Avtopilot

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boki
Kapitan
Kraj: Krk

Avtopilot

OdgovorNapisal/-a boki » To Jul 18, 2017 18:49

Na mojo barko bi rad vgradil avtopilot, rad bi kakšno bolj enostavno varianto, barka je dolžine 8 m, pogon je osovina, potovalna hitrost pa je med 15 in 18!
Kaj bi mi priporočali, ko sem klical na Garmin so mi ponujali nekaj za 3000 euro, kar se mi pa zdi absolutno preveč!

Prosim za mnenja in predloge!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 18, 2017 21:12

Ruda al krmilno kolo? Če ruda ,pol Rajmarine ST 2000,če kolo imam jaz st4000
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Avtopilot

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 19, 2017 00:20

boki napisal/-a:Na mojo barko bi rad vgradil avtopilot....Prosim za mnenja in predloge!

Kod si hodil do sredine julija ????
Za izbiro avtopilota je predvsem pomembna izvedba krmila in tip barke. ne enega ne drugega nisi opisal. Glede na iskušnje z vami, ki imate hitre motorne čolne sklepam, da imaš polizpodrivno barko a'la Pičuljan 830 ali kaj podobnega. Zagotovo imaš hidravlično krmilo z vgrajenim nepovratnim ventilom, na krmilu pa hidravlični ciliinder do 250ccm. Glede na visoko potovalko bi moral obvezno imeti EV 200 Raymarine hidravlični komplet. Ceniki... Glej katalog in cenik Raymarine na strani 81.
Vse skupaj te bo res stalo tam okoli 3k€, če hočeš imeti zadevo, ki ti bo odlično delovala dokler boš imel barko.

Z dopusta se vrnem 25.8. Ne hiti prej, ker se boš opekel! Moj nasvet, kajti NOBEN resen monter ne jemlje večjih del sedaj sredi sezone, ker je že samo z nujnimi servisi na plovilih ogromno dela za stalne lojalne stranke.

Sedaj ko imaš čas si preberi Kako pravilno izbrati instrumente za vaše plovilo
Del članka:
...Lastniško plovilo
Izberite opremo istega proizvajalca, katera naj bo srednjega do višjega ranga. Osnovni moto naj Vam bo visoka varnost in dober vgrajen (inboard) avtopilot, ki zamenja dobrega člana posadke če ne celo dva, če se kdaj odločite za daljšo plovbo ali celo prečkanje. Pri izbiri vgrajenega avtopilota ni kompromisov posvet s strokovnjakom je nujen. Pomožni avtopiloti (cocpit) so tisti katerih pogon lahko vidimo na krmilnem obroču ali rudu. Največkrat jih je potrebno pred vklopom ročno namestiti ali vklopiti sklopko, šele nato avtopilot lahko prevzame vodenje plovila. Pomožni avtopiloti so primerni samo za priobalno dnevno plovbo in za manjša plovila. Z vidika varnosti in življenske dobe, za plovila od 8m dalje pomožni avtopiloti niso primerni, še posebej če gre za lastniško plovilo. Prednost vgrajenih avtopilotov je namreč v tem, da delujejo tudi kot rezervni krmilni sistem v primeru okvare glavnega krmila.
...
Ampak res, kod si hodil do sedaj?
LP Iztok
Remu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Remu » Sr Jul 19, 2017 07:19

Preberi, preuči, razmisli kaj potrebuješ. Zmotilat ni nobena znanstvena fantastika. Serviserjev in monterji je dosti, res pa je tudi, da imajo dobri še vedno dosti dela. Večja dela se opravijo pred sezono in sedaj je malo manj dela. Težko si pa razlagam, da če si resen serviser si na dopustu do konca Avgusta.
Zrihtaj si že za to sezono in ne čakaj.
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jul 19, 2017 08:54

Prvič sem "avtopilota" videl 20 let nazaj, na jadrnici samograditelja. Če se prav spomnim je bil motor od pralnega stroja, jermen kar na os od krmila in par kablov na GPS... preprosto in učinkovito je delovalo vseh 12 dni, ko smo bili na tej jadrnici.
Wellcraft 2600 Martinique
boki
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boki » Sr Jul 19, 2017 19:51

Saj se mi ne mudi, to je investicija za naslednjo sezono, avtopilot in pa flapsi, barka pa je Damor 800.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 19, 2017 22:35

Boki, pozdravljen. Vidim, da nisem veliko falil. Damor 800 in Pičuljan 830 sta si po plovnih karakteristikah zelo podobna. AP katerega sem ti predlagal je dejansko prava izbira za tvoje plovilo. Vsekakor pa velja pri nabavi na splošno malo razmisliti.
LP Iztok
Remu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Remu » Če Jul 20, 2017 07:15

Potem se ti res ne mudi. Počakaj konec sezone. Nikola bo z dopusta in se bosta kaj pomenila. Dosti pomenita pravilna vgradnja in izkušnje.
Lp Boštjan
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Jul 20, 2017 12:42

Nikola T je res vrhunski strokovnjak. Meni je zelo pomagal pri povsem nestandardni konfiguraciji avtopilota in odlično dela. Tu ne gre samo za montažo, ampak tudi za nastavitev PID parametrov elektronske regulacije, pa kompenzacije valov, ...
boki
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boki » Če Jul 20, 2017 14:55

Prav, se slišiva septembra!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 21, 2017 01:12

Bokim, medtem ko imaš čas lahko preveriš točno kateri cilinder imaš na krmilu (volumen in dolžna hoda, ročica od prijemališča do sredine krmila) ter katero črpalko krmila (kapaciteta, koliko obratov krmila od ene do druge skrajne lege krmila), da izračunamo pretok in hitrost obračanja krmila. V septembru bo namreć na voljo nov hidravlični avtopilot EV150 za plovila z manjšimi hidravličnimi cilindri in mislim, da boš padel verjetno ravno v to kategorijo in po vsej verjetnosati boš v tem primeru lepo prišparal in prišel skozi pod cca 1.999€+DDV. Sem pravkar dobil obvestilo tako, da je novica popolnomna sveža. Gre pa za povsem primerljiv sistem kot EV 200 z enakim kompasom in displejem le da bo manjša kapaciteta hidravlične črpalke in temu primerno šibkejši izhod avtopilot kompjuterja. Brez kompromisov v funkcionalnosti. Vse naj bi bilo identično večjim "bratom".
Ta teden so objavili novico tudi na uradni strani in tukaj si lahko prebereš več. Podatki...
LP Iztok
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Pe Jul 21, 2017 09:35

Kakšno pa je vaše mnenje o Garminovem Shadow Driveu? Bere se super, kakšnih resnih testov pa še nisem videl.

A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jul 23, 2017 09:28

Za daljše pasaže ali plovbo v slabih vremenskih razmerah, avtopilot predstavlja le del celote, ki mora biti vsklajena, če želiš izkoristiti vse prednosti.
Znano je, da je garmin projektiran za ljudi, ki plujejo le v pogojih vizuelne navigacije in začetnike, kajti uporabniški vmesnik je izjemno poenostavljen in temu primerna so lahko tudi pričakovanja. Ko pa pogledaš, da skoraj za enako ceno dobiš lahko veliko boljšo zadevo potem pa odločitev itak ni vprašljiva.

Sem prebral kaj je to "Shedow Drive"? To ni pogon avtopilota temveč "sklopka" stikalo, ki izklopi avtopilot, če ročno v paniki začneš obračat krmilo predno si izklopil avto pilot. Ne vidim nobenega smisla v tej varovalki kajti plovilo mora upravljati usposobljena in kompetentna oseba.
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Po Jul 24, 2017 14:49

Disclaimer: Nimam avtopilota. Je v projektnem planu za naslednjo sezono.

NT: Zakaj meniš, da je Garmin za vizuelne pogoje? Poenostavljeni vmesnik je po mojem mnenju dobrodošel. Kaj mu manjka?

Shadow drive, koliko razumem teste, je res "samo" senzor, da ko obrneš krmilo, se avtopilot (začasno!) izklopi. A omogoča še nekaj več. Gre za to, da v bistvu avtopilot zmeraj deluje in deluje transparentno. AP drži smer, ti s krmilom "določiš" novo smer, kot da AP sploh ne bi bil v pogonu. Ko držiš nekaj sekund novi kurs, v ozadju spet prevzame AP. Zatorej "shadow drive".

Meni se to sliši dobro. Je enostavna izvedba, zato me nekoliko čudi, da drugi nimajo take funkcionalnosti. Ali pa se za tem skrivajo kaki drugi problemi?

A.
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Po Jul 24, 2017 15:19

"stikalo za izklop"
Si predstavljaš da plovilo dobi val in se ujameš na krmilo in ga posledično malo na silo zavrtiš, avtopilot pa se v najbolj pomembnem trenutku izklopi :?:

In še ena realna bedarija (slabo predvidevanje) iz letošnega dopusta.
Letos sem imel na najetem plovilu tako nesrečno postavljen upravljalec avtopilota, da sem pri prehodu iza krmila proti mizi uspel 3x nenamenoma izklopit AP (s kolenom). 2x na motor (enkrat nevarno zavili proti obali), 1x na jadra in smo imeli nekontroliran prelet.

Čez vedno funkcionalen AP ga ni :!:
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov