Detektor ogljikovega monoksida

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Detektor ogljikovega monoksida

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Okt 22, 2020 19:37

Odpiram temo kateri morda posvečamo premalo pozornosti.

Na barki sem začetek leta montiral webasto in zato odpiram temo glede izkušenj z detektorji oglikovega monoksida. Sam ga imam zmontiranega v barki že kar nekaj časa. Sem ga zmontiral že pred vgradnjo webastota in sicer zaradi tega, ker se dosti vozimo ponoči ali pa zelo zgodaj zjutraj ko posadka še spi in me je skrbelo da bi naprimer puščal izpuh na motorju in bi lahko monoksid prišel v bivalni del barke ko še spijo.
Prvega ki je bil zmontiran v barki je bil poceni varianta iz Merkurja, ki ima gor samo par ledic. Hudič se občasno sprožil sam od sebe tudi če je bila barka ugasnjena in nismo imeli nobenega izvora, od kjer bi lahko prišel moniksid. Zadevo sem pričel raziskovat in prišel do zaključka, da se pač sproži za brez veze. Včasih se je oglasil sredi noči poleti, da me je skoraj kap spet drugič sredi dneva.... Potem se je enkrat oglašal ko ni bilo nobenega na barki, tako, da so me klicali iz marine, da mi nekaj tuli na barki ker sosedje niso magli spat. Končno sem imel vsega dovolj in sem ga vrgu ven in kupil boljšega z prikazovalnikom. Sedaj je bolje vendar se še vedno občasno sproži tudi ko motor ne dela in ni prižgan webasto....

Torej sedaj pa raziskujem kaj bi to lahko bilo. Če bi kurblal webasto ali motor bi rekel, da mi nekje nekja pušča in bi šel raziskovat, torej mora biti nekaj drugega... Vprašal sem ata Googla kaj bi to lahko bilo in sem zasledil, da lahko plini ki se sproščajo pri polnjenju akumulatorjev tudi sprožijo alarm.
Batteries being charged can give off hydrogen gas that can be the cause of false alarms in CO sensors.(https://www.practical-sailor.com/subscr ... lse-alarms)

Razmišlajl sem tudi, da lahko do tega pride ker je mala barka in ko spijo notri 3,4 osebe in je barka zaprta (npr dež) bi se načeloma lahko pri tleh nabral izdihan zrak ki bi lahko sprožil alarm....

Pozicija detektorja
Detektor imam montiran pri tleh (cca 30cm od tal). morda je v tem težava, kajti npr za vikende navajajo, da naj bi bil detektor montiran pod stropom. Kje imate vi montirane detektorje? Bi ga moral prestaviti pod strop, da bi bil mir in bi se prižgal samo ko je res kriza?
http://www.detektor-sistemi.si/namestitev.html

LP Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
al

Re: Detektor ogljikovega monoksida

OdgovorNapisal/-a al » Če Okt 22, 2020 19:51

jaz imam enega iz Hoferja (dva sta bila v paketu).

a ti detektorji zavohajo tudi plin?
to mene bolj skrbi.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Okt 22, 2020 19:52

A pri izgorevanju v dizelskih motorjih tudi nastaja CO? Sem mislil, da je to bolj nevarnost bencinskih.
samodaje
Kapitan

OdgovorNapisal/-a samodaje » Če Okt 22, 2020 19:56

Kaj pa ce sol vpliva na senzorje? Ali se je to dogajalo od prvega dne, ali se je zacelo sele cez cas?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Okt 22, 2020 20:18

Grega295 napisal/-a:A pri izgorevanju v dizelskih motorjih tudi nastaja CO? Sem mislil, da je to bolj nevarnost bencinskih.

Mislim, da ja. Drugače ga tudi Webasto nebi ki je ravno tako na nafto :wink:

Par nasvetov: https://www.boatsafetyscheme.org/media/ ... rd-web.pdf
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Če Okt 22, 2020 20:50

Meni se zdi ta tema kar pomembna.
Svojih izkušenj za sedaj nimam, bom pa vesel, če se bo na to temo razvila konstruktivna in za prakso
uporabna debata.
kalužni mali
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Okt 22, 2020 21:14

Imam enega iz ID Tools. Sproži se mi v zaprti barki, ko je barka nekaj dni zaprta in zaradi toplote rata "zatohlo". Ob grelcu ali motorju, se še ni sprožil. Montiran je v zadnji kabini, blizu potencialnih izvorov COja.
ales_m
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a ales_m » Pe Okt 23, 2020 08:16

CO je plin brez barve vonja in okusa in podobne teže kot zrak tako, da če je CO topel (primer pušča peč v kurilnici) se dvigne pod strop, ko pa se ohladi se nabere pri tleh. Posledično se detektor se montira odvisno od prostora. V prostorih z ogrevalnimi napravami cca 20-30cm pod stropom, v drugih prostorih pa cca 50cm nad tlemi oz v spalnici nižje kot imamo glavo tako, da prej zazna plin detektor kot pa se ta nabere do višine, ko ga vdihnemo.

lp
Aleš
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Okt 23, 2020 08:43

Jaz imam enega za 30 EUR (pozabil že kje sem ga kupil), v dveh letih se mi še ni sprožil, niti iz marine nisem dobil pritožbe, da bi se sprožil.

Montiran je pa cca en meter od tal, pri električnih stikalih.
Za to pozicijo še vedno ne vem katera je najboljša: po logiki, da se CO spušča pod zrak, bi moral biti čisto ob tleh, po drugi strani pa so baje ti senzorji zelo občutljivi, tako da ne vem.
Za čisto ob tleh namreč na moji barki nisem našel primerne lokacije - zadnja kabina je najnižja (tudi najbližje motorju in Webastu), ampak se mi vseeno zdi bolje v salonu, samo kaj ko pri tleh ni nikjer prikladnega mesta, da ne bi bil v napoto.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Okt 23, 2020 08:50

Marchi napisal/-a:Imam enega iz ID Tools. Sproži se mi v zaprti barki, ko je barka nekaj dni zaprta in zaradi toplote rata "zatohlo". Ob grelcu ali motorju, se še ni sprožil. Montiran je v zadnji kabini, blizu potencialnih izvorov COja.

brez zamere MArchi, ID Tools? kaj cenejšega ni šlo? Pa Al, Hofer family pack? To so detektorji, ki so življenjskega pomena, poleg tega, je fino če ima še 12/24V ali 240V priklop, ker ko baterija crkne, dela to za celo življenje potem.

ne more CO meter reagirat na toploto, razen če ti barka gnije (anaerobno vrenje). monoksid je rezultat nepopolnega izgorevanja namreč. sam od sebe je v naravi bolj redek, nastaja pa pri nepopolnem spajanju ogljikovih spojin s kisikom, ali cepljenju pri temperaturah 2000 stopinj+ itd...in če ti pride takrat nazaj skupaj z zrakom - BOOOM! - to je ena resnih problemov pri nas v industriji, če na gorilcih za peči nastavimo presuho mešanico, da ti vseka nazaj skozi kamin. Ker CO namreč prekleto dobro gori ko je segret. Razen če ima sosed na privezu izpuh barke tebi direktno v ventilacijo usmerjen.,..

nekdo je napisal, da naj bi bil CO samo problem bencinskih motorjev. Zmota. CO proizvajajo tako plinski motorji, kot dizelski, kot bencinski. V bistvu vse, kar vsebuje ogljikovodikove spojine in gori z zrakom. ker 100% izgorevanja motor ali turbina ne mora doseči, ker bi se stopil/a - in ker bi padel iskoristek, ampak to je že en del termodinamike, ki ga ne mislim tu razlagat, gre vedno en del neizgoretega goriva skozi izpuh, s tem pa tudi hladi izgorevalno komoro. Ker je presežek v gorivu, ta presežek reagira s tistim drobižem zraka, ki je še ostal, in dobimo CO in NOx pline. Dizel zavohamo, zaradi specifičnega vonja dizelskih saj, zato boš prej bruhal kot se zadušil z dizelskimi izpuhi (to je v času DPFjev eliminirano, in ne vohaš nič), bencinarja, če ni res razštelan, komaj zavohaš, plinsko turbino pa odvisno od plina. Propan/butan je plin brez vonja, in ima dodan vonj, da ga zavohamo (v iranu tako smrdi po jajcih, da skoraj bruhaš, v nemčiji ga komaj zavohaš, pri nas pa vsak pozna vonj plina). Webasto ni nič drugega, kot mali dizelski ali plinski gorilnik, ki pač podlega fiziki, opisani zgoraj. če je prav montiran, izpušni plini ne smejo ostati v barki, če je kilavo, potem ga jaz, ne bi prižigal.

senzor za CO se vedno montira pod strop oz. v višin o glave, CO2 (tudi presežek CO2 v prostoru je lahko smrtonosen, samo zaspiš) vedno malce nad tlemi. ni smešna smrt zaradi CO, ali zastrupitev. Sem bil priča temu enkrat v Acroniju 2013, pa par let nazaj, ko smo se 4je zastrupili s COjem...glav bolela, vrtelo, na bruhanje ti gre, pa nič - nič - nič ne moreš naredit.

Al, kombiniranih za goriva in monoksid ne bi priporočal, lahko jih pa posebej kupiš. pa spet kater plin...CNG ki gre pod strop ali LPG ki je pri tleh. pa bencinski hlapi, ki so povsod...

malce me zmrazi, ko berem da jih montirate nekam, kjer niso v napoto, pa da že 5 let delajo brez problema - a je baterija sploh še ok? je kdo šel mimo s prižganim vžigalnikom? Ima indikator PPM? če se že greste to varnost, se jo pojdite pravilno.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Okt 23, 2020 09:19

kr3mn1, hvala za razlago.

Jaz sem imel najprej tale senzor
Slika

Nato pa sem nabavil tega z prikazovalnikom
Slika

Meni je zanimivo, da se je ravno tako vklopil ker je bil v barki segret postan zrak (poleti ko smo spali)... Sedaj ko imam display mi je zadnjič pokazalo vrednost 65ppm ko se je vklopil. Vedno bolj sumim, da bi bila to lahko posledica seštevka treh dejavnikov:
- zaprta barka zaradi slabega vremena v kateri spijo tri osebe in posledično prežvečen zrak in pa ke pa sm kakšen prdec :twisted:
- polnjenje baterij
- visoka temperatura
pa morda še majhna barka, posledično manj zraka in pride hitreje do tega, da je prežvečen zrak.

Morda je tudi razlog napačna lokacija senzorja. Kot sem že napisal je senzor cca 30 cm od tal, nahaja pa se v prehodu med salonom in sprednjo kabino. Vrata so vedno odprta.

Sedaj me je pričelo bolj skrbeti, ker se je začela kurilna sezona in bo laufal Webasto. Če se bo detektor ravno tako ker pa sm sprožil bom v dilemi, kje je problem. Če drži razlaga, da je dobro, da je senzor pod stropom, ga bom morda prestavil, da vdim kakšen bo rezultat. Načeloma sedaj ko se bo kurilo ne bi smel biti problem, ker imam kakšno okno odprto in se lufta. Problem se lahko pojavi samo če dežuje. V tem primeru je vse zaprto in potem seštevek vseh teh dejavnikov opisanih zgoraj predstavlja problem.

14 dni nazaj ko smo bili na barki sem popoldan prižgal webasto in barko popolnoma zapru. Webasto je laufal od 14 ure naprej do ene 22 ure non stop tako, da je bilo v baki cca 24 stopinj. V tem času se ni niti enkrat vklopil alarm. Zvečer spustim temperaturo na 19 stopinj in ker je pričelo deževati gremo spat. Okoli 4h zjutraj alarm. Pizda ruknem pokonc in ga potolčem. Odprem okna na hitro, da zluftam in potem nazaj spat. Edina razlika, ki sem jo opazil je ta, da sem zvečer vključil polnjenje akumulatojev (čez dan mi filajo celice). Tako, da edina logična razlaga so akumulatorji in preveč zadihtna barka.
ps. pri nikomer nisem nikoli opazil nobenih zdravstvenih težav kot npr glavobol, slabost ali karkoli da bi se kdo slabo zjutraj počutil. Vsi vedno naspani edino jaz neprespan, ker me meče ta alarm pokonc.
Nazadnje spremenil evovii, dne Pe Okt 23, 2020 09:40, skupaj popravljeno 4 krat.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Okt 23, 2020 09:29

prikazovalnik je fino če ima, vsaj veš zakaj piska, in če je kombiniran, da ti pokaže, za kater plin.

pravijo 50 PPM je sprejemljivo, jaz bom tako rekel, do 500 ne čutiš še veliko, od 2000 naprej je pa pizdarija.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Okt 23, 2020 09:46

kr3mn1 napisal/-a:prikazovalnik je fino če ima, vsaj veš zakaj piska, in če je kombiniran, da ti pokaže, za kater plin.

pravijo 50 PPM je sprejemljivo, jaz bom tako rekel, do 500 ne čutiš še veliko, od 2000 naprej je pa pizdarija.

Očitno je nastavljen, da se sproži ko je nad 60 PPM in glede na podatek ki ga izpiše na zaslonu je ravno malo nad mejo. Morda bom rešil to tako, da prestavim senzor na drugo pozicijo, ki bo malo višje od tal in bo potem ponoči mir.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Okt 23, 2020 09:49

sedaj če nimaš izvora ognja, tudi 50 ne sme piskat. ker jih dejansko ni, ti pa ne proizvajaš CO, ampak CO2. CO dobiš od plinskega gorilnika, cigareta, motorja in kot že napisano, od sosedovega generatorja :)
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Okt 23, 2020 18:02

Kupil sem ga takorekoč v soseščini, firma Tevel, ki sicer izdeluje opremo za eksplozijsko ogroženo okolje. Ima displej, tipko za self test in glasno piščal. Montiran je blizu štedilnika. Pečica v zaprti barki dvigne CO na cca 50ppm. Ko odpreš eno okno, ali pa če deluje gretje, pade na 0. Druge stvari na koncentracijo CO ne vplivajo. Gretje imam wallas.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov