Simnet NMEA 2000 Wi-Fi

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan
Kraj: Štanjel

Simnet NMEA 2000 Wi-Fi

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Če Mar 30, 2023 20:10

Pozdravljeni.

Kupil sem jadrnico Hanse 320, ki ima vgrajene vse inštrumente Simrad, povezane v omrežje (chartplotter, autopilot, wind, multifunkcijski ekran, VHF postaja, radio Fusion).

V sistemu je tudi Wi-Fi modul z dvema Network vhodoma.

Zanima me, čemu je namenjen Wi-Fi in ali obstaja kakšna aplikacija za Android, ki bi prikazovala podatke iz omreženih inštrumentov ali je zadeva uporabna še za kaj drugega.

LPZ
Nazadnje spremenil zalesjak, dne Če Mar 30, 2023 20:55, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Simnet NMEA 2000 Wi-Fi

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Mar 30, 2023 20:23

Če so v WiFi povezani instrumenti jadrnice (lahko bi bil tudi ladijski WiFi za dostop do interneta) potem imaš najbrž vse signale na voljo za ogled s kakšno od aplikacij (tablica, telefon, računalnik). Lahko pa narediš povezavo prek WiFi tudi z npr Navionics Boating HD kjer vidiš na primer globino, AIS ...

Jaz sem na jadrnici uporabljal aplikacijo za Android, ki prikazuje veter (AWA, AWS, TWA,TWS), SOW, SOG, COG, temperaturo, globino, kompas.... Ni to edina aplikacija, jih je kar nekaj, a boljše nisem našel.

NavMonitor
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aboni.boatinga&hl=en_IE
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Če Mar 30, 2023 20:51

Hvala za odgovor 1stofficer

Jutri grem na barko in bom videl kaj dobim preko Wi-Fi.

Sem si inštaliral predlagano aplikacijo NavMonitor in še Simrad, ki mi zaenkrat doma kaže samo rdeč ekran z napisom Simrad. Mogoče bo jutri kaj več življenja. :shock:

LPZ
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Mar 30, 2023 21:37

zalesjak napisal/-a:Hvala za odgovor 1stofficer

Sem si inštaliral predlagano aplikacijo NavMonitor in še Simrad, ki mi zaenkrat doma kaže samo rdeč ekran z napisom Simrad. Mogoče bo jutri kaj več življenja. :shock:

LPZ

Nekje moras najti nastavitve WIFI, da se bos lahko konektal v mrezo. Na tablici/telefonu moras najprej nastavit SSID in geslo WiFi barke, potem pa v aplikacijo vneses se tip podatkov (nmea0183 ali nmea2K), IP, protokol (ponavadi TCP) in port. Te postavke razberes iz WiFi barke.

Nimajo pa vse aplikacije nmea 2000. Nekatere samo nmea0183. NavMonitor ima sigurno 0183 za 2K nisem 100%
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Mar 30, 2023 22:34

zalesjak napisal/-a:

LPZ

Če imaš tak wifi modul:

https://www.bandg.com/bg/type/connected-vessel/gofree-wifi1-wireless-module/

potem imaš podobno konfiguracijo. Na hitro rečeno, ne pričakovat preveč. Jaz imam 2 aplikaciji:

link, na kateri gledam ploter na daljavo. Vse funkcije delajo, razen meni najbolj pomembne, to je kontrole avtopilota. Jaz bi rad sedel na premcu in spremenil kurz, ampak to ne dela (zaradi varnosti).

Poleg tega imam še B&G aplikacijo, ki pa tudi ni kaj posebnega.

Poleg tega, če si povezan na ta wifi modul, nimaš dostopa do interneta. Kar pomeni, ali interni wifi brez povezave ali net.

Jaz sem letos kupil Teltoniko RUTx11 in bom zamenjal oboje, wifi modul in hub s tem, pa še cel wifi za barko bo imela s povezavo na LTE.

https://teltonika-networks.com/products/routers/rutx11
Uporabniški avatar
zalesjak
Kapitan

OdgovorNapisal/-a zalesjak » Pe Mar 31, 2023 05:07

Andrejv, točno tak modul je inštaliran. En port priključen, eden je še prost, pa še napajanje.

1stofficer, včeraj sem se logiral na Wi-Fi, povezava brez interneta, nisem pa imel nobene aplikacije. Sedaj imam dve in bomo vidli kaj bo dalo.

Ploter je Simrad NSS8 z Navionic kartico in upravlja tudi autopilota.

Mlinček je Yanmar 3GM20 in itak nima NMEA.

Sem prav malo firbčen. :roll: :roll: :roll:

V soboto peljem "ladjo" iz Krka na Murter in bo cajt za se igrat.

Hvala obema za informacije.

LPZ

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti