Pozdravljeni,
Letošnja noviteta ni povsem upravičila pričakovanj, zato se obračam na vaše izkušnje in nasvete.
Kot je iz naslova razvidno sem na čoln vgradil winč, kjer pa se pri navijanju zatakne ravno pred verigo, ( vrv 10 mm je vpletena z verigo 6mm) . Sidrni kolo je tako za 6 in 8 mm verigo.
Tako je tik pred verigo vrv nekaj debelejša in na otip tudi manj toga ter se zaradi tega ne usede v namenski utor. Pri navijanju kolo Winča drsi na vrvi in ne zagrabi verige.
Vprašujem se ali je že kdo reševal podoben primer ?
Osebno se vprašujem ali bi odebeljen del vrvi s termo skrčko in gumijastimi kroglicami (vozli) preoblikoval, da bi ta del vrvi "spremenilo" v verigo 8mm, da bi Winč lahko zagrabil??
Je še kakšna ideja? Izkušnja?
LP
Snezak
Sidrna veriga z vrvjo skozi Winč
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Sidrna veriga z vrvjo skozi Winč
Med dvigovanjem sidra moraš vrv na drugi z rokami vleči v sidrni v sidrni prostor, jo obremeniti, da bo vrv dovolj globoko sedla v utor verižnika in imela dovolj trenja (oprijema), da jo bo verižnik porival / vlekel naprej. Pri tem pazi na prste in roke, da jih ne vtakneš tja, kjer ti jih lahko stisne. Če vrv ni dovolj obremenjena, se verižnik vrti, ohlapna vrv pa ostane na mestu, ali pa se sem ter tja malo premakne. Pri spuščanju sidra se v drugo smer to naredi samo po sebi, ker za obremenitev to poskrbi teža verige.
Tudi sem včasih na sidrišču z globokim dnom za varno sidranje porabim vso verigo in na koncu na vinču ostane le še podaljšek iz vrvi. Pri dvigovanju sidra pa se mi zgodi tako kot tebi, če vrvi sproti ne vlečem v sidrni prostor.
Tudi sem včasih na sidrišču z globokim dnom za varno sidranje porabim vso verigo in na koncu na vinču ostane le še podaljšek iz vrvi. Pri dvigovanju sidra pa se mi zgodi tako kot tebi, če vrvi sproti ne vlečem v sidrni prostor.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Osnove spodrsavanja pri vrvenicah...
https://en.wikipedia.org/wiki/Capstan_equation
https://en.wikipedia.org/wiki/Capstan_equation
Mato 
Tudi jaz sem letos namontiral el. vinč. Na začetku sem imel verigo in vrv. Same težave. Potem sem se razjezil in kupil 50 m vroče cinkane verige in zdaj ni več nobenih težav. Priporočam. lp 
In kje si kupil verigo ? lahko tudi na ZS.
pojdi se z bikom bost!
Kupil sem tukaj : https://visol.si/kategorija-izdelka/nav ... ne-verige/
Vzel sem 6mm 50 m. Lahko, da je še kje ceneje, vendar nisem našel.
Vzel sem 6mm 50 m. Lahko, da je še kje ceneje, vendar nisem našel.
snezak napisal/-a:.... vrv 10 mm je vpletena z verigo 6mm ....
Si poskusil tudi z vrvjo 12 mm ? Kolikor vem rabiš 12 mm.
Hvala vsem za odgovore,
Ker gre za manjši gliser (5.5m) , mi ideja, da bi imel celotno sidrno dolžino iz verige ne pride v poštev. Trenutno imam cca 10m RF verige tako, da moram kar razmeroma pogosto poskrbeti za ročno pomoč.
Sem pa pri zadnji plovbi, tik pred začetkom verige na vrv, navezal nekaj vozlov. Vitel je tako potegnil vrv in prišel do verige. Seveda vem, da priložnostni vozli niso trajna rešitev, a mogoče mi bo preko zime uspelo najti boljšo in trajnejšo rešitev.
Sidrni vitel Lofrans Dorado 500W, 6mm pokončni,
Če uspem kaj ustvariti preko zime sporočim.
LP
Snezak
Ker gre za manjši gliser (5.5m) , mi ideja, da bi imel celotno sidrno dolžino iz verige ne pride v poštev. Trenutno imam cca 10m RF verige tako, da moram kar razmeroma pogosto poskrbeti za ročno pomoč.
Sem pa pri zadnji plovbi, tik pred začetkom verige na vrv, navezal nekaj vozlov. Vitel je tako potegnil vrv in prišel do verige. Seveda vem, da priložnostni vozli niso trajna rešitev, a mogoče mi bo preko zime uspelo najti boljšo in trajnejšo rešitev.
Sidrni vitel Lofrans Dorado 500W, 6mm pokončni,
Če uspem kaj ustvariti preko zime sporočim.
LP
Snezak
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov