avtoelektrčarji??!!Glede stikal in releja sem izbral BEP Marine (njihov katalog je tudi na spletu bepmarine.com), imajo najboljše reference glede kvalitete. Prosim za nasvete, kmalu bo toplo!!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Feb 19, 2009 17:35

Pozdravljen !
Uporaba " Išči" pride dosti krat prav :wink: .
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1196
tink
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a tink » Če Feb 19, 2009 18:38

Hvala za napotilo,ampak to sem že vse prebral, sedaj moram vse skupaj spravit v praktično obliko oz. sestavit in montirat sistem na čoln.Ali ima kdo kakšen konkreten nasvet, slike ali morda kakšen naslov, ki bi mi opravil montažo?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Feb 21, 2009 19:00

pred časom sem tukaj kupil rele 12V 200A. Obstaja varianta samo rele, ali pa procesorsko krmiljen rele za 2 akumulatorja, drugega priklopi zraven, ko je na prvem dovolj visoka napetost, ko se torej prvi (motorni) polni. Prvega imaš za motor in navigacijske luči in kalužno pumpo, na drugega daš pa vse manj nujne porabnike, hladilnik itd.
http://www.elektro-stumpfl.si/marine/kat02.htm
Povprašaj jih o dobavi in priključitvi.
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 21, 2009 20:44

Pozdravljeni
Tink,vidim,da si blizu mene.Pridi kaj na pir,pa bova rekla kako o akumulatorjih in montaži stikala,releja pa po moje ne rabiš nujno.
LP Iztok
tink
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a tink » To Feb 24, 2009 14:37

Hvala za odzive in povabilo na pir- mislim na g.Polanca-eno osebno vpr.: ali si Iztok in -ali stanuješ nad bazenom? Mogoče sva se že srečala- tam sem pred leti kupil zvočnike in EQ.Rele oz. VSR bi vgradil zaradi avt. polnjenja obeh AKU oz. tistega, ki je potreben energije, ne da bi bilo potrebno obračati stikalo (1-ALL-2-OFF)- rad panulam-takrat se vozim počasi, v teh pogojih pa altenator ne polni! Poglej prosim[bepmarine.com, naloži katalog, str.51 in 55, moram še povedat, da izkušenj s tem čolnom in motorjem še nimam, ker sem prej imel Elana 17 C/C i Yamaho 80 z 1ooAh AKU (prodal sept.2008 in kupil MAXUM 1800 SR3- 4.3L, L.2005)in nisem imel nobenih težav, prejšnji lastnik čolna, pa je potarnal za temi težavami z AKU in dokupil še en AKU (menjal kleme ob potrebi oz. ko se je en AKU izpraznil).Sam sem zato posumil v altenator, če bi slučajno delall z premalo močjo- vendar je bp., kakor motor v celem. Težave imam z vgradnjo tega sklopa, ker sedaj ni vgrajenega nobenega stikala katerega bi zamenjal z relejem in dodatnimi stikali (vsak AKU posebej in paralelo), ima samo en AKU.Lep pozdrav vsem na forumu in hvala vnaprej!
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Sr Mar 04, 2009 09:24

Če ste nekoliko elektronika si tak "pametni" rele lahko naredite tudi sami. Vzamete primeren 12 v rele, kateri sklene kontakt pri napetosti nad 14v. Nivo vklopa (14 V) določa komparator (en majhen čip) in zener dioda. Akumulatorja bosta tako sklenjena samo pri polnjenju.

Lp Dobra vila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti