Problem z globinomerom
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Problem z globinomerom
Stvar je ma lo jeb... Na jadrnici imam montiran globinomer in log Silva Nexus, starejše generacije, a še vedno deluje. Sonda za globino je montirana skozi palubo na premcu. Ko sem zamenjal starega Garmina 520s z novejšim ECHOMAP 93sv, se je pojavil problem. Garminova sonda je montirana približno na sredini jadrnice. Na privezu, ko je globina 3m, deluje vse brez problema. Ko sem na večji globini, mi globinomer Nexus podivja. Vključijo se vsi alarmi, globino kaže v vseh možnih številkah. Vem, da je to interferenca med odbitimi signali, lahko bi nexusa tudi izključil, vendar mi je koristem pri pristajanju ali sidranju, ker ima velike številke za globino. Mogoče je pa kdo med vami ki mu je uspelo drugače rešiti podoben problem. Samo, prosim, ne mi očitat - zakaj nisi kupil Raymarina.
Jadranje je odklop
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Problem z globinomerom
Pozdravljen Marjan
Konstruktorja Dana instrumentov iz katererih so kasneje nastali Silva poznam osebno zelo dobro že vrsto let. O Mads Bjeru iz okolice Kopenhagna bi lahko govoril samo v superlativih. Več let zapored sva se srečevala na METSU, saj je bil pred upokojitvijo gen. direktor KVH za EU. Zelo rad je prišel v Slovenijo. V Kopru je imel prijatelja g. Strausa (jadrar in bivši dir. marine Kp.)... zelo lepi spomini.
Vredno bi bilo poskusiti s sondo katero bi za test samo pomočil v vazelin ali kakšen gel v notranjosti na trup. Poskusiš jo lahko tudi rahlo zamakniti glede na garminovo in seveda čim dlje. Sonda katero imaš sedaj na instrumentu je definitivno 50kHz ali 200kHz. Imam kombinirano katero ti lahko posodim in boš probal. Če ne prej ti jo prinesem k Alesju na srečanje.
Lep pozdrav
Iztok
Konstruktorja Dana instrumentov iz katererih so kasneje nastali Silva poznam osebno zelo dobro že vrsto let. O Mads Bjeru iz okolice Kopenhagna bi lahko govoril samo v superlativih. Več let zapored sva se srečevala na METSU, saj je bil pred upokojitvijo gen. direktor KVH za EU. Zelo rad je prišel v Slovenijo. V Kopru je imel prijatelja g. Strausa (jadrar in bivši dir. marine Kp.)... zelo lepi spomini.
Vredno bi bilo poskusiti s sondo katero bi za test samo pomočil v vazelin ali kakšen gel v notranjosti na trup. Poskusiš jo lahko tudi rahlo zamakniti glede na garminovo in seveda čim dlje. Sonda katero imaš sedaj na instrumentu je definitivno 50kHz ali 200kHz. Imam kombinirano katero ti lahko posodim in boš probal. Če ne prej ti jo prinesem k Alesju na srečanje.
Lep pozdrav
Iztok
Hvala za ponujeno pomoč. Vsekakor bi poskusil s tvojo varjanto. Sonda je verjetno 200kHz, ker je to samo globinomer in je bolje da je stožec čim ožji. Če bi, po tvojem predlogu postavil sondo v notranjost, bi s tem tudi zmanjšal občutljivost, kar bi mogoče pomagalo. V menuju instrumenta nisem našel nastavitve za zmanjšat občutljivost. Ko sem se mučil s to situacijo, nisem bil pozoren pri kateri globini so motnje prenehale. Vsekakor takrat ko se snopa nista več prekrivala. Meni je pomembno, da mi Nexusov globinomer dela od kakih 10m navzgor, kakor sem že napisal, za pristajanje.
Se bova pri Alesjotu še kaj pogovorila. Ja, pa ne pozabit na sondo.
Se bova pri Alesjotu še kaj pogovorila. Ja, pa ne pozabit na sondo.
Jadranje je odklop
Globinomer, če ni v vodi, ne bo kazal nič, ker zvočna prevodnost zraka drugačna od vode. Tisti - tk tk, je pa signak katerega oddaja, kar pomeni, da je verjetno s sonarjem vse vredu.
Jadranje je odklop
Da iskoristim temo.
Prestaviti bi moral zunanjo GPS anteno.
A se sme kabel GPS antene prerezati in potem na novo spojiti?
Prestaviti bi moral zunanjo GPS anteno.
A se sme kabel GPS antene prerezati in potem na novo spojiti?
Vsak kabel lahko prerežeš in nazaj spojiš. Je to samo antena ali je cel sprejemnik? Prilepi kakšno sliko, kaj imaš, bo lažje kaj pametnega napisati.
motorni
Piše: zunanjo GPS anteno.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti