Natančnost GPS
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Natančnost GPS
Imam Garmin 520S s pripadajočimi kartami. Do predkratkim še nisem opazil netočnosti pri prikazovanju pozicije. Na letošnjem dopustu smo bili med drugim tudi v Skradinu, na Krki. Opazil sem, da zgornji del poti pred Skradinom odstopa za cca 40-50m. Pristali smo (po karti) krepko na kopnem. Zanima me, ali je že kdo opazil kaj podobnega in s katerimi kartami. Lep pozdrav Marjan.
Jadranje je odklop
nič novega...
mogoče je namerna napaka za tisti del pač tako nastavljena (začasno ali pa fiksno)
v času konstantnih prevozov vojnega tovora iz Aviana za ex-Yu smo enkrat v tankerkomerc marini po gpsu sodeč vozili 300 m po kopnem...
Imaš možnost zamenjat karto za drugo, kjer je gor isto področje?
Si napako ugotovil tako, da si že zasidran vklopil gps in odčital položaj ali je bil prižgan ves čas?
LP!
mogoče je namerna napaka za tisti del pač tako nastavljena (začasno ali pa fiksno)
v času konstantnih prevozov vojnega tovora iz Aviana za ex-Yu smo enkrat v tankerkomerc marini po gpsu sodeč vozili 300 m po kopnem...
Imaš možnost zamenjat karto za drugo, kjer je gor isto področje?
Si napako ugotovil tako, da si že zasidran vklopil gps in odčital položaj ali je bil prižgan ves čas?
LP!
GPS je bil vključen cel čas. Pa tudi naslednji dan je bilo enako. Ko sem track iz GPS-ja prenesel na PC, kjer imam Mapsource Bluechart, je bil položaj enak. Saj ne da je to kaj hudega, a če pluješ nekje ponoči, bi bilo zanimivo vedet, če je kdo opazil kakšne nepravilnosti pri plitvinah in ozkih prehodih.
Jadranje je odklop
Na GPS se ne moremo nikakor 100% zanest. To je le pomagalo pri navigaciji. Letos je bilo že nekaj nesreč ko so kapitani zaupali GPS sistemu.
Vsaj na kritičnih območjih je nujno potrebno plut po klasični navigaciji. GPS sistem nam zagotavlja pozicijo z določenimi tolerancami. Te lahko odstopajo tudi nekaj 100m. Vzroki so različni. To je vojna tehnologija, nad katero ima roko ZDA. Seveda v duhu svojih strateških interesov včasih umetno prestavijo pozicijski signal, seveda brez opozorila. Potem so različne motnje, recimo na Kamenjaku, pod radarjem se včasih GPS-u dobesedno zmeša. Tudi kakšna druga elektroniha, vreme, ...... lahko popači točnost pozicije.
Še enkrat: GPS sistem je pomagalo v navigaciji in nikakor NE NADOMEŠČA klasične navigacije na morju.
Kdor želi varno plut, upošteva ta dejstva!!!
Vsaj na kritičnih območjih je nujno potrebno plut po klasični navigaciji. GPS sistem nam zagotavlja pozicijo z določenimi tolerancami. Te lahko odstopajo tudi nekaj 100m. Vzroki so različni. To je vojna tehnologija, nad katero ima roko ZDA. Seveda v duhu svojih strateških interesov včasih umetno prestavijo pozicijski signal, seveda brez opozorila. Potem so različne motnje, recimo na Kamenjaku, pod radarjem se včasih GPS-u dobesedno zmeša. Tudi kakšna druga elektroniha, vreme, ...... lahko popači točnost pozicije.
Še enkrat: GPS sistem je pomagalo v navigaciji in nikakor NE NADOMEŠČA klasične navigacije na morju.
Kdor želi varno plut, upošteva ta dejstva!!!
Zavedajte se enkrat, da kartice oz. mape niso problem. Te so napravljene na osnovi vektorjev in ustreznih programskih orodij in so načeloma zelo natančne. Problem je natančnost in tolerance, ki jih podpira GPS sistem, dostopen navadnim smrtnikom. Na kakšni Ameriški fregati jim gotovo ne kaže, da so zavezani na kopnem, kot recimo meni in vam ostalim. Zakaj, sem omenil že v prejšnjem postu.
In še enkrat: PRI PLUTJU SE NE ZANAŠAJTE NA GPS SISTEM, AMPAK UPORABLJAJTE TUDI KLASIČNO NAVIGACIJO!!!!
In še enkrat: PRI PLUTJU SE NE ZANAŠAJTE NA GPS SISTEM, AMPAK UPORABLJAJTE TUDI KLASIČNO NAVIGACIJO!!!!
To da moraš imeti oči odprte, mi je popolnoma jasno. Rad bi le vedel ali so te '' motnje'' konstantne, ali občasne. Se pravi, da če vsi opažamo na določenih mestih odstopanja, so motnje konstantne in če to veš, predvidljive. GPS je koristen pripomoček, a svetilniki in papirnate karte ostajajo.
Jadranje je odklop
Jaz imam Lorenza, pa sem pri Skradinu tudi "pristal na kopnem". Kartografija je pa c map. Pa tudi ob določeni povečavi je reko Krko po Prokljanskem jezeru kar "zmanjkalo". Ko sem bolj povečal, pa je bil prikaz spet pravilen. To sem opazil samo na tem področju. Drugače so pa kiksi za cca 30 m kar pogosti. Včasih je pa čisto natančen. Nikakor se ne gre zanašati samo na GPS.
gps napačna hitrost
meni pa moj gps garmin nuvi 550 kaže na morju in na kopnem (avto in čoln) napačno hitrost. na cesti kaže 4-6 km/h premalo. kako pa je na vaših gps - vam prikazuje hitrost pravilno?
san
Re: gps napačna hitrost
sandi napisal/-a:meni pa moj gps garmin nuvi 550 kaže na morju in na kopnem (avto in čoln) napačno hitrost. na cesti kaže 4-6 km/h premalo. kako pa je na vaših gps - vam prikazuje hitrost pravilno?
Sandi, GPS je verjetno točen, ampak števec v avtu ni pa nikoli.
Tam so vedno odstopanja do nekih 5 km/h in ravno to tebe bega.
Odvisno od modela avtomobila.
Če te moti netočnost hitrosti, raje zamenjaj avto kot pa GPS
Lp Mitja
Tudi GPS ni točen, tako kot tudi števc ne. Resnica je nekje vmes. V vozilu imaš Garmina v načinu avtomobil, to pomeni da te prilepi na cesto (tako na ekranu), drugače bi ti kazal da si na travi (zaradi prej omenjene nenatančnosti) in zato tudi hitrost ne more biti točna, ker zaradi napake recimo zračuna tvoj položaj nekaj metrov z ceste na travi, nato pa predvideva da se z vozilom voziš po cesti in te vrže na najbližjo cesto( zato pa tist avtomobilček ni nikoli izven ceste). Natančnost na Nuviju, pa vidiš tako da se na ekranu dotakeš in nekaj sekund držiš ikono za signal. Zaradi tega ker skoz nekaj kompenzira in prilagaja tudi hitrost ni točna, ravno tako kot nadmorska višina, itd.
Za zaupati ni ne števcu in ne GPS u, in kot je napisal Mappy je hitrost lahko nekje vmes.
Ampak tukaj so odstopanja majhna, par km/h gor ali dol ni taka bojazen.
Tudi radarske table ob cestah niso vedno točne, meni ena vedno kaže 7 km/h preveč.
Jaz se ne zanašam na nobeno opcijo, te stvari jemljem zgolj informativno.
Lp Mitja
Ampak tukaj so odstopanja majhna, par km/h gor ali dol ni taka bojazen.
Tudi radarske table ob cestah niso vedno točne, meni ena vedno kaže 7 km/h preveč.
Jaz se ne zanašam na nobeno opcijo, te stvari jemljem zgolj informativno.
Lp Mitja
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti