LUČI

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Sparrow
Višji vodnik

LUČI

OdgovorNapisal/-a Sparrow » Po Jun 29, 2009 19:04

Lep pozdrav!

Mene pa nekaj glede luči zanima. Pod obvezno opremo čolna do 5m dolžine je med drugim zapisano tudi: luči po predpisih o izogibanju trčenja na morju.

Sam imam 4.5m dolgo Elanovo jadrnico (6m jambor), ki pa nima luči. Jih moram na vsak način montirati ali, glede na to da jadrnice ne bom uporabljal ponoči, to ne bo potrebno.

Če pa jih že moram, lahko to naredim sam (z ledicami) ali morajo biti kakšne posebne. Sem to spraševal na zadnjem sejmu plovil ki je bil na Gospodarskem razstavišču pa mi nihče ni znal kaj dosti povedati.

Kakšne so pa kaj cene takih luči?

Najlepša hvala za pomoč.

LP, Nejc
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jun 29, 2009 19:11

V Delta teamu v Krškem sem videl zanimive lučke,ki so na baterijo in jih zatakneš na zajle.Vse tri so se mi zdi okoli30 evrov.Lahko se pa detaljno pozanimam.
LP Iztok
Sparrow
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Sparrow » Po Jun 29, 2009 19:23

Bi lepo prosil. Ali pa vsaj za kakšen kontakt. Bi pa ko smo že pri cenah vprašal še katere navtične trgovine so med morjeplovci pri nas znane kot bolj ugodne. Ker sem iz LJ me še posebaj zanimajo okoliške trgovine.

Hvala in LP
Uporabniški avatar
zeja
Kapitan
Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a zeja » Po Jun 29, 2009 19:48

Pred leti sem imel isti problem na jadernici 7m sem potreboval luči za registracijo, kupil sem jih v Lotos Marin imenujejo se: Set luči - baterijske, stanejo pa cca 20€, za takšno ceno se ti jih ne splač doma izdelati...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 30, 2009 18:14

No točno take luči so sedaj 23 3 e v Delta teamu,Sparrov če rabiš,ti jih lahko kupim in pošljem ali pa pokliči Delta team..Če si pa okloli morja pa sem v petek na naši prečudoviti obali in jih lahko prinesem,vložki niso zraven,ohišje je črne barve..
LP Iztok
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 30, 2009 18:14

No točno take luči so sedaj 23 3 e v Delta teamu,Sparrov če rabiš,ti jih lahko kupim in pošljem ali pa pokliči Delta team..Če si pa okloli morja pa sem v petek na naši prečudoviti obali in jih lahko prinesem,vložki niso zraven,ohišje je črne barve..
LP Iztok
Sparrow
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Sparrow » To Jun 30, 2009 19:11

Najlepša hvala za vso pomoč, sem pa set baterijskih luči (tudi brez vložkov) našel kar v Ljubljani v BTC-ju (Kamm) za 24 EUR. Predvidevam, da so kar iste kot jih omenjate (so namreč tudi v črnem ohišju). Moram samo še malo pogledat po jadrnici, kam in kako jih bom našraufal.

Še enkrat hvala.

LP, Nejc
Sparrow
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Sparrow » Sr Jul 01, 2009 20:13

En popravek: omenjen set baterijskih luči v trgovini Kamm d.o.o. v BTC-ju stane 22.68 EUR

LP
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Sr Jul 15, 2009 07:07

A so se spremenila pravila ?
Kolikor vem ja za takšno plovilo, ki ne dosega 5 vozlov zadosti baterijska svetilka katere ni potrebo montirat.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Avg 05, 2009 15:00

Ko bom zadel na lotu si bom kupil ledolomilec in bom ponoči iskal vse barke brez luči in jih razf.. do amena. :evil: :evil: :evil:
Guma je guma, zaenkrat.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Avg 06, 2009 11:46

obojan napisal/-a:A so se spremenila pravila ?
Kolikor vem ja za takšno plovilo, ki ne dosega 5 vozlov zadosti baterijska svetilka katere ni potrebo montirat.

Brez luči :shock: Ne hvala :!:
Še če imaš luči te kakšen veliki in hitri kaj hitro spregleda.
FISHING & SAILING IS LIFE
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Avg 06, 2009 14:09

Letos sem videl, hvala bogu ko je priplul v marino, čoln, ki je sicer imel montirane vse luči, 360 stopinjsko belo in obe bočni, vendar je za belo imel na loku za lučjo še zrolano tendo ali nekaj podobnega in se luč od zadnje strani ni videla. To pomeni da je od zadnje strani bil popolnoma neviden, čeprav je imel vse predpisane luči, da o neosvetljenih čolnih, ki jih je letos bilo kar nekaj, niti ne govorim. Če bi imel voljo in ne bi imel zraven otrok bi se zapeljal do tistih brez luči in jim j... m... vsem po spisku. Kasneje pa bi mogoče našel predrt čoln ali pa kaj drugega, ne vem če se splača.
Gregor.n, imel si prav, da se ponoči vsekakor ni varno voziti, ampak je pa tak užitek in mirno morje da je kaj.
Guma je guma, zaenkrat.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Če Avg 06, 2009 15:03

janadino, se popolnoma strinjam, zato mi pa "dvignejo pokrovko" taki, ki sprašujejo, kaj je predpisano, da le ne bi imeli mogoče kakšne lučke preveč na čolnu ......... prekleta šuftarija :evil:
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Avg 07, 2009 10:24

janadino napisal/-a:Letos sem videl, hvala bogu ko je priplul v marino, čoln, ki je sicer imel montirane vse luči, 360 stopinjsko belo in obe bočni, vendar je za belo imel na loku za lučjo še zrolano tendo ali nekaj podobnega in se luč od zadnje strani ni videla. To pomeni da je od zadnje strani bil popolnoma neviden, čeprav je imel vse predpisane luči, da o neosvetljenih čolnih, ki jih je letos bilo kar nekaj, niti ne govorim. Če bi imel voljo in ne bi imel zraven otrok bi se zapeljal do tistih brez luči in jim j... m... vsem po spisku. Kasneje pa bi mogoče našel predrt čoln ali pa kaj drugega, ne vem če se splača.
Gregor.n, imel si prav, da se ponoči vsekakor ni varno voziti, ampak je pa tak užitek in mirno morje da je kaj.

Varna vožnja ponoči :?:
Čim bol stran od obale tem varneje je! Pa ne zaradi obale same vendar zaradi čolnov brez luči :evil:
Največkrat so to mali ribiški čolni od domačinov :!:
Za gliser zna biti to lahko hitro problem še posebej če ni lune ali pa je oblačno. Jadralci imamo pri tem malo prednosti s povprečno hitrostjo 6NM :lol:
Vsem ki se podajate na nočne plovbe želim obilo užitkov.
Še posebno tistim ki so pod jadri :!:
FISHING & SAILING IS LIFE
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Pe Avg 07, 2009 11:56

ja očitno se je nekomu lažje peljati neoznačen ponoči in rizkirati kot nabaviti lučke za res ne preveliko ceno v primerjavi s tem kaj se lahko zgodi.sam imam za gumenjak montažno 360 lučko na jamborčku in jo po potrebi montiram.dva baterijska vložka je celoten strošek.

so pa domačini zvečer res problem, ker se brez luči na pamet vozijo gor in dol in ribarijo in karkoli že,zato previdnost ni odveč :!:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost