Plopeler

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

spyder
Admiral
Kraj: portorož

Plopeler

OdgovorNapisal/-a spyder » So Jan 10, 2026 13:59

Lep pozdrav
Iscem,ce je ze kje napisanega kaj ,pa ne najdem.
Ima kdo na plopelerju rezilo,ki te zasciti,ce ovijes naprimer kako spago in jo to razreze.
https://www.facebook.com/share/v/1HRuk2YuUS/
omas
Admiral

Re: Plopeler

OdgovorNapisal/-a omas » Ne Jan 11, 2026 11:26

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jan 11, 2026 11:56

spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Ne Jan 11, 2026 15:30

Okk super hvala
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jan 11, 2026 15:40

Od časa do časa je treba pogledat in laks je najhujši. Navije se okrog gredi med peto in propelerjem, ter uniči tesnila. Če tega ne opaziš (In težko je opazit, ker olje praviloma pušča le med vožnjo.) ti lahko peta zariba, ali pa razpade.
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Jan 14, 2026 09:12

Sej to se je verjetno meni zgodilo.
Pred 3meseci sem zapel muring spago v marini in sem moral ven dat jadrnico.da so zamenjali semeringe.In zdaj sem opazu malo kremasto barvo v olju.Al so slabo zmontirali al pa res laks da ga nevidim,ker mi serviser pravi lahko je not navit in se ga nevidi.
Zato iscem to rezilo za laks in spage al zaenkrat ne najdem za saildrive peto,parim prodajalcem pisal in nimajo :cry:
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Sr Jan 14, 2026 11:37

Mene pa zanima, kaj se zgodi, ce se zapletes v marini v muringe in jih nevem, 2-3 barkam porezes? Kako se resuje zadeva, ali je uporaba dovoljena?
Budra
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Budra » Sr Jan 14, 2026 13:14

Nečeloma je enostavnejše rešavati prerezan muring, kot poškodovan pogonski del lastne barke. Spajanje vrvi (ne najdem drug slovenski izraz za "splicing" je hitro in zanesljivo. V marinah sem opazil precej muringov popravljenih na ta način.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re:PRAVILNO - PROPELER!

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 14, 2026 15:19

Budra napisal/-a:...Spajanje vrvi (ne najdem drug slovenski izraz za "splicing" je hitro in zanesljivo. V marinah sem opazil precej muringov popravljenih na ta način.

1. Muring vrvi se NIKOLI ne štuka po principu splice. Vrv za muring se vedno menja v celoti, kar je tudi edino pravilno in varno!
2. Muring vrvm, se sicer redko pa vendar lahko tudi po principu splice pritrdi na karabin, katerega se potem pod vodo natakne na muring verigo ali direktno na blok.
3. Pod vodo ni šans, da bi kdorkoli naredil spoj po principu "splice", kajti če kaj potem princip splice ni niti približno ENOSTAVEN še manj pa HITER !
spyder
Admiral

OdgovorNapisal/-a spyder » Sr Jan 14, 2026 22:17

Darh napisal/-a:Mene pa zanima, kaj se zgodi, ce se zapletes v marini v muringe in jih nevem, 2-3 barkam porezes? Kako se resuje zadeva, ali je uporaba dovoljena?

Ti povem haz :D
Zapel v muring in so ga odrezali.Al pred tem so vrgli sidro in vlekli tolko casa da so meni zjebali semeringe in se sosedu zvili jalo krmilo.Al ne pustijo da gres sam odrezat muring.Ceprav sem se skregal in pol so rekli ko gremo si odrezi okol plopelerja spago al nismo ti mi rekli da lahko
Potljac nijhov bi racunal vec kod 100e to
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Jan 15, 2026 04:58

Razumem da tudi oni porezejo, saj na AC tudi ne smes sam odvleci vozilo, ce je okvara.
Ce so oni porezali muringe tudi drugim barkam, bodo to uredili, barke verjetno najprej nekak privezejo, da ne “butajo” v pomol, porezejo in navezejo nove vrvi.
Ce pa ti sam porezes vrvi z tem dejanjem, saj se tocno ve, kdo jih je, katera marina pa ni pod kamerami?
Mene zanimajo te posledice?
Kolegu je za resevanje 7-8m odprtega gliserja v medulinu da mu je potapljac potegnil blazino pod coln, ker mu ga je zalovalo iz zadnje strani, ker je imel prekratke muringe ob zelo mocnem jugu, racunal 3200 e! Za slabo uro dela!!!!!!
Saj tudi pistole ne mores kar nosit s sabo,…..
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Jan 15, 2026 13:23

spyder napisal/-a:Sej to se je verjetno meni zgodilo.
Pred 3meseci sem zapel muring spago v marini in sem moral ven dat jadrnico.da so zamenjali semeringe.In zdaj sem opazu malo kremasto barvo v olju.Al so slabo zmontirali al pa res laks da ga nevidim,ker mi serviser pravi lahko je not navit in se ga nevidi.
Zato iscem to rezilo za laks in spage al zaenkrat ne najdem za saildrive peto,parim prodajalcem pisal in nimajo :cry:

Vrv niti ni problem, ker jo vidiš, laks je svinja in to praviloma pušča le takrat, ko se vrti, tako da tega ne ugotoviš do menjave olja, oziroma do razbite pete, ki jo verjetno zlomi, ko notranjost zariba pod polnim plinom. Ampak ne vem če obstaja nekaj kar bi te ščitilo pred njim. Če ti je usojeno ti ga navije in...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti