Pozdravljeni,
Na čolnu bi rad meril pretok goriva. A je to mozno samo v kobinaciji z navigacijsko napravo, ali obstaja tudi kaksna druga resitev. Ima mogoce kdo kasen predlog, ali kako imate to vi reseno?
Lp
Navigacija in merilec pretoka goriva
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Navigacija in merilec pretoka goriva
wizard napisal/-a:Pozdravljeni,
Na čolnu bi rad meril pretok goriva. A je to mozno samo v kobinaciji z navigacijsko napravo, ali obstaja tudi kaksna druga resitev. Ima mogoce kdo kasen predlog, ali kako imate to vi reseno?
Lp
fuel flow meter npr Faria ali podobno
sam sem imel Fario
http://www.marineparts.com/mpf/mpf592.aspx
Jst sm si to predstavlu kot nekaj finega, kupil merilec pretoka goriva Garmin GFS 10, navigacijo imam Raymarine a78... Mislil sem, da bo ta poraba lepo npr litri na uro in ob mirnem morju dodaš malo gasa vidiš koliko žre in dodaš še malo in... tako glede na razmere dobiš optimalni način vožnje... Ampak, pri meni to deluje tako da ta poraba niha od 25 do 45 pri konstantnem gasu, mirnem morju... seveda tudi pri valovih ipd... nekako je le neka cifra in nč kaj več.
Wellcraft 2600 Martinique
Najenostavneje in najbolj zanesljivo bo takole:

Z malo resnosti, pa je variant in izvedb ogromno.
Če imaš motor z več kot 40 ali 60 konji in da je letnik nekje 2008/10 ali novejši ... potem je najlažje vzet podatke od motorja in le te potem preko NMEA 2000 prikazuješ na Ploterju (ki pa tudi mora podpirat Engine data).
recimo tukaj je razloženo LOVRANCE
Pa še kako bližnjico se da narest ... odvisno od konfiguracijem, ki jo imaš na čolnu:
DEBATA
Lp
B

Z malo resnosti, pa je variant in izvedb ogromno.
Če imaš motor z več kot 40 ali 60 konji in da je letnik nekje 2008/10 ali novejši ... potem je najlažje vzet podatke od motorja in le te potem preko NMEA 2000 prikazuješ na Ploterju (ki pa tudi mora podpirat Engine data).
recimo tukaj je razloženo LOVRANCE
Pa še kako bližnjico se da narest ... odvisno od konfiguracijem, ki jo imaš na čolnu:
DEBATA
Lp
B
No. 1 napisal/-a:Jst sm si to predstavlu kot nekaj finega, kupil merilec pretoka goriva Garmin GFS 10, navigacijo imam Raymarine a78... Mislil sem, da bo ta poraba lepo npr litri na uro in ob mirnem morju dodaš malo gasa vidiš koliko žre in dodaš še malo in... tako glede na razmere dobiš optimalni način vožnje... Ampak, pri meni to deluje tako da ta poraba niha od 25 do 45 pri konstantnem gasu, mirnem morju... seveda tudi pri valovih ipd... nekako je le neka cifra in nč kaj več.
meni je odlično delala Faria v vseh režimih plovbe je bil podatek točen in ažuren, ker smo ga vzporedno priklopili na NMEA in sta bila podatka idetntična, je pa Faria malo dražja
http://www.marineparts.com/mpf/mpf592.aspx
Je motor e tec letnik 2006 in ne podpira mnea protokola. Sem že iskal nekaj od farie pa zgleda da ni vec dobavljivo.
Lp
Lp
No. 1 napisal/-a:Jst sm si to predstavlu kot nekaj finega, kupil merilec pretoka goriva Garmin GFS 10, navigacijo imam Raymarine a78... Mislil sem, da bo ta poraba lepo npr litri na uro in ob mirnem morju dodaš malo gasa vidiš koliko žre in dodaš še malo in... tako glede na razmere dobiš optimalni način vožnje... Ampak, pri meni to deluje tako da ta poraba niha od 25 do 45 pri konstantnem gasu, mirnem morju... seveda tudi pri valovih ipd... nekako je le neka cifra in nč kaj več.
Garminov senzor dela odlično, poraba ne niha niti najmanj in deluje izjemno precizno. Imel sem na prejšnjem čolnu enega, dleoval je v nulo 7 let, sedaj imam dva, oba kažeta porabo v nulo, tako trenutno, kot ekonomijo, porabljeno gorivo iz rezervoarja, itd...
To da tebi ne dela, je lahko več razlogov:
1. Imaš okvarjen GFS10
2. Mogoče kakšna smet, ki se je ne znebiš in stalno tolče po impelerčku
3. Motor gorivo troši sukcesivno, torej v intervalih, ker ima na sebi buffer. To je problem, pri nekaterih modelih motorjev!
4. Imaš Raymarine, ki je kar se fuel menagementa tiče svetlobna leta za Garminom. Poskusi malo preveriti nastavitve, če se da nastaviti neko povprečje parih sekund, kalibracija, itd... To so mi razlagali, da na Raymarinu nič ne gre, ampak vseeno, nisem sam nikoli poskušal, je samo "rekla-kazala"
A veš da se v točki 4 pa kar zelo zelo strinjam... med drugim ima gfs10 v navodilih napisano, da ga ob priklopu na garmina updejtaš ali kalibriraš ali nekaj takega... mogoče mi še to uspe probati s kolegovim na moji barki.
Motor je penta 5.7 z navadnim vplinjačem in nebi smel bit noben baubau, ampak bom preveril te 4 dočke
Motor je penta 5.7 z navadnim vplinjačem in nebi smel bit noben baubau, ampak bom preveril te 4 dočke
Wellcraft 2600 Martinique
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta