osnovni instrumenti na jadrnici

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

GregorPrimorc
Desetnik

osnovni instrumenti na jadrnici

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » Sr Nov 17, 2021 14:14

Zdravo,

trenutno imamo barko (NEPTUN 22L, takšna kot je na spodnji sliki) Slika
na suhem, v hangarju, kjer jo temeljito prenavljamo. Ker so bili na barki montirani tako globinomer kot merilec hitrosti plutja, katerih sonde niso več v uporabi in niso funkcionalne, jih želimo zamenjati z novimi. Sonde so montirane individualno, vsaka na svoji strani kobilice, preko trupa/dna. Na ta ista mesta imam namen montirate nove sonde z novimi instrumenti.

Na tem mestu sprašujem, ali obstaja kakšen primeren instrument z eno/dvema sondama, ki bi mi pobiral podatke tako za globino, hitrost plutja in če je mogoče tudi temperaturo vode, v eni/dveh sondah? Nekaj podobnega kot je Raymarine i50 tridata. Kot sem uspel odkrit, ima omenjeni instrument dve sondi, eno za globino in drugo za hitrost, drži? Mi lahko kdo od bolj izkušenih potrdi oziroma svetuje tudi kakšno alternativo omenjenemu instrumentu? NASA MARINE CRUISER Echolot je sicer cenovno zelo ugoden, vendar pa ima prikazovalnik in sondo samo za globino, kar pomeni, da bi na plošči moral imeti vsaj dva prikazovalnika/instrumenta, enega za globino in drugega potem še za hitrost. Hvala.

Lp, Gregor
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: osnovni instrumenti na jadrnici

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Nov 17, 2021 14:38

GregorPrimorc napisal/-a:Zdravo,

trenutno imamo barko (NEPTUN 22L, takšna kot je na spodnji sliki) Slika
na suhem, v hangarju, kjer jo temeljito prenavljamo. Ker so bili na barki montirani tako globinomer kot merilec hitrosti plutja, katerih sonde niso več v uporabi in niso funkcionalne, jih želimo zamenjati z novimi. Sonde so montirane individualno, vsaka na svoji strani kobilice, preko trupa/dna. Na ta ista mesta imam namen montirate nove sonde z novimi instrumenti.

Na tem mestu sprašujem, ali obstaja kakšen primeren instrument z eno/dvema sondama, ki bi mi pobiral podatke tako za globino, hitrost plutja in če je mogoče tudi temperaturo vode, v eni/dveh sondah? Nekaj podobnega kot je Raymarine i50 tridata. Kot sem uspel odkrit, ima omenjeni instrument dve sondi, eno za globino in drugo za hitrost, drži? Mi lahko kdo od bolj izkušenih potrdi oziroma svetuje tudi kakšno alternativo omenjenemu instrumentu? NASA MARINE CRUISER Echolot je sicer cenovno zelo ugoden, vendar pa ima prikazovalnik in sondo samo za globino, kar pomeni, da bi na plošči moral imeti vsaj dva prikazovalnika/instrumenta, enega za globino in drugega potem še za hitrost. Hvala.

Lp, Gregor

Od NASA Marine imas tudi instrumente ki kazejo vec, na primer oboje, hitrost in globino. Js bi za taksno mali barko dal gor tri stvari. Smer in hitrost vetra, GPS hitrost in pa globino. Vse to ima NASA Marine in ni drago. Ce hoces pa kaj bolj kvalitetnega pa bo slo hitro precej cez jurcka
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 17, 2021 16:12

Globinomer daj, mlinček za hitrost pa jaz ne bi dajal. Boš imel GPS hitrost. Z mlinčkom so same težave oz. se zapaca in potem nič od njega. Je predrago za toliko kolikor služi.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Nov 17, 2021 20:43

DOBER globinomer,ne neki u akciji.Ostalo sploh ni pomembno..
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Nov 18, 2021 07:39

polanc napisal/-a:DOBER globinomer,ne neki u akciji.Ostalo sploh ni pomembno..

Se strinjam. Za smer vetra daš trak od kasete ali 20, 30 cm volne na pripono. Tako sem imel na katamaranu in sedaj na jadrnici. Jaz sem za manj je več. Manj stvari, manj problemov :D
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Nov 18, 2021 07:42

Jaz na svoji sicer rahlo pogrešam anemometer, ampak ne toliko, da bi ga naknadno vgradil :mrgreen: Imam pa globinomer, termometer in sonar v enem, Garmin FF 90, kar mi povsem zadostuje. Dobrodošla bi bila še GPS hitrost na njem, ampak če me res zanima, odprem navionics app na mobitelu..
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Nov 18, 2021 21:23

Instrument Raymarine i40 Depth za globino te pri nas... stane 236€ z DDV. Uporabiš lahko obstoječo sondo, katero že imaš na barki. Dela namreč z vsemi 50 ali 200kHz sondami. :wink:
Priporočam i40 Bidata.
Za več info pošlji email ali ZS.
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Če Nov 18, 2021 21:42

Dober globinomer ( Raymarine i50 ) in še boljši gps - več ne potrebuješ.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 18, 2021 22:22

Na mojih instrumentih bo pisalo Raymarine..Imajo sedaj rdečo svetlobo,zelo pomembno,ker ne zmanjšuje nočni vid..,jasno vidiš displej iz takega kota da ni za verjet.Osvetlitev nočna na 1 je super.Nimaš kej zbirat niti zajebat.Odkartaš 240 e in zmontiraš.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Nov 19, 2021 09:21

Pri manjsih jadrnicah zelo prav pride smer vetra ker se barka zelo hitro odzove na spremembe. Fajn je gledat na instrument, minimum pa windex, s tem da je potem pac treba gledat gor. Jaz mam tud strikce na priponah in celo windex od bivsega laserja na jamborju pred sabo, pa najvec gledam ravno imstrument ali pa windex. Preprosto zato, ker ce orcam, se par stopinj precej pozna, strikci ti pa tega obcutka ne dajo. Plus instrument mi da precej boljsi obcutek kje mam veter. Morda stvar navade...

Razen ce jadras bolj lezerno, pol so pa strikci zadost.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Pe Nov 19, 2021 09:26

Pa se nekaj tezko pogresam. To je kaka dobra navigacija z natancno karto. Ce plujes blizu obale in okoli zalivov, je zlo fajn videt kaj je pred tabo. Boating HD je pri meni non stop prizgan in je izjemno tocen kar se tice globin. Laufa pa na tablci al pa telefonu. Le da ga mors met poleti v senci ce ni profi zadeva, sicer se pregreje in ugasne.

Plus GPS hitrost imas zraven.
GregorPrimorc
Desetnik

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » So Nov 20, 2021 10:39

Pozdravljeni,
najlepša hvala vsem za vaša mnenja in odgovore...sem tudi sam malce pobrskal po tujih forumih o osebnih izkušnjah NASA marine izdelkov...in kot berem so z globinomeri zadovoljni, kaj drugega od tega proizvajalca pa ravno ne priporočajo, tako da sem se odločil za globinomer od NASE (ne toliko zaradi cene, ampak ker imam trenutno podobno sondo kot jo uporablja NASA, ki jo bom enostavneje zamenjal, tukaj mislim na dolžino navoja) v kombinaciji z GPS-om (navigacija in hitrost). Slednjega moram še tudi naročiti in se odločiti zanj.
Če sem se pravilno odločil, bom pa kmalu videl, sicer ga pa menjam ob prvi priložnosti, če me razočara.

Berem pa o velikih razočaranjih NASA-inega wind indikatorja, ima kdo izkušnje s tem mogoče?

Lp, Gregor

P.S.: vsak čas bodo pričeli z barvanjem barke in se počutim kot otrok na predbožično jutro, ko zjutraj vstane in je v pričakovanju daril :lol:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Nov 20, 2021 12:18

Wind indikator dela OK, me je pa mlinček začel zajeb.... po eni hudi nevihti. Hitrost je OK, smer (kot) pa ne deluje prav oz preskakuje.

Sem pisal na support pa mi ga bodo porihtali oz zamenjali. Ali je to stalna praksa in so slabi, al pa sem imel samo smolo, žal ne vem...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Nov 20, 2021 23:58

Raymarine wind instrumenti ST60 in senzor na vrh jambora, delujejo v večini po 15-20 let. Po tem času pa ga le obnovmo z novimi lopaticami in menjavo ležajev in je zopet v funkciji za nadaljnih 15-20 let. VSI instrumenti pa LAHKO crknejo, če vanj ali v neposredni bližini udari strela. :wink:
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Nov 22, 2021 21:24

Iskreno mi je malce žal, da nisem za veter takoj raje vzel Raymarine. Sicer ponavadi pretehtam preden kaj kupim, tega pa res nisem. Ravno kupil barko takrat in sem na hitro nekaj vzel... Zdaj je kar je, ko spet menjam barko pa bo drugače :) Imam pa sicer od Raymarine Tridata 60 displej, temp senzor za vodo, globinomer, SOW mlinček in avtopilota ST 1000+. Vse vrhunsko dela.

@ NT Kolko sicer pride cena za osnovni wind setup: mlincek, kabl in display?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti